Galapagos rondt Fase I studies met kandidaat-medicijn GLPG0259 tegen reuma succesvol af

  • Veiligheid en farmaco-kinetische eigenschappen bevestigd bij toediening gedurende twee weken
  • Fase II studie in reumapatiënten om effectiviteit te bepalen start later dit jaar
  • Galapagos geeft R&D update op 19 maart 2010

Mechelen, België; 23 februari 2010 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat de Fase I studies met GLPG0259 zijn afgerond.  GLPG0259, een kandidaat-medicijn met een nieuw werkingsmechanisme, wordt ontwikkeld voor de behandeling van reuma.  De behaalde Fase I resultaten vormen de basis voor het ontwerp van een Fase II studie later dit jaar, waarbij de effectiviteit van het kandidaat-medicijn bij reuma patiënten getest zal gaan worden.  Galapagos zal gedetailleerde resultaten van GLPG0259 en andere programma’s presenteren tijdens een R&D update op 19 maart 2010.

In de Fase I studies is aangetoond dat het kandidaat-medicijn in gezonde vrijwilligers een goed veiligheidsprofiel bezit en geschikt is voor een eenmaal daagse dosering.  Daarnaast hebben deze studies ook aangetoond dat GLPG0259 in verder klinische studies gecombineerd kan worden met  methotrexaat (de huidige standaard behandeling bij reuma).  Ook bleek de formulering van GLPG0259 in capsules een zelfde veiligheidsprofiel en gelijkaardige farmaco-kinetische eigenschappen te laten zien.  Deze capsules zullen gebruikt worden in de Fase II studie om de effectiviteit van het medicijn in reumapatiënten aan te tonen.  Naar verwachting start deze studie in het derde kwartaal van 2010.

“Deze laatste studie waarbij ons middel twee weken door vrijwilligers is ingenomen, bevestigt wederom de veiligheid alsook de  haalbaarheid van één pil per dag.  We liggen dan ook op koers om een uitgebreide studie in reumapatiënten te starten,”  zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “We zijn blij met de vorderingen van dit programma en kijken met spanning uit naar de start van de eerste studie waarin de effectiviteit van een Galapagos kandidaat-medicijn in patiënten zal worden beoordeeld.”

Over Galapagos’ R&D Update en webcast presentatie
Galapagos nodigt analisten, investeerders en journalisten uit voor een R&D Update presentatie waarin een overzicht wordt gegeven van de vorderingen van haar klinische en preklinische programma’s.  Deze presentatie zal gehouden worden in de vestiging van Galapagos bij Parijs (Avenue Gaston Roussel 102, 93230 Romainville, Frankrijk) op 19 maart 2010 om 13.00 u.

Het management van Galapagos zal een overzicht geven van de R&D strategie, de onderzoeks- en ontwikkelings-programma’s bespreken en de voortgang van Galapagos’ klinische en preklinische projecten toelichten.  Als u deze meeting bij wilt wonen, kunt u zich aanmelden via e-mail ir@glpg.com.

Deze update is op 19 maart 2010 vanaf 13.00 u ook te volgen via audio webcast.  Klik hier om toegang tot de audio webcast te krijgen.  Voor deelname aan de teleconferentie kunt u +32 2290 1791 bellen tien minuten vóór aanvang.  Na de uitzending zal de presentatie beschikbaar zijn op de website van Galapagos www.glpg.com.

Over MAPKAPK5 en kandidaat medicijn GLPG0259

Target MAPKAPK5 is een nieuw startpunt bij de behandeling van reuma.  Door gebruik te maken van haar eigen target discovery technologie, ontdekte en ontwikkelde Galapagos de sleutelrol van dit target in het reuma ziekteproces.  MAPKAPK5 was nog niet eerder met reuma in verband gebracht en Galapagos liet zien dat het een cruciale rol speelt bij ontstekingen en de afbraak van collageen in het kraakbeen van de mens.  Het kandidaat medicijn GLPG0259 remt MAPKAPK5 in de cel en laat sterke botbescherming en ontstekingsremming in het standaard muizenmodel voor reuma zien.

GLPG0259 maakt deel uit van een optie overeenkomst met Janssen Pharmaceutica.  Wanneer het bepalen van de effectieve dosis in een klinische Fase II is afgerond, heeft Janssen de exclusieve optie om een licentie op GLPG0259 te nemen voor €60 miljoen, gevolgd door succesbetalingen aan Galapagos die kunnen oplopen tot €776 miljoen.  Daarnaast krijgt Galapagos double-digit royalty’s op wereldwijde verkopen van het medicijn.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier programma’s in de klinische fase en meer dan veertig chemische molecuul programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Lilly, Janssen Pharmaceutica, Merck & Co. en Roche kan Galapagos mogelijk tot €3 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Inclusief de service divisies BioFocus en Argenta heeft Galapagos nu meer dan 640 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.