Galapagos start Fase 1 trial met GLPG1690 en ontvangt betaling van €6,6 miljoen in de alliantie met Janssen Pharmaceutica NV

Mechelen, België; 1 juli 2014 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat het een klinische Fase 1 trial is gestart met GLPG1690, een middel voor de behandeling van longziekten.  Galapagos ontvangt hiervoor een betaling van €6,6 miljoen van Janssen Pharmaceutica NV.  Deze betaling draagt bij aan het halfjaarresultaat van 2014.

Het doel van de Fase 1 trial is om de veiligheid en eigenschappen van het middel na te gaan, alsook hoe het middel wordt verdragen bij verschillende doseringen.  De dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie wordt in een ziekenhuis in België uitgevoerd bij ten minstens 40 gezonde vrijwilligers.  In het eerste deel van de studie zullen eenmalige doseringen geëvalueerd worden.  In het tweede deel zal het medicijn dagelijks toegediend worden gedurende 14 dagen.

GLPG1690 is ontdekt door Galapagos en heeft een nieuw werkingsmechanisme met mogelijke toepassingen in longziekten.  GLPG1690 heeft een ander werkingsmechanisme dan GLPG1205, een ander middel dat wordt getest in de alliantie met Janssen, waarvoor momenteel voorbereidingen worden getroffen om een Fase 2A programma te starten in chronische darmontstekingen (IBD).

“De alliantie met Janssen heeft geleid tot drie middelen met elk een nieuw werkingsmechanisme in klinische ontwikkeling,” zegt Piet Wigerinck, CSO van Galapagos.  “Galapagos blijft nieuwe medicijnen leveren dankzij haar unieke target– en drug discovery technologie.”

In 2007 sloot Galapagos een overeenkomst met Janssen Pharmaceutica NV waarbij deze een optie verkreeg op de wereldwijde commerciële rechten voor een aantal Galapagos programma’s; deze omvatten nieuwe targets voor ontstekingsziekten die door Galapagos werden geïdentificeerd en gevalideerd.  Vervolgens heeft verder onderzoek geleid tot de ontdekking van GLPG1690 dat nu de kliniek  in gaat voor longziekten.  Galapagos zal de Fase 1 en Fase 2A trials met GLPG1690 uitvoeren.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vijf Fase 2 (twee geleid door GSK), twee Fase 1, vier preklinische, en meer dan 20 onderzoeksprogramma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.  Op het gebied van ontstekingsziekten zijn AbbVie en Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B.  GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en mogelijk andere ontstekingsziekten.  Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studie voor reuma en in Fase 2 voor de ziekte van Crohn.  Galapagos heeft de selectieve JAK1 inhibitor GSK2586184 (voorheen GLPG0778) aan GlaxoSmithKline in licentie gegeven in 2012.  Op dit ogenblik is dit in een Fase 2 voor psoriasis en colitis ulcerosa.  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma heeft een Proof-of-Concept Fase 2 trial doorlopen.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is klaar met Fase 1.  AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren.  Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie.  Potentiator GLPG1837 is in het preklinische stadium.  Galapagos heeft 400 medewerkers die werken in het hoofdkwartier in Mechelen, België, en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië.  Meer informatie kunt u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Elizabeth Goodwin, Head of Corporate Communications & Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.