Galapagos’ service divisie en Biogen Idec tekenen overeenkomst in sclerodermie

  • Identificatie en validatie van nieuwe targets in sclerodermie
  • Toepassing van Galapagos’ SilenceSelect® technologie en unieke humane huidmodellen

Mechelen (België); 12 november 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat haar servicedivisie BioFocus een driejarige overeenkomst heeft getekend met Biogen Idec voor de identificatie en validatie van nieuwe targets in sclerodermie.

Galapagos’ servicedivisie BioFocus zal haar SilenceSelect® platform en unieke humane huidmodellen toepassen om nieuwe assays te ontwikkelen en targets te identificeren in sclerodermie.  Met het tekenen van de overeenkomst ontvangt BioFocus een vooruitbetaling en onderzoeksbetalingen.  Bovendien kan BioFocus succesbetalingen ontvangen voor mijlpalen in het programma.  De waarde van deze overeenkomst kan voor BioFocus oplopen tot $31 miljoen.

“Galapagos heeft unieke expertise in humane primaire cellen, waardoor het in staat is om nieuwe targets te identificeren voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen sclerodermie,” zegt Jo Viney, vice president geneesmiddelenonderzoek bij Biogen Idec.

“We verwelkomen Biogen Idec als klant en kijken uit naar het toepassen van onze technologie in een nieuw ziektegebied waar een grote behoefte is aan goede medicijnen,” zegt David Smith, CEO Galapagos Services.

Sclerodermie is een auto-immuunziekte gekenmerkt door verharding van de huid.  Er kan bij patiënten ook verharding van de organen optreden, wat leidt tot invaliditeit en zelfs fataal kan zijn.  Sclerodermie komt wereldwijd voor bij ongeveer 1 op de 1000 mensen.  De ziekte komt vier keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen.  De oorzaak van de ziekte is niet bekend en er zijn geen geschikte behandelingen.

Over BioFocus
BioFocus levert een breed scala aan producten en diensten met als doel preklinische kandidaat-medicijnen te leveren in verschillende therapeutische gebieden, met name op gebied van neuro-degeneratieve- en ontstekingszieken. Een groeiend aandachtsgebied ligt in het leveren van kandidaat-medicijnen tegen zeldzame en verwaarloosde ziekten. BioFocus heeft vooruitstrevende en uitgebreide drug discovery mogelijkheden om targets, hits, leads en kandidaat-medicijnen aan klanten te kunnen leveren. Bij BioFocus werken meer dan 150 wetenschappers in de research centra in het VK en Nederland.  Meer informatie kunt u vinden op www.biofocus.com.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vier klinische, zes preklinische, en meer dan 20 onderzoeks-programma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.
GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten in klinische Fase 2B voor reuma; daarnaast gaat er een Fase 2 voor de ziekte van Crohn starten.  AbbVie en Galapagos zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie na Fase 2B.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in lupus en psoriasis, GSK 2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is momenteel in een First-in-Human Fase 1 studie.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft ongeveer 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.