Galapagos start Fase 2a studie met GLPG0974 bij patiënten met chronische darmontsteking

  • Positieve Fase 1 studie laat goede veiligheid en een sterk biomarker signaal zien
  • Fase 2a Proof of Concept studie bij patiënten met colitis ulcerosa start volgende maand

Mechelen, België; 27 maart 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt aan dat GLPG0974, een remmer van FFA2 (free fatty acid receptor 2, ook bekend als GPR43) ontwikkeld voor de behandeling van onder meer chronische darmontsteking, een goed veiligheidprofiel en een sterk biomarker effect laat zien.  In deze tweede Fase 1 studie met GLPG0974 werden de veiligheid en de farmacologische eigenschappen geëvalueerd en werd nagegaan hoe het middel werd verdragen door 32 gezonde vrijwilligers gedurende 2 weken.  Met het positieve resultaat van deze studie start in het komend kwartaal een Proof of Concept studie bij colitis ulcerosa patiënten. 

In de nu afgeronde Fase 1 studie zijn gedurende 2 weken eenmaal- en tweemaal daagse doseringen van GLPG0974 onderzocht bij gezonde vrijwilligers.  De tweede Fase 1 studie volgt op een First in Human studie die in 2012 werd afgerond, waarbij enkelvoudige doses van GLPG0974 in oplopende sterkten werden gegeven.  De huidige studie bevestigt dat GLPG0974 veilig is en bij iedere dosering goed verdragen wordt.  De biomarker liet bovendien een dosisafhankelijke remming zien van neutrofiel-activatie gedurende 24 uur.

“GLPG0974 is de eerste FFA2 remmer die klinisch getest wordt, en deze resultaten zijn zeer hoopvol,” zegt Dr Piet Wigerinck, CSO van Galapagos.  “Deze studie met GLPG0974 laat een goede veiligheid zien, een goede remming van de biomarker CD11b, en het medicijn wordt goed verdragen.  De volgende stap is een Proof of Concept studie naar de effectiviteit van GLPG0974.  Het doel van deze studie is het aantonen van een klinische respons in patiënten met colitis ulcerosa.  De studie zal volgende maand starten.”

Details van de tweede Fase 1 klinische studie
Het doel van deze studie was het bevestigen van de veiligheid van GLPG0974, de farmacokinetiek en farmacodynamiek, en nagaan hoe het middel werd verdragen bij oplopende orale doseringen.  De dubbelblinde en placebo-gecontroleerde studie werd in één centrum in België uitgevoerd bij 32 gezonde vrijwilligers.  GLPG0974 werd gedurende 2 weken gegeven als eenmaal- of tweemaal daagse dosering.  De studie was ontworpen om het sterke biomarker signaal bij de First in Human Fase 1 studie te bevestigen.  De biomarker, gemeten in het bloed van gezonde vrijwilligers, is CD11b, een merker aanwezig op neutrofielen.  De aanwezigheid van CD11b neemt toe wanneer neutrofielen geactiveerd worden door ontstekingssignalen.

Over kandidaat-medicijn GLPG0974
GLPG0974 is een oraal-beschikbaar molecuul die het transport van neutrofielen (één van de belangrijke celtypes bij ontstekingsprocessen) afremt via FFA2 (free fatty acid receptor 2, ook bekend als GPR43).  Overactiviteit van neutrofielen leidt tot weefselschade bij ziekten zoals darmontstekingen.  Remming van deze overactiviteit kan een nieuwe behandelingsmethode voor dit soort aandoeningen bieden.  Door de remming van FFA2 voorkomt GLPG0974 activatie en migratie van neutrofielen naar de plaats van ontsteking, zoals in de darm van patiënten met inflammatory bowel disease (IBD).  GLPG0974 is de eerste GPR43-remmer die klinisch getest wordt.  Galapagos zal een Proof of Concept studie starten in colitis ulcerosa in 2Q 2013.

Over IBD[1] (chronische darmontsteking)
IBD is een groep ontstekingsziekten van de dunne- en dikke darm, waarvan de bekendste de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn.  De ziekte van Crohn kan op elke plaats in het spijsverteringskanaal de wanden aantasten, terwijl bij colitis ulcerosa alleen de dikke darm en het rectum worden aangetast.  Patiënten met IBD hebben buikpijn, braken, hebben diarree, verliezen gewicht en kunnen rectale bloedingen ontwikkelen; ook kunnen er symptomen buiten de darm zijn zoals problemen met huid, ogen en lever.  Jaarlijks krijgt ongeveer 0,8% van de Europese en 0,7% van de Noord Amerikaanse bevolking de diagnose IBD.  Voor deze chronische ziekte is er geen medicijn en de ziekte vraagt over het algemeen levenslange zorg.  De huidige behandeling bestaat uit anti-ontstekings steroïden en immuno-onderdrukkende middelen zoals TNF remmers.  Op de lange termijn hebben 75% van de patiënten met de ziekte van Crohn en 25% van de patiënten met colitis ulcerosa een operatie nodig.  Jaarlijks zorgt IBD in de VS voor meer dan 700.000 bezoeken aan artsen, 100.000 ziekenhuisopnames en 119.000 invalide patiënten.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vier klinische, zes preklinische, en 30 discovery molecuul- en antilichaam programma’s in taaislijmziekte, inflammatie, antibiotica, metabolische ziektes, en andere indicaties.
GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten en zal klinische Fase 2b ingaan.  AbbVie en Galapagos zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie na Fase 2b.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in lupus en psoriasis, GSK 2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0187, een nieuwe integrine receptor antagonist in ontwikkeling voor metastase, bevindt zich in een Fase 1b patiënten studie; GLPG0974 is de eerste GPR43 remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; een Proof of Concept Fase 2 studie zal gestart worden in Q2 2013.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft meer dan 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer
Tel. +32 477 627103

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

 

This release may contain forward-looking statements, including, without limitation, statements containing the words “believes,” “anticipates,” “expects,” “intends,” “plans,” “seeks,” “estimates,” “may,” “will,” “could,” “stands to,” and “continues,” as well as similar expressions. Such forward-looking statements may involve known and unknown risks, uncertainties and other factors which might cause the actual results, financial condition, performance or achievements of Galapagos, or industry results, to be materially different from any historic or future results, financial conditions, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Given these uncertainties, the reader is advised not to place any undue reliance on such forward-looking statements. These forward-looking statements speak only as of the date of publication of this document. Galapagos expressly disclaims any obligation to update any such forward-looking statements in this document to reflect any change in its expectations with regard thereto or any change in events, conditions or circumstances on which any such statement is based, unless required by law or regulation.[1] Bronnen: Wikipedia, CDC.gov