Galapagos verkrijgt succesbetaling van €3,2 miljoen in artrose alliantie met GlaxoSmithKline

Mechelen, België – Galapagos NV (Euronext & LSE: GLPG), een geïntegreerd drug discovery bedrijf, kondigt vandaag aan dat zij twee belangrijke mijlpalen heeft bereikt in haar drug discovery alliantie met GlaxoSmithKline op het gebied van artrose.  Het bereiken van deze mijlpalen levert een betaling op van €3,2 miljoen door GSK. 
 
In juni 2006 zijn GSK’s Center of Excellence for External Drug Discovery (CEEDD) en Galapagos een programma gestart waarin Galapagos geneesmiddelen met klinisch Proof of Concept ontwikkelt voor GSK’s wereldwijde R&D organisatie.  Het doel van deze alliantie is voor Galapagos om haar collectie artrose-targets  uit te breiden en chemische moleculen te identificeren die binden aan deze targets (‘hits’).  Gevolgd door hit-to-lead programma’s levert dit leads (geoptimaliseerde moleculen) op die door Galapagos verder ontwikkeld worden tot kandidaat-geneesmiddelen.  Galapagos gaat deze nieuwe medicijnen testen in klinisch onderzoek met als doel een succesvolle afronding van Proof of Concept fase IIa klinische testen.  GSK heeft een exclusieve optie om deze geneesmiddelen verder te ontwikkelen en wereldwijd te commercialiseren.  Indien GSK deze optie niet uitoefent, verkrijgt Galapagos deze rechten.  Deze alliantie levert €130 miljoen in succesbetalingen op voor twee  producten van Galapagos met daarnaast double-digit royalties over de wereldwijde verkoop van medicijnen.
 
De aankondiging van vandaag levert de tweede en derde succesbetaling op voor Galapagos sinds de start van het programma.  In januari van dit jaar berichtte Galapagos al over de eerste succesbetaling van GSK, goed voor €400.000.
 
“We zijn er trots op dat we deze belangrijke mijlpalen in het artrose programma hebben bereikt,” aldus Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer van Galapagos. “Dankzij de alliantie met GSK hebben we onze investering in het artrose programma substantieel kunnen vergroten en het geeft dan ook veel voldoening om te zien dat onze inspanningen de resultaten leveren die tot deze betaling leidt”.
 
Artrose
Artrose, ook wel osteoartritis of slijtage-reuma genoemd, is de meest voorkomende vorm van artritis, een aandoening van de gewrichten die meestal op gaat treden vanaf de leeftijd van 45 jaar. Artrose is een slijtage-ziekte, die wordt gekarakteriseerd door een verstoorde balans tussen aanmaak en afbraak van en kraakbeenweefsel in gewrichten. Kraakbeen is het soepele weefsel dat de botten in een gewricht bedekt en verbindt. In gezonde gewrichten kunnen de botten soepel over elkaar heen schuiven, en het kraakbeen absorbeert de schokken van lichaamsbeweging. Bij artrose verdwijnt deze beschermlaag langzamerhand, waardoor de botten in het gewricht elkaar kunnen raken, wat pijn kan veroorzaken, zwellingen en stijfheid van het gewricht. Uiteindelijk kan het gewricht zijn normale vorm kwijtraken en niet meer functioneren. Verder kan er uitgroei optreden van kleine uitlopers van de botten, de zgn. osteophyten op de plaats van het gewricht. De stukjes bot of gewricht kunnen afbreken en vrijkomen in de ruimte van het gewricht, wat nog meer pijn en ook schade veroorzaakt.
Er zijn tot op heden geen medicijnen beschikbaar om artrose te voorkomen of het ziekteverloop te remmen. De huidige behandelwijze van artrose beperkt zich tot actieve lichaamsbeweging en een dieet, in combinatie met het gebruik van pijnstillers. Ondanks deze behandeling blijven de meeste artrosepatiënten pijn ondervinden. Voor sommige patiënten wordt een type pijnstillers voorgeschreven (de zgn. NSAID’s) die de symptomen kunnen verlichten. Deze NSAID’s kunnen het ziekteverloop echter niet beïnvloeden, en bovendien is er in de medische wereld een algemene bezorgdheid ontstaan voor de bijwerkingen van dit type medicijnen op lange termijn.
De algemene verwachting is dat met de voortschrijdende vergrijzing van de bevolking, er steeds meer patiënten met artrose zullen bijkomen. Juist omdat mobiliteit van ouderen zo’n belangrijk onderdeel uitmaakt van de kwaliteit van leven, wordt het voorkomen of verminderen van de ernst van artrose als een groot punt van aandacht gezien voor het komende decennium. De verwachtingen van de marktomvang voor een medicijn dat artrose kan voorkomen of verminderen gaan uit van meer dan €7 miljard per jaar, op basis van de huidige markt en de afwezigheid van geschikte medicijnen.

Over CEEDD
GlaxoSmithKline verbetert de manier waarop het geneesmiddelen ontdekt en ontwikkelt middels de creatie van een klein, gefocused team dat de GSK ontwikkelingspijplijn door middel van externe allianties gaat versterken. De CEEDD (Center of Excellence for External Drug Discovery) is opgericht als verdere validatie van GSK’s strategie om kleine, onafhankelijke en accountable R&D teams te creëren (Centers of Excellence for Drug Discovery). In essentie gaat de CEEDD een gedeelte van GSK’ pijplijn ‘virtualiseren’; het gaat meerdere risk-reward sharing allianties aan om van target tot aan klinisch getest medicijn te komen. Hierbij maakt GSK gebruik van de snelheid en efficiëntie van de partners en dit zal GSK in staat stellen nieuwe medicijnen sneller bij de patiënt te krijgen.
 
Over GlaxoSmithKline
GlaxoSmithKline – één van ‘s werelds leidende farmaceutische en gezondheidszorg bedrijven – is gecommitteerd om de kwaliteit van leven te verbeteren door het mensen mogelijk te maken meer te doen, zich beter te voelen en langer te leven.
 
Over Galapagos
Galapagos (Euronext Brussel, GLPG; Euronext Amsterdam, GLPGA, Londen AiM: GLPG) is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op innovatief gentechnologisch geneesmiddelenonderzoek.
Het heeft klinische en preklinische onderzoeksprogramma’s in bot- en gewrichtsziekten, cachexia en menopauzale opvliegers. Galapagos’ servicedivisie BioFocus DPI levert de farma en biotechindustrie een breed scala aan producten en diensten op het gebied van target-tot-kandidaat medicijn. Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn. Daarnaast levert BioFocus DPI adenovirale reagentia voor de snelle identificatie en validatie van nieuwe targets, collecties van chemische moleculen voor drug discovery alsmede informatica en ADMET[1] database producten om targets en chemische moleculen te selecteren. Galapagos heeft 450 medewerkers in acht landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België. Meer informatie over Galapagos en BioFocus DPI is te vinden op www.glpg.com.
 
 
CONTACT
Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028
 
Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt.  Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen.  Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document.  Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.
 
 
 

[1] ADMET staat voor Absorptie, Distributie, Metabolisering, Excretie en Toxiciteit; deze 5 criteria zijn kritisch voor het succes van een farmaceutisch molecuul in de ontwikkeling tot geneesmiddel