Galapagos presenteert superieure potentiators voor taaislijmziekte

  • Nieuwe potentiator gaat klinische studies in eind 2014
  • Superieur herstel van CFTR functie aangetoond in cellen van patiënten met taaislijmziekte
  • Goed ADME/PK profiel en selectiviteit

Mechelen, België; 17 oktober 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) heeft nieuwe potentiators ontwikkeld in haar taaislijmziekte (mucoviscidose) programma.  De resultaten zullen gepresenteerd worden tijdens de North American Cystic Fibrosis Conferentie die plaatsvindt van 17 tot 19 oktober in Salt Lake City, Utah.

In haar CF programma heeft Galapagos nieuwe potentiators ontwikkeld die zeer veelbelovend zijn en een beter herstel van de functie van het defecte CFTR laten zien in vergelijking met Kalydeco®.  Dit heeft Galapagos aangetoond in cellen met verschillende CF mutaties, inclusief F508del en G551D.  Naast de goede werkzaamheid laten de potentiators uitstekende farmacologische eigenschappen zien.   In vergelijking met Kalydeco® tonen de nieuwe potentiators een superieur veiligheidsprofiel.  Op basis van deze resultaten verwacht Galapagos eind dit jaar een preklinische kandidaat te nomineren, en de eerste klinische studie te starten eind 2014.  Galapagos heeft patenten op deze nieuwe potentiators aangevraagd.

Galapagos is in 2005 gestart met onderzoek naar taaislijmziekte als onderdeel van een samenwerking met de Amerikaanse Cystic Fibrosis Foundation.  In 2010 heeft Galapagos besloten om in deze indicatie verder te gaan en zelfstanding medicijnen te ontdekken, te ontwikkelen en te commercialiseren.  In september 2013 tekende Galapagos een overeenkomst met AbbVie om samen medicijnen te ontwikkelen en te commercialiseren.  Deze medicijnen zullen de belangrijkste mutaties in CF patiënten aanpakken, waaronder F508del en G551D.  Galapagos zal zijn nieuwe potentiators presenteren tijdens een poster sessie (abstract #41) op NACFC op 17 oktober om 11:50 en op 18 oktober om 16:00 en is online beschikbaar op www.glpg.com.

Over taaislijmziekte
Cystische fibrose (CF) of taaislijmziekte is een erfelijke ziekte die kan leiden tot ernstige invaliditeit en in vele gevallen tot een vroegtijdig overlijden.  De symptomen bestaan onder andere uit veelvuldige luchtweg-infecties, infecties van de bijholten, achterblijvende groei en diarree.  De oorzaak van de ziekte is een defect in het gen voor CFTR, dat de samenstelling van zweet en slijm en de spijsvertering reguleert.  Wereldwijd lijden ongeveer 70.000 mensen aan CF.  Symptomen worden behandeld met antibiotica en andere medicijnen.  Op dit moment is er geen genezing van deze ziekte mogelijk en is de levensverwachting tussen de 30 en 40 jaar.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vijf Fase 2 (twee geleid door GSK), één Fase 1, zes preklinische, en meer dan 20 onderzoeks-programma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.
AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren.  Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie.  Op het gebied van ontstekingsziekten zijn AbbVie en Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B.  GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten.  Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studie voor reuma; daarnaast gaat er een Fase 2 voor de ziekte van Crohn starten.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in lupus en psoriasis, GSK 2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is momenteel in een First-in-Human Fase 1 studie.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft ongeveer 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.