Galapagos tekent overeenkomst om Jyseleca® business over te dragen aan Alfasigma

  • Transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden afgerond, afhankelijk van de gebruikelijke voorwaarden
  • Michele Manto, Galapagos’ Chief Commercial Officer, zal Alfasigma vervoegen

Mechelen, België; 2 januari 2024, 07:00 CET; Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) en Alfasigma S.p.A. hebben vandaag aangekondigd dat ze een overeenkomst hebben getekend om Galapagos’ Jyseleca® (filgotinib) activiteiten over te dragen aan Alfasigma, wat een belangrijke mijlpaal markeert in Galapagos’ transformatie naar een innovatief biotechnologiebedrijf met een best-in-class onderzoeks- en ontwikkelingspijplijn gericht op het aanpakken van grote onvervulde patiënten-behoeften in immunologie en oncologie. De overeenkomst volgt op de ondertekening van een intentieverklaring zoals aangekondigd op 30 oktober 2023.

Onder voorbehoud van, en als onderdeel van de afronding van de transactie, zal Michele Manto, Galapagos’ Chief Commercial Officer, Alfasigma vervoegen en heeft hij eind december 2023 zijn functie als Chief Commercial Officer en lid van het Directiecomité bij Galapagos neergelegd.

“Michele heeft een belangrijke rol gespeeld in de uitvoering van onze commerciële strategie en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en het succes van Jyseleca® dat een verschil maakt voor meer dan 20.000 patiënten in heel Europa,” zegt Dr. Paul Stoffels1, CEO en voorzitter van Galapagos. “We willen Michele bedanken voor zijn bijdragen aan Galapagos en zijn ervan overtuigd dat zijn geplande overgang naar Alfasigma business continuïteit zal verzekeren door zijn nauwe samenwerking met het Jyseleca® team. We zijn zeer verheugd dat de overeenkomst met Alfasigma de beschikbaarheid van Jyseleca® voor patiënten mogelijk zal blijven maken, terwijl een veelbelovende toekomst voor de Jyseleca® business en haar toegewijde werknemers wordt ondersteund.”

In verband met de transactie, verwacht Galapagos substantiële besparingen tussen €150 miljoen en €200 miljoen te realiseren, en zal het prioriteit geven aan investeringen in haar bestaande technologieplatformen van small molecules, CAR-T celtherapieën en biologische geneesmiddelen, evenals de opschaling van haar innovatieve, gedecentraliseerde CAR-T productienetwerk. Daarnaast is Galapagos van plan om te investeren in licentie- en overnamemogelijkheden, variërend van late preklinische tot midstage klinische programma’s in haar strategische therapeutische gebieden om waarde te creëren in haar portfolio.

Zoals eerder aangekondigd, zal Alfasigma volgens de voorwaarden van de overeenkomst de volledige Jyseleca® business overnemen, inclusief de Europese en Britse marketingautorisaties, de commerciële, medische en ontwikkelingsactiviteiten voor Jyseleca® en ongeveer 400 Galapagos posities in 14 Europese landen. Galapagos zal een vooruitbetaling van €50 miljoen ontvangen, potentiële op verkoop gebaseerde mijlpaalbetalingen van in totaal €120 miljoen en mid-single tot mid-double-digit royalty’s op Europese verkopen. Galapagos zal tot €40 miljoen bijdragen aan Alfasigma tegen juni 2025 voor Jyseleca® gerelateerde ontwikkelingsactiviteiten.

Over filgotinib

Filgotinib wordt als Jyseleca® in Europa en Japan op de markt gebracht voor de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige actieve RA die onvoldoende hebben gereageerd of één of meer ziektemodificerende anti-reumatische geneesmiddelen niet verdragen. Filgotinib wordt in Europa en Japan ook als Jyseleca® op de markt gebracht voor de behandeling van volwassen patiënten met matige tot ernstige actieve CU die onvoldoende of niet hebben gereageerd op of intolerant zijn voor conventionele therapie of een biologisch middle. Jyseleca® 100mg en 200mg is geregistreerd in bovengenoemde gebieden. De Europese samenvatting van productkenmerken voor filgotinib, die contra-indicaties en speciale waarschuwingen en voorzorgen bevat, is beschikbaar op www.ema.europa.eu. De Britse samenvatting van de productkenmerken voor filgotinib is te vinden op www.medicines.org.uk/emc en de Noord-Ierse samenvatting van de productkenmerken voor filgotinib is te vinden op www.emcmedicines.com/en-GB/northernireland. Het interviewformulier van het Japanse ministerie van Gezondheid, Arbeid en Welzijn is beschikbaar op www.info.pmda.go.jp.

Jyseleca® is een handelsmerk van Galapagos NV en Gilead Sciences, Inc. of aanverwante bedrijven. Met uitzondering van de goedkeuring van filgotinib als Jyseleca® voor de behandeling van matige tot ernstige actieve RA en CU door de bevoegde regelgevende instanties in de Europese Unie, Groot-Brittannië en Japan, zijn onze kandidaat-geneesmiddelen onderzoeksgeneesmiddelen; hun werkzaamheid en veiligheid zijn door geen enkele regelgevende instantie volledig geëvalueerd.

Over Galapagos
Wij zijn een wereldwijd biotechnologiebedrijf met vestigingen in Europa en de VS dat zich toelegt op de ontwikkeling van baanbrekende geneesmiddelen voor meer levensjaren en levenskwaliteit. We richten ons op grote onvervulde medische behoeften en combineren de diepgaande wetenschap, technologie en samenwerkingsbenaderingen om een diepe pijplijn te creëren van best-in-class kleine moleculen, CAR-T-therapieën en biologische geneesmiddelen in oncologie en immunologie. Met mogelijkheden van laboratorium tot patiënt, inclusief een gedecentraliseerd point-of-care CAR-T productienetwerk, zijn we toegewijd aan het uitdagen van de status quo en het leveren van resultaten voor onze patiënten, werknemers en aandeelhouders. Ga voor meer informatie naar www.glpg.com of volg ons op LinkedIn of X (voorheen Twitter).

Over Alfasigma
Alfasigma is een van de toonaangevende farmaceutische bedrijven in Italië met een sterke internationale positie. De Groep is wereldwijd aanwezig in meer dan 100 landen waar ongeveer 3000 mensen werken aan onderzoek, ontwikkeling, productie en distributie. In Italië is Alfasigma een leider op de markt van producten op voorschrift waar het, naast zijn sterke focus op gastro-intestinale producten, aanwezig is in verschillende therapeutische gebieden voor eerstelijnszorg. De Groep is populair bij de consumenten vanwege een aantal nutraceuticals & voedingssupplementen die inspelen op verschillende behoeften en die goed bekend zijn en diepgeworteld zijn in de ervaring van Italiaanse gezinnen. Het historische hoofdkantoor is gevestigd in Bologna, waaraan Milaan is toegevoegd, terwijl de productielocaties zich bevinden in Italië, in Pomezia (RM), Alanno (PE), Sermoneta (LT) en Trezzano Rosa (MI) en in het buitenland in Tortosa in Spanje en in Shreveport (Louisiana) in de Verenigde Staten. De R&D-laboratoria bevinden zich in Pomezia en in het Parco Scientifico Tecnologico Kilometro Rosso in Bergamo. Het is de missie van Alfasigma om de gezondheid en levenskwaliteit van mensen te verbeteren door zorgverleners en gezondheidspersoneel therapeutische oplossingen te bieden die voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Contacten

Media:
Marieke Vermeersch
+32 479 490 603
media@glpg.com
Investeerders:
Sofie Van Gijsel
+1 781 296 1143

ir@glpg.com

Sandra Cauwenberghs
ir@glpg.com

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen in de zin van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, zoals gewijzigd, met inbegrip van verklaringen met betrekking tot de voorgenomen transactie tussen Galapagos en Alfasigma, met inbegrip van potentiële betalingen en royalty’s en de verwachte timing voor het sluiten van de transactie, verklaringen met betrekking tot de verwachte kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen als gevolg van het voorgaande , verklaringen met betrekking tot Galapagos’ verwachte toekomstige activiteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en business development, en verklaringen met betrekking tot de aangekondigde wijzigingen in ons Executive Committee en belangrijke personeelsleden. Toekomstgerichte verklaringen zijn onderhevig aan risico’s, onzekerheden en andere factoren die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten wezenlijk afwijken van de resultaten waarnaar in de toekomstgerichte verklaringen wordt verwezen. Deze risico’s, onzekerheden en andere factoren omvatten, zonder beperking, het risico dat de voorgenomen transactie tussen Galapagos en Alfasigma wordt vertraagd of nooit wordt voltooid, het risico dat de verwachte kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen beschreven in dit persbericht niet worden gerealiseerd, het risico dat Galapagos haar verwachte toekomstige onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten en bedrijfsontwikkeling niet met succes zal realiseren, de mogelijkheid dat Galapagos problemen ondervindt bij het behouden of aantrekken van talent, dat de overgang van ons leiderschap verstorend kan zijn voor onze bedrijfsactiviteiten, ons vermogen om effectief kennis over te dragen tijdens deze overgangsperiode, evenals de risico’s en onzekerheden die worden beschreven in ons jaarverslag op Form 20-F voor het jaar eindigend op 31 december 2022 en onze latere deponeringen bij de Securities and Exchange Commission. Alle uitspraken anders dan uitspraken over historische feiten zijn uitspraken die kunnen worden beschouwd als toekomstgerichte uitspraken. De hierin opgenomen toekomstgerichte verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen en overtuigingen van het management en gelden alleen op de datum hiervan, en Galapagos verplicht zich niet tot het bijwerken of openbaar maken van herzieningen van toekomstgerichte verklaringen om nieuwe informatie of latere gebeurtenissen, omstandigheden of wijzigingen in verwachtingen weer te geven.


1 In dit persbericht moet ‘Dr. Paul Stoffels’ worden gelezen als ‘Dr. Paul Stoffels, handelend via Stoffels IMC BV’.

 

Bijlage