Galapagos start tweede Fase I studie van kandidaat-medicijn GLPG0492 tegen cachexia

  • Volgt op de succesvolle eerste klinische studie
  • Test een relevante indicator van de werking van GLPG0492 op de spierfunctie in gezonde vrijwilligers

 

Mechelen, België; 20 juli 2011 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag de start van een tweede Fase I studie met GLPG0492 aan.  Dit is een kandidaat-medicijn tegen cachexia (gewichtsverlies en verlies van spiermassa) en mogelijk voor andere indicaties zoals de behandeling van spierdystrofie (ziekte van Duchenne).

 

Deze studie volgt op de eerste studie in de mens met GLPG0492 waarin goede veiligheid en farmacologische eigenschappen zijn aangetoond bij eenmaal daagse orale dosering.  Het doel van deze studie is een relevante indicator van de werking van GLPG0492 op de spierfunctie bij gezonde vrijwilligers aan te tonen.

 

“Het is de derde keer dit jaar dat wij een klinische studie starten die ons inzicht moet geven in de  klinische werking van een kandidaat-medicijn,” zegt Piet Wigerinck, SVP Development.  “We willen deze studie eind dit jaar afronden, waarna we het kandidaat-medicijn kunnen gaan testen in patiënten.”

 

Details van de tweede Fase I studie
Galapagos gaat een placebo-gecontroleerd onderzoek met oplopende doseringen starten in minstens 24 gezonde vrijwilligers (eenmaal daagse dosering over een periode van twee weken).  De studie gaat over het effect van GLPG0492 op de spierfunctie en daarnaast zal gekeken worden naar de veiligheid, de tolerantie en de farmacologische eigenschappen van GLPG0492.

 

Over kandidaat-medicijn GLPG0492 en cachexia
Galapagos heeft GLPG0492 zelf ontwikkeld binnen haar SARM programma (selective androgen receptor modulator).  In preklinische studies is het effect van GLPG0492 aangetoond bij de behandeling van cachexia (verlies van gewicht en spiermassa).  Dit komt vaak voor bij patiënten met ziekten als kanker, chronische longziekten (COPD) en AIDS.  Naar schatting meer dan twee miljoen mensen sterven jaarlijks aan de gevolgen van kanker-gerelateerde  cachexia[1].  Galapagos streeft naar de ontwikkeling van een eenmaal daagse orale dosering van een medicijn dat zowel de spiermassa als de spierfunctie verbetert met een minimale invloed op de hormoonbalans van de patiënt.

 

In dierstudies is aangetoond dat kandidaat-medicijn GLPG0492 zowel de spiermassa als de spierfunctie verbetert, met minimale cardiovasculaire, prostaat- of andere bijwerkingen die vaak voorkomen bij androgene therapieën. De Fase I studie met gezonde vrijwilligers heeft aangetoond dat GLPG0492 een goed veiligheidsprofiel heeft en dat eenmaal daagse orale dosering mogelijk is.

 

Met steun van twee Amerikaanse stichtingen – het Charley’s Fund en de Nash Avery Foundation – is GLPG0492 ook getest in een preklinisch model van spierdystrofie (ziekte van Duchenne); deze test liet een verbetering van spiersterkte en loopprestaties zien.

 

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met zes programma’s in ontwikkeling en meer dan vijftig chemische molecuul programma’s in onderzoek.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Roche en Servier kan Galapagos mogelijk tot €2,5 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Galapagos heeft rond de 800 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com.

 

CONTACT

 

Galapagos NV
Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.

 [1] Muscaritoli et al, Asia Pac J Clin Nutr 2008;17 (S1):387-390