Galapagos presenteert goede resultaten met GLPG0634 (filgotinib) op ACR 2014 congres

Mechelen, België; 17 november 2014: Galapagos NV (Euronext: GLPG), een biotechnologie bedrijf dat zich richt op ontwikkeling van medicijnen met een nieuw werkingsmechanisme, kondigt vandaag aan dat zij goede resultaten presenteert die niet alleen de veiligheid van GLPG0634 bevestigen, maar ook de afwezigheid van interacties met medicijnen normaliter voorgeschreven aan reumapatiënten. Daarnaast laat Galapagos data zien betreffende de gewenste dosering in het Fase 2B DARWIN programma en het remmende effect van het medicijn op genen die een rol spelen bij reuma. Deze resultaten worden vandaag gepresenteerd op het American College of Rheumatology (ACR/ARHP Annual Meeting) dat gehouden wordt van 14 – 19 november in Boston, Massachusetts.

GLPG0634 is een selectieve remmer van JAK1; het resultaat van de remming is een combinatie van goede veiligheid en snelle werkzaamheid. GLPG0634 wordt momenteel getest in een wereldwijd Fase 2B programma (DARWIN) bij 875 reuma patiënten, en in een Fase 2 programma bij 180 patiënten met de ziekte van Crohn.

De drie posters over GLPG0634 zullen vandaag gepresenteerd worden tijdens de ACR poster sessie over reuma. De posters zijn ook beschikbaar op de Galapagos website www.glpg.com. Hieronder vindt u de samenvatting van elke poster:

“Phase 1 and Phase 2 Data Confirm That GLPG0634, a Selective JAK1 Inhibitor, Has a Low Potential for Drug-Drug Interactions” Abstract #1481

In tegenstelling tot sommige andere JAK remmers bindt GLPG0634 niet aan zgn. CYP450s en transporters. Dat heeft Galapagos al aangetoond in preklinisch onderzoek, en wordt nu bevestigd bij zowel gezonde vrijwilligers als reumapatiënten: GLPG0634 beïnvloedt noch de CYP3A4-activiteit noch de OAT transporters die betrokken zijn bij de uitscheiding van andere medicijnen. Dit betekent dat GLPG0634 veilig gebruikt kan worden door reumapatiënten die vaak ook andere medicijnen nemen zoals methotrexaat en statines.

“Dose Selection of GLPG0634, a Selective JAK1 Inhibitor, for Rheumatoid Arthritis Phase 2B Studies: PK/PD and Exposure-DAS28 Modelling Approach” Abstract #1480

Patiënten onderzoek toont aan dat GLPG6034 en zijn belangrijkste metaboliet de reuma-marker pSTAT1 remt. Het effect neemt toe bij hogere dosis, met een maximale werkzaamheid bij een dagelijkse dosis van 200 mg GLPG0634; hogere doseringen maken geen verschil meer. Het effect bij patiënten, gemeten als DAS28 score, is vergelijkbaar met de nu beschikbare TNF-antistoffen voor reuma. In het Fase 2B DARWIN programma worden dagelijkse doseringen van 50 tot 200 mg GLPG0634 getest.

“Treatment of Rheumatoid Arthritis Patients with the JAK1-Selective Inhibitor GLPG0634 Reverses an Arthritis-Specific Blood Gene Signature to Healthy State” Abstract #1494

Bij reumapatiënten zijn in witte bloedcellen specifieke genen actief. De behandeling van reuma patiënten met GLPG0634 remt de activiteit van deze set genen, met als gevolg dat het nieuwe gen-profiel vergelijkbaar wordt met dat van gezonde vrijwilligers. Deze resultaten verklaren de werkzaamheid van GLPG0634 in de kliniek en vergroten onze kennis van de effecten van het medicijn bij reumapatiënten.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Het bedrijf heeft drie Fase 2, twee Fase 1, vijf preklinische, en meer dan 20 onderzoeksprogramma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica en metabole ziekten. AbbVie en Galapagos zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B. GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en mogelijk andere ontstekingsziekten. Dit programma is momenteel in een klinische Fase 2B studie voor reuma en in een Fase 2 studie voor de ziekte van Crohn. Galapagos heeft de selectieve JAK1 inhibitor GSK2586184 (voorheen GLPG0778) aan GlaxoSmithKline in licentie gegeven in 2012. AbbVie en Galapagos ontwikkelen samen medicijnen voor taaislijmziekte (mucoviscidose). Deze medicijnen zullen mutaties in het CFTR gen aanpakken. Potentiator GLPG1837 gaat met fase 1 starten in 2014. Galapagos verwacht ook een corrector als preklinisch kandidaat te kiezen in 2014. Galapagos heeft 400 medewerkers in het hoofdkwartier in Mechelen, België, en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië. Meer informatie kunt u vinden op www.glpg.com

CONTACT 

Galapagos NV
Elizabeth Goodwin, Head of Corporate Communications & Investor Relations
Tel. +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.