Galapagos realiseert een sterk 2009, verwacht een positief bedrijfsresultaat in 2010

  • 2009 omzet minimaal €100 miljoen
  • 2009 positieve kasstroom van €20 miljoen
  • 2009 eindejaars-kaspositie van €47,3 miljoen
  • Verwachtingen 2010: positief bedrijfsresultaat en cashflow, inkomsten boven €120 miljoen

Mechelen, België; 29 januari 2010 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) maakt de voorlopige resultaten bekend over 2009.  Inkomsten over 2009 zullen conform de  verwachtingen uitkomen op €100 miljoen of meer.  Dit betekent een groei van meer dan 30% ten opzichte van 2008.  Een sterke kasstroom uit de strategische allianties, in combinatie met de inkomsten van BioFocus en een succesvolle private plaatsing in oktober 2009, zorgden voor een eindejaar kaspositie van €47,3 miljoen (vergeleken met €27,3 miljoen aan het eind van 2008).  Op basis van verwachting voor inkomsten uit de allianties en BioFocus, voorziet Galapagos voor 2010 een positief bedrijfsresultaat en positieve cashflow bij totale inkomsten boven €120 miljoen, 20% hoger dan in 2009.

“Met ons sterkste jaar tot nu toe, zowel financieel als operationeel,  treedt Galapagos nu toe tot het selecte gezelschap van Europese biotechnologie-bedrijven die financieel onafhankelijk zijn van de kapitaalmark,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “Ons hybride business-model bewijst eens te meer het recept te zijn voor financiële zelfstandigheid in de ontwikkeling van nieuwe en baanbrekende medicijnen.  Wij geloven dat de substantiële groei en de winstgevendheid die we voorzien voor 2010 ook door zal zetten in de daaropvolgende jaren.”

Bij de presentatie van de officiële en gecontroleerde jaarcijfers op 5 maart 2010 zal Galapagos haar 2009 inkomstengroei, voortkomend uit de allianties met farma-partners en een wederom uitstekend jaar van BioFocus, verder toelichten.  In haar farma-allianties heeft Galapagos sterke resultaten geboekt en daarmee succesbetalingen ontvangen van al haar partners (GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Lilly en Merck & Co.).  BioFocus liet naast omzetgroei ook een sterke verbetering van de marges zien, waarmee de winstgevendheid in 2009 verder toe is genomen.  De positieve cashflow uit de allianties en van BioFocus, in combinatie met de succesvolle private plaatsing van €18,2 miljoen in oktober 2009, leidden tot een 2009 eindejaars-kaspositie van €47,3 miljoen.  Dit is €9,3 miljoen (24%) beter dan de in november bijgestelde verwachting van €38 miljoen na de plaatsing.

In het laatste kwartaal van 2009 heeft Galapagos een alliantie getekend met Roche op gebied van COPD, en werden zowel de alliantie met Merck (stofwisselingsziekten) als met GSK (artritis) uitgebreid.  Galapagos heeft op dit moment vier programma’s in de klinische fase.  De eerste Fase I studie met kandidaat medicijn GLPG0187 tegen metastase (uitgezaaide kanker) is succesvol afgerond met een goed veiligheidsprofiel en veelbelovende biomarker resultaten.  Verder werden twee nieuwe klinische studies gestart in het vierde kwartaal van 2009: een Fase II klinische studie met Nanocort in multiple sclerose en de eerste klinische studie met GLPG0555 in de artritis alliantie met GSK.  Eind 2009 verlengde BioFocus haar langdurige samenwerking met Amgen, tekende zij een compound management overeenkomst met de TB Alliance en ontving zij meerdere succesbetalingen in haar samenwerking op gebied van kanker met Ortho Biotech Oncology Research & Development, onderdeel van Janssen Pharmaceutica.

Ook in het vierde kwartaal van 2009 stelde Galapagos ABN AMRO Bank N.V. (binnenkort “The Royal Bank of Scotland N.V.”) aan tot liquidity provider

De succesbetalingen uit de zeven farma-allianties in combinatie met de sterke orderportefeuille van BioFocus, geven het Galapagos management het vertrouwen om voor 2010 een inkomstenverwachting af te geven van meer dan €120 miljoen, met zowel een positieve cashflow als een positief bedrijfsresultaat.

Deze voorlopige financiële resultaten zijn nog niet gecontroleerd door de bedrijfsrevisor en kunnen afwijken van de actuele resultaten.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext GLPG; OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsziekten, metastase, cachexia, infectieziekten en stofwisselingsziekten.  De onderneming is strategische allianties aangegaan met GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly, Merck & Co., Inc. en Roche. Door middel van een alliantie met MorphoSys ontwikkelt Galapagos ook antilichaamtherapieën tegen bot- en gewrichtsziekten.  Galapagos’ servicedivisie BioFocus levert de farma- en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten in het hele spectrum tussen targets en kandidaat-medicijnen.  Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn.  Galapagos heeft meer dan 500 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

CONTACT

Onno van de Stolpe
CEO
Tel: + 31 62 909 8028
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.