Galapagos start Fase 1 studie in taaislijmziekte (mucoviscidose) en zal succesbetaling van AbbVie ontvangen

Mechelen, België; 19 december 2014 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt de start van de Fase 1 studie met GLPG1837 aan. Het betreft een potentiator medicijn voor cystic fibrose (taaislijmziekte/mucoviscidose) patiënten met de G551D mutatie. In combinatie met corrector GLPG2222 zal het medicijn ook ontwikkeld worden voor patiënten met de F508del mutatie, welke bij taaislijmziekte patiënten het meest voorkomt. Galapagos ontvangt een betaling van $10 miljoen van AbbVie voor deze mijlpaal.

Het doel van de Fase 1 studie is om de veiligheid en de medicijn-eigenschappen van GLPG1837 te evalueren. De studie is dubbelblind, inclusief een placebo-groep, en wordt in één ziekenhuis in België uitgevoerd bij minimaal 40 gezonde vrijwilligers. In het eerste deel van de studie zal een enkelvoudige, oplopende dosis geëvalueerd worden. In het tweede deel zal het medicijn 14 dagen lang dagelijks toegediend worden. Resultaten van deze Fase 1 studie met GLPG1837 worden verwacht in de tweede helft van 2015.

“GLPG1837 vormt het eerste deel van onze strategie om nieuwe medicijnen te ontwikkelen voor mucoviscidose. GLPG1837 ligt op schema met deze Fase 1 studie en een “backup” potentiator is ook onderweg.” zegt Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos. “Deze fase 1 is al de tiende bij Galapagos, een belangrijke mijlpaal voor ons R&D team.”

Galapagos is het onderzoek in taaislijmziekte in 2005 gestart als onderdeel van een samenwerking met de Amerikaanse Cystic Fibrosis Foundation. In september 2013 heeft Galapagos een overeenkomst met AbbVie getekend voor nieuwe CF-medicijnen die zich richten op de belangrijkste mutaties die verantwoordelijk zijn voor taaislijmziekte, waaronder F508del en G551D. Met het tekenen van de overeenkomst ontving Galapagos inderdtijd een eerste betaling van $45 miljoen. Na succesvolle afronding door Galapagos van de klinische ontwikkeling tot aan einde Fase 2 is AbbVie verantwoordelijkheid voor de uitvoering van Fase 3 met een financiële bijdrage van Galapagos. Tijdens de verdere ontwikkeling, registratie en verkoop door AbbVie zal Galapagos nog meerdere mijlpaalbetalingen ontvangen van AbbVie. Deze betalingen kunnen oplopen tot $360 miljoen plus dubbelcijferige royalties op de verkopen.

Over taaislijmziekte/mucoviscidose
Cystische fibrose (CF) of taaislijmziekte is een erfelijke ziekte die kan leiden tot ernstige invaliditeit en in vele gevallen tot een vroegtijdig overlijden. De symptomen bestaan onder andere uit veelvuldige luchtweginfecties, infecties van de bijholten, achterblijvende groei en diarree. De oorzaak van de ziekte is een defect in het gen voor CFTR, dat de samenstelling van zweet en slijm en de spijsvertering reguleert. Wereldwijd lijden ongeveer 70.000 mensen aan CF. Symptomen worden behandeld met antibiotica en andere medicijnen. Op dit moment is er geen genezing van deze ziekte mogelijk en is de levensverwachting tussen de 30 en 40 jaar. Nieuwe therapieën die in ontwikkeling zijn voor de belangrijkste mutatie, delF508 (70% van de patiënten), is een combinatie van twee medicijnen: een corrector om de mutatie te herstellen plus een potentiator die zorgt voor een efficiënte opening van het taaislijmziekte kanaal.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Het bedrijf heeft drie Fase 2, twee Fase 1, vijf preklinische, en meer dan 20 onderzoeksprogramma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica en metabole ziekten. AbbVie en Galapagos zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B. GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en mogelijk andere ontstekingsziekten. Dit programma is momenteel in een klinische Fase 2B studie voor reuma en in een Fase 2 studie voor de ziekte van Crohn. Galapagos heeft de selectieve JAK1 inhibitor GSK2586184 (voorheen GLPG0778) aan GlaxoSmithKline in licentie gegeven in 2012. AbbVie en Galapagos ontwikkelen samen medicijnen voor taaislijmziekte (mucoviscidose). Deze medicijnen zullen mutaties in het CFTR gen aanpakken. Potentiator GLPG1837 is met fase 1 begonnen. Galapagos heeft ook een corrector, GLPG2222, in de preklinisch kandidaat fase. Galapagos heeft 400 medewerkers in het hoofdkwartier in Mechelen, België, en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië. Meer informatie kunt u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Elizabeth Goodwin, Head of Corporate Communications & Investor Relations
Tel. +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.