Galapagos tekent overeenkomst met Celera Genomics voor gen-funktie analyse

Volgens de overeenkomst zal Galadeno recombinante adenovirussen ontwikkelen met genen die geselecteerd zijn door Celera. De geproduceerde adenovirussen zullen worden gebruikt om deze genen in diverse celtypen te testen voor evaluatie van hun funktie in biologische pathways.


“We zijn verheugd dat Celera heeft besloten om gebruik te gaan maken van de adenovirus-technologie van Galapagos. Deze service-overeenkomst stelt Celera in staat om het Galapagos technologie-platform toe te passen in testen met menselijke cellen, voor de validatie van targets voor medicijnen”, zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “Onze adenovirus-technologie heeft zich bij onze partners al bewezen als functionele validatie van medicijn-targets; dit opent grote mogelijkheden voor verdere samenwerking. Het doet ons goed dat Celera zich heeft geschaard onder de groeiende reeks bedrijven die de Galapagos-technologie hebben gekozen voor de analyse van genfunkties in menselijke cellen.”


Over Celera Genomics en Applera Corporation

Applera Corporation bestaat uit twee divisies. De Celera Genomics Group houdt zich met name bezig met de ontdekking en ontwikkeling van medicijnen voor kanker, auto-immuunziekten en ontstekingsziekten. Celera Genomics zet haar technologie op gebied gebied van proteomics, bioinformatica en genomics in om targets voor medicijnen te vinden en te valideren, en om therapeutica te ontdekken en te ontwikkelen via deze targets. Het bedrijf ontwikkelt tevens therapeutische antistoffen en medicijnen in samenwerking met toonaangevende farmaceutische firma’s. De zgn. Applied Biosystems Group (NYSE symbool: ABI) voorziet de life science industrie en laboratoria van instrumenten, reagentia, software en diensten voor onderzoek. De afnemers gebruiken deze voor de analyse van genetisch materiaal (DNA en RNA), chemische moleculen en eiwitten voor wetenschappelijke ontdekkingen, en voor de ontwikkeling van nieuwe pharmaceutica. Applied Biosystems heeft haar hoofdkantoor in Foster City, Californië, met een omzet van 1.7 miljard dollar in 2004. Celera Diagnostics, een 50/50 joint venture van Applied Biosystems en Celera Genomics, richt zich op de ontdekking, ontwikkeling en commercialisering van diagnostica. Voor informatie over Applera Corporation, inclusief de rapportages aan de SEC (Securities and Exchange Commission), zie www.applera.com, of bel +1.800.762.6923. Informatie over Celera is beschikbaar op www.celera.com.


Over Galapagos

Galapagos is een publieke genoteerde onderneming die zich richt op innovatief gentechnologisch geneesmiddelenonderzoek (Euronext Brussel, GLPG; Euronext Amsterdam, GLPGA). Het heeft met succes een aantal nieuwe targets ontdekt en gevalideerd die een rol spelen bij de bot- en gewrichtsziekten osteoartritis, osteoporose en reumatoïde artritis, alsook bij astma en de ziekte van Alzheimer. De gepatenteerde targets en moleculen die in deze onderzoeksprogramma’s werden ontdekt en gevalideerd, vormen de basis voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen door Galapagos. Bepaalde targets en moleculen worden in licentie gegeven via partnerovereenkomsten met farmaceutische bedrijven gedurende het ontwikkelingstraject van een project.


Galadeno is de servicedivisie van Galapagos die functionele testen en reagentia aanbiedt aan farmaceutische en biotechnologische bedrijven die in bepaalde ziekten nieuwe targets willen identificeren en valideren. Galapagos stelt momenteel 69 mensen tewerk, waaronder 17 PhD’s, en is gevestigd in Mechelen, België en Leiden, Nederland. Galapagos heeft een aantal samenwerkingspartners waaronder Bayer, Boehringer Ingelheim, Celgene, GlaxoSmithKline, Vertex en Wyeth.

Meer informatie over Galapagos en Galadeno is te vinden op www.glpg.com.