JAK1 molecuul GSK2586184 start klinische Fase 2 bij patiënten met chronische darmontsteking

Mechelen, België; 27 november 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat GlaxoSmithKline een Fase 2 studie zal starten met GSK2586184 (voorheen GLPG0778) in patiënten met chronische darmontsteking (colitis ulcerosa).  Dit is naast de ziektes psoriasis en lupus de derde indicatie voor dit medicijn.

GSK2586184 is een JAK1 remmer, die door Galapagos is ontwikkeld in de alliantie met GSK.  GSK heeft in februari 2012 een licentie genomen op de wereldwijde rechten voor verdere ontwikkeling en commercialisering.  Galapagos kan, zonder verdere kosten, nog €34M aan succesbetalingen van GSK ontvangen, plus tot twee-cijferige royalties op alle wereldwijde verkopen van GSK2586184.

“Remming van JAK1 wordt gezien als een veelbelovende nieuwe therapie voor ontstekingsziekten.  Galapagos heeft meerdere JAK1 remmers ontdekt, waarvan er al drie de kliniek zijn ingegaan,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.

De afronding van de Fase 2 studie met GSK2586184 in colitis ulcerosa wordt in november 2014 verwacht, psoriasis in maart 2014, en lupus in november 2015.  Meer details over de drie Fase 2 studies kunt u vinden op www.gsk.com en www.clinicaltrials.gov, onder GSK2586184.

Over colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa is de meest voorkomende darmziekte wereldwijd.  Het is een ontsteking van de dikke darm gekenmerkt door bloederige diarree.  Vaak ontstaat de ziekte geleidelijk, gaan de klachten vaak spontaan weer over en komen de symptomen daarna weer terug.  Symptomen als frequente diarree aanvallen, moeheid en buikpijn kunnen de levenskwaliteit van de patiënt aanzienlijk verminderen.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met zes Fase 2 (drie geleid door GSK), één Fase 1, vijf preklinische, en meer dan 20 onderzoeks-programma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.
AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren.  Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie.  Op het gebied van ontstekingsziekten zijn AbbVie en Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B.  GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten.  Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studie voor reuma; daarnaast gaat er een Fase 2 voor de ziekte van Crohn starten.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in lupus, psoriasis, en colitis ulcerosa, GSK 2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is momenteel in een First-in-Human Fase 1 studie.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft ongeveer 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.