Galapagos presenteert GLPG0634 op EULAR Congres

Posters zijn nu online beschikbaar op www.glpg.com
Q&A sessie vandaag om 15.00 CET met de CSO van Galapagos, nummers voor de teleconferentie: US +1 480 629 9645, kostenloos +1 877 941 60; België +32-2290-1608, kostenloos 0800-50747; Nederland +31 20 794 8504, kostenloos 0800-265-8528

Mechelen, België; 13 juni 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) presenteert vandaag drie posters over haar JAK1 remmer GLPG0634 op het jaarlijkse EULAR congres (European League Against Rheumatism) dat deze week plaatsvindt in Madrid, Spanje.  De posters zijn online beschikbaar op www.glpg.com.

Chief Scientific Officer Dr Piet Wigerinck zal vragen beantwoorden over de posters in een teleconferentie om 15.00 CET, nummers US +1 480 629 9645, kostenloos +1 877 941 60; België +32 2290 1608, kostenloos 0800 50747; Nederland +31 20 794 8504, kostenloos 0800 265 8528.  Een opname van de teleconferentie zal gearchiveerd worden op de Galapagos’ website.

Hierbij een overzicht van de posters met conclusies:

Safety and efficacy of GLPG0634, a selective JAK1 inhibitor, in patients with rheumatoid arthritis: results of a 4-week Phase IIA dose ranging, multi-center trial

Selectieve remming van JAK1 bij eenmaal-daagse doseringen van 75 tot 300 mg GLPG0634 werd goed verdragen en was werkzaam in deze 4-weekse studie.  Het veiligheidsprofiel was gunstig: er trad geen enkele van de veiligheidsproblemen op die kenmerkend zijn voor andere JAK-remmers.  GLPG0634 veroorzaakte geen bloedarmoede, geen veranderingen in cholesterol (LDL of ALT) en lever-enzymen, en geen tekort aan witte bloedcellen.  De werkzaamheid op de ziekte-parameters bleek direct dosis-gerelateerd : 30 mg QD was suboptimaal, terwijl doses van 75, 150 en 300 mg een veelbelovende werkzaamheid toonden, met gelijkaardige responses van de reuma-merkers CRP, TJC, SJC en DAS28.

Een onbalans in de startwaarden van twee patiënten groepen hebben mogelijk de studie resultaten beïnvloed:
·         de placebo groep toonde een relatief hoge respons, wat te correleren is aan de korte ziekteduur in deze groep
·         de 150 mg groep vertoonde bij aanvang de ernstigste ziekteverschijnselen.  Deze groep toonde een duidelijk effect op CRP, TJC, en SJC.  4 weken was echter onvoldoende om het volledig potentieel van deze dosering te behalen op patiënt gerapporteerde scores (pijn-beoordeling, globale beoordeling, HAQ-DI).

De bemoedigende werkzaamheid op deze korte termijn van 4 weken en het gunstige veiligheidsprofiel in deze studie ondersteunt het potentieel van selectieve JAK1 remming als een toekomstige behandeling voor reuma, en bevestigt de resultaten van de eerdere Proof of Concept studie met een dagelijkse dosering van 200 mg.

 

Once-daily dosing of GLPG0634, a selective JAK1 inhibitor, is supported by its active metabolite

Een actieve en tevens JAK1-selectieve metaboliet ondersteunt de activiteit van GLPG0634.  De lagere potentie van de metaboliet wordt gecompenseerd door een hoge beschikbaarheid bij patiënten.  De lange halfwaardetijd van de metaboliet en de resulterende hoge plasmaspiegels, zorgen voor een blijvend effect.  Omwille van een halfwaardetijd van GLPG0634 van 7 uur werden zowel tweemaal-daagse als eenmaal-daagse doseringen bestudeerd.  De bijdrage van de metaboliet aan JAK1 remming biedt nu een plausibele verklaring voor de langdurige werkzaamheid van een eenmaal-daagse dosering van GLPG0634, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak voor patiënten.

Biological effects of the JAK1 selective inhibitor GLPG0634 on inflammation markers in arthritic mice

Orale toediening van de selectieve JAK1 remmer GLPG0634 in muizen met reuma toont een selectieve remming van JAK1 door GLPG0634 in vivo (CIA-model).  De progressie van reuma wordt gestopt door selectieve remming van JAK1.  Behandeling met GLPG0634 remt ontstekingen en toont structurele bescherming op het niveau van bot en kraakbeen in een therapeutisch CIA model.  Een enkelvoudige toediening van GLPG0634 is voldoende om CIA-geïnduceerde ontstekingsreacties te stoppen.

Over kandidaat-medicijn GLPG0634
GLPG0634 is een oraal beschikbare, nieuwe Janus kinase (JAK) remmer die selectief is voor JAK1.  Het molecuul is ontwikkeld door Galapagos.  JAKs zijn enzymen die een belangrijke rol spelen bij de werking van een aantal cytokines en groeifactoren, inclusief diegene die bij reumapatiënten geactiveerd zijn.  JAK remmers hebben in reumastudies lange termijn effectiviteit aangetoond met een snelle klinische respons.  GLPG0634 onderscheidt zich van andere JAK remmers door specifieke targeting van JAK1.  Dit zou kunnen leiden tot een betere werkzaamheid en veiligheid.  GLPG0634 is een volledig eigen programma van Galapagos.  Bij succesvolle afronding van de Fase 2b studies voor reuma zal AbbVie het programma licenseren.  Daarna is AbbVie verantwoordelijk voor de Fase 3 klinische ontwikkeling, de wereldwijde productie en registratie.  Verder hebben AbbVie en Galapagos recent aangekondigd dat GLPG0634 een Fase 2 studie zal ingaan in de ziekte van Crohn.

Over EULAR
De jaarlijkse EULAR congressen vormen een belangrijk onderdeel van de agenda’s van reumatologen wereldwijd.  Het biedt een forum voor wetenschappelijke en academische uitwisselingen tussen experts werkzaam op gebied van reumatologie, samenwerkend met patiëntenorganisaties om zoveel mogelijk voortgang in de klinische zorg van reumapatiënten te realiseren.  Meer info op: www.eular.org

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vier klinische, zeven preklinische, en 30 discovery molecuul- en antilichaam programma’s in taaislijmziekte, inflammatie, antibiotica, metabolische ziektes, en andere indicaties.
GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten en zal klinische Fase 2b ingaan voor reuma en Fase 2 voor de ziekte van Crohn.  AbbVie en Galapagos zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie na Fase 2b.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in lupus en psoriasis, GSK 2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0187, een nieuwe integrine receptor antagonist in ontwikkeling voor metastase, bevindt zich in een Fase 1b patiënten studie; GLPG0974 is de eerste GPR43 remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft meer dan 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Piet Wigerinck, CSO
Tel: +32 477 62 7103

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.