Galapagos selecteert GLPG2222 voor combinatie-medicijn tegen taaislijmziekte (CF)

Mechelen, België; 12 december 2014 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat GLPG2222 klaar is voor klinische ontwikkeling als corrector voor taaislijmziekte. GLPG2222* gaat in combinatie met GLPG1837 de basis vormen voor Galapagos’ combinatie-medicijn voor de meest voorkomende mutatie van taaislijmziekte. De combinatie van deze 2 medicijnen heeft in preklinisch onderzoek een betere werkzaamheid laten zien dan andere middelen die in ontwikkeling zijn voor taaislijmziekte.

Het uitendelijke doel is om medicijnen als GLPG2222 te combineren in een zgn. triple-combo, waar GLPG1837 ook onderdeel van uitmaakt; de klinische Fase 1 van GLPG1837 staat op het punt te beginnen. Galapagos en partner AbbVie hebben meerdere correctoren ontwikkeld die – in combinatie met GLPG1837 – tot herstel leiden van >40% van de gezonde CF activiteit in cellen van patiënten met de meest voorkomende CF-mutatie**. Deze Galapagos-AbbVie correctoren vertonen eigenschappen die verdere preklinische ontwikkeling rechtvaardigen. Corrector GLPG2222 in combinatie met GLPG1837 vormt een solide basis voor de toekomstige triple-combo medicatie. De Fase 1 met GLPG1837 start deze maand.

“Galapagos en AbbVie hebben vijf verschillende series stoffen met uitstekende eigenschappen, waaruit de nieuwe taaislijmziekte medicijnen gekozen kunnen worden. De vandaag aangekondigde corrector GLPG2222 vormt de tweede van drie ingrediënten die nodig zijn om een triple-combo. Dit brengt ons een stap dichter bij een nieuw en beter medicijn voor taaislijmziekte. Het Galapagos-AbbVie team werkt nu aan de derde en laatste ingrediënt om de combinatie van GLPG2222 en GLPG1837 te optimaliseren voor de behandeling van de grootste groep van patiënten, die de CFTR del508 mutatie hebben,” zegt Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos.

Galapagos is het onderzoek in taaislijmziekte in 2005 gestart als onderdeel van een samenwerking met de Amerikaanse Cystic Fibrosis Foundation. In september 2013 heeft Galapagos een overeenkomst met AbbVie getekend voor nieuwe CF-medicijnen die zich richten op de belangrijkste mutaties verantwoordelijk voor taaislijmziekte, waaronder F508del en G551D.

*GLPG2222 is en CF corrector; GLPG1837 is een CF potentiator. Er is een combinatie van corrector en potentiator nodig voor het herstel van de mutatie bij CF patienten.

**delF508

Over taaislijmziekte (mucoviscidose)
Cystische fibrose (CF) of taaislijmziekte is een erfelijke ziekte die kan leiden tot ernstige invaliditeit en in vele gevallen tot een vroegtijdig overlijden. De symptomen bestaan onder andere uit veelvuldige luchtweginfecties, infecties van de bijholten, achterblijvende groei en diarree. De oorzaak van de ziekte is een defect in het gen voor CFTR, dat de samenstelling van zweet en slijm en de spijsvertering reguleert. Wereldwijd lijden ongeveer 70.000 mensen aan CF. Symptomen worden behandeld met antibiotica en andere medicijnen. Op dit moment is er geen genezing van deze ziekte mogelijk en is de levensverwachting tussen de 30 en 40 jaar. Nieuwe therapieën die in ontwikkeling zijn voor de belangrijkste mutatie, delF508 (70% van de patiënten) is een combinatie van twee medicijnen: een corrector om de mutatie te herstellen plus een potentiator die zorgt voor een efficiënte opening van het taaislijmziekte kanaal.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Het bedrijf heeft drie Fase 2, twee Fase 1, vijf preklinische, en meer dan 20 onderzoeksprogramma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica en metabole ziekten. AbbVie en Galapagos zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B. GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en mogelijk andere ontstekingsziekten. Dit programma is momenteel in een klinische Fase 2B studie voor reuma en in een Fase 2 studie voor de ziekte van Crohn. Galapagos heeft de selectieve JAK1 inhibitor GSK2586184 (voorheen GLPG0778) aan GlaxoSmithKline in licentie gegeven in 2012. AbbVie en Galapagos ontwikkelen samen medicijnen voor taaislijmziekte (mucoviscidose). Deze medicijnen zullen mutaties in het CFTR gen aanpakken. Potentiator GLPG1837 gaat met fase 1 starten in 2014. Galapagos heeft ook een corrector, GLPG2222, in de preklinisch kandidaat fase. Galapagos heeft 400 medewerkers in het hoofdkwartier in Mechelen, België, en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië. Meer informatie kunt u vinden op www.glpg.com

CONTACT
Galapagos NV
Elizabeth Goodwin, Head of Corporate Communications & Investor Relations
Tel. +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.