Galapagos verkrijgt octrooibescherming voor haar technologie platform in de VS

Deze reeks van toegekende octrooien beschermt Galapagos’ adenovirale collecties die tot verlaging (SilenceSelect®) en verhoging (FLeXSelect®) van genexpressie leiden: de basis voor meerdere target discovery overeenkomsten met farmaceutische en biotechnologische bedrijven, alsook met patiëntenorganisaties.

“Wij zijn zeer blij met de goedkeuring van dit octrooi, het verstevigt de bescherming van onze technologie voor functioneel genoom onderzoek tot in het volgende decennium. Het onderstreept tevens onze strategie om systematisch alle uitvindingen van onze innovatieve wetenschappelijke teams te beschermen,” zei Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “Ons intellectueel eigendom geeft ons een unieke positie in het identificeren van targets voor nieuwe medicijnen, en dit vertaalt zich in inkomsten die onze interne inspanningen voor het ontwikkelen van medicijnen ondersteunen.”

Toegekende octrooien

Octrooi Nummer

Titel

Datum van toekenning

Verenigde Staten

US 6,340,595
US 6,413,776
“Op grote schaal analyse van genfunctie, gebruik makend van adenovirale collecties voor functioneel genoom onderzoek”
22 januari 2002
2 juli 2002

Europa

EP 1 022 335
idem
31 maart 2004

Japan

JP 3 672 494
idem
28 april 2005Over Galapagos
Galapagos is een beursgenoteerde onderneming die zich richt op innovatief gentechnologisch geneesmiddelenonderzoek. De onderneming heeft met succes een aantal nieuwe targets ontdekt en gevalideerd die een rol spelen bij de bot- en gewrichtsziekten osteoartritis, osteoporose en reumatoïde artritis, evenals bij astma en de ziekte van Alzheimer. De gepatenteerde targets en moleculen die in deze onderzoeksprogramma’s werden ontdekt en gevalideerd, vormen de basis voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen door Galapagos. Bepaalde targets en moleculen worden in licentie gegeven via partnerovereenkomsten met farmaceutische bedrijven gedurende het ontwikkelingstraject van een project. Galapagos levert reagentia en functionele analyses aan leidende farmaceutische en biotechnologische ondernemingen voor de snelle identificatie en validatie van nieuwe targets.

Op 21 september 2005 heeft Galapagos een aanbevolen bieding gedaan op het gehele aandelenkapitaal van BioFocus plc, een drug discovery bedrijf genoteerd aan de Londen Stock Exchange (AiM, BIO). Galapagos biedt 0,225 aandelen voor ieder BioFocus aandeel. De eerste sluitingsdatum van de bieding zal zijn op 12 oktober 2005. De bieding moet in ieder geval uiterlijk gestand worden gedaan voor wat betreft de aanmeldingen op 20 november 2005. Als de bieding succesvol afgerond wordt, zal Galapagos, als groep, een geïntegreerd pakket technologie voor de ontwikkeling van kandidaat medicijnen kunnen aanbieden aan farmaceutische en biotechnologische bedrijven. Deze diensten zullen onder de handelsnaam BioFocus het gehele traject van het identificeren van target tot aan het afleveren van een preklinische kandidaat behelzen. Daarnaast zal de gecombineerde groep adenovirale reagentia leveren voor de snelle identificatie en validatie van nieuwe targets en chemische molecuul collecties voor het identificeren van chemische stoffen die aan het target binden. Galapagos en BioFocus hebben samen 193 medewerkers, waaronder 74 PhDs, en zijn gevestigd in Saffron Walden, Verenigde Koninkrijk, Mechelen, België, en Leiden, Nederland. Tot hun partners zullen Amgen, Bayer, Boehringer Ingelheim, Celgene, GlaxoSmithKline, Novartis, Organon, Serono, Vertex, en Wyeth behoren. Meer informatie over Galapagos is te vinden op www.glpg.com. Meer informatie over BioFocus is te vinden op www.biofocus.com.