Galapagos verkrijgt eerste succesbetaling in osteoporose alliantie met Lilly

Mechelen, België; 18 juli 2008 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij een belangrijke mijlpaal heeft bereikt in de alliantie met Eli Lilly and Company (NYSE:LLY) op het gebied van osteoporose.  Voor dit succes ontvangt Galapagos een betaling van €1 miljoen van Lilly.
 
In december 2007 zijn Lilly en Galapagos een samenwerking gestart waarin Galapagos geneesmiddelen voor osteoporose ontwikkelt voor Lilly.  Deze overeenkomst geeft Lilly toegang tot 12 van de door Galapagos ontdekte osteoporose targets, die een rol spelen bij botvorming.  Galapagos is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kandidaat medicijnen tot klinische fase IIa, het zgn. Proof of Concept.  Lilly heeft het exclusieve recht om deze kandidaten verder te ontwikkelen en wereldwijd op de markt te brengen.  Indien Lilly deze optie niet uitoefent, verkrijgt Galapagos deze rechten.  Galapagos heeft reeds €3 miljoen cash als upfront betaling van Lilly ontvangen.  Afhankelijk van het bereiken van bepaalde doelstellingen komt Galapagos in aanmerking voor een totaal van €88 miljoen aan ontwikkelings- en registratiebetalingen voor elk target programma.  Bij commercialisering van een product kan Galapagos bovendien een eenmalige betaling van maximaal €130 miljoen ontvangen plus tot tweecijferige royalty’s op wereldwijde verkopen van producten uit de alliantie.
 
“Het behalen van deze mijlpaal binnen de eerste zes maanden na de start van de samenwerking met Lilly, toont aan dat Galapagos in staat is de verwachtingen waar te maken,” aldus Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer van Galapagos.  “Elke succesbetaling die Galapagos bereikt in haar allianties met de farmaceutische partners vermindert de wetenschappelijke en financiële risico’s van deze programma’s.”
 
Over osteoporose (botontkalking)
Osteoporose is een ziekte die voorkomt bij personen van middelbare leeftijd, wanneer de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de botdichtheid beginnen af te nemen.  De ontwikkeling van osteoporose wordt gekenmerkt door een vermindering van botdichtheid veroorzaakt door een verhoogde botresorptie.  De ziekte komt vier keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  De enorme kosten in de gezondheidszorg door osteoporose  (geschat op $15 miljard in de VS) worden veroorzaakt door het veelvuldig voorkomen van botbreuken bij osteoporosepatiënten.
 
Over Galapagos
Galapagos (Euronext Brussel, GLPG; Euronext Amsterdam, GLPGA, OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op innovatief geneesmiddelenonderzoek. Het heeft preklinische onderzoeksprogramma’s in bot- en gewrichtsziekten en botmetastase. Galapagos’ service-divisie BioFocus DPI levert de farma en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten op het gebied van target-tot-kandidaat medicijn.  Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn.  Daarnaast levert BioFocus DPI adenovirale reagentia voor de snelle identificatie en validatie van nieuwe targets, collecties van chemische moleculen voor drug discovery alsmede informatica en ADMET database producten om targets en chemische moleculen te selecteren.  Galapagos heeft 470 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer informatie over Galapagos is te vinden op www.glpg.com.
 
CONTACT
 
Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028
 
 
Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.