Galapagos sluit overeenkomst voor research samenwerking

Galadeno zal technologie, adenovirussen en technische ondersteuning gaan leveren waarmee Novartis de rol van specifieke eiwitten als targets voor de ontwikkeling van medicijnen kan valideren. Met de technologie wordt de funktie van geselecteerde menselijke eiwitten bepaald in primaire menselijke cellen. Galadeno zal betalingen ontvangen voor de service activiteiten en voor het gebruik van haar SilenceSelect technologie.


“We zijn verheugd dat Novartis Pharmaceuticals besloten heeft om met Galapagos in zee te gaan. Ze hebben zich bij hun keuze gebaseerd op onze expertise om genen uit te schakelen en de test-systemen met menselijke cellen. Deze samenwerking zal het Novartis mogelijk maken om de SilenceSelect technologie op een heel effectieve wijze toe te passen”, zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “We vertrouwen erop dat onze technologie zich zal bewijzen in de labs van Novartis. Ons SilenceSelect platform heeft een uitstekende reputatie bij onze partners, hetgeen goede perspectieven geeft op verdere samenwerking.”


Over Galapagos

Galapagos is een beursgenoteerde onderneming (Euronext Brussel, GLPG; Euronext Amsterdam, GLPGA) die zich richt op innovatief gentechnologisch geneesmiddelenonderzoek. De onderneming heeft met succes een aantal nieuwe targets ontdekt en gevalideerd die een rol spelen bij de bot- en gewrichtsziekten osteoartritis, osteoporose en reumatoïde artritis, alsook bij astma en de ziekte van Alzheimer. De gepatenteerde targets en moleculen die in deze onderzoeksprogramma’s werden ontdekt en gevalideerd, vormen de basis voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen door Galapagos. Bepaalde targets en moleculen worden in licentie gegeven via partnerovereenkomsten met farmaceutische bedrijven gedurende het ontwikkelingstraject van een project.

Galadeno is de partnering divisie van Galapagos. Galadeno biedt functionele testen en reagentia aan aan farmaceutische en biotechnologische bedrijven die in bepaalde ziekten nieuwe targets willen identificeren en valideren. Galapagos heeft 71 medewerkers, waaronder 17 PhD’s, en is gevestigd in Mechelen, België en Leiden, Nederland. Daarnaast heeft Galapagos met een aantal wereldwijd opererende farmaceuten partnerovereenkomsten gesloten waaronder Bayer, Boehringer Ingelheim, Celgene, GlaxoSmithKline, Vertex en Wyeth.