Galapagos presenteert GLPG0634 en GLPG0974 op internationaal IBD-congres

Mechelen, België; 21 februari 2014 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat het bedrijf posters zal presenteren over GLPG0634 en GLPG0974 op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Crohn’s and Colitis Organisation.  Dit Congres vindt plaats van 20 tot 22 februari 2014 in Kopenhagen, Denemarken.  De samenvattingen zijn online beschikbaar via de ECCO website.

GLPG0634, The First Selective JAK1 Inhibitor, Shows Strong Activity In The Mouse DSS-Colitis Model
Abstract nummer: A-1737
Poster nummer: P072

GLPG0634 is een nieuwe JAK1 remmer, geheel ontwikkeld door Galapagos.  JAKs zijn enzymen die een belangrijke rol spelen bij patiënten met de ziekte van Crohn.  De goede werkzaamheid van GLPG0634 in diermodel voor de ziekte van Crohn zal gepresenteerd worden tijdens een poster sessie op vrijdag, 21 februari, 2014, van 12:20-13:30.  De poster is online beschikbaar op www.glpg.com.

The FFA2 antagonist GLPG0974: opportunity to treat neutrophil-driven inflammation

Abstract nummer: A-1557

Poster nummer: DOP070


Het is aangetoond dat FFA2 (free fatty acid receptor 2) een belangrijke rol speelt in het transport van witte bloedcellen, wat kan leiden tot weefselschade bij ziekten zoals darmontstekingen.  De goede klinische Fase 1 data van GLPG0974 zullen gepresenteerd worden tijdens een poster sessie op vrijdag, 21 februari, 2014, van 12:25-13:25 in zaal 8 van Hal B.  De presentatie is online beschikbaar op www.glpg.com.


Over kandidaat-medicijn GLPG0634

GLPG0634 onderscheidt zich van andere JAK remmers door specifieke remming van JAK1.  Dit zou kunnen leiden tot een betere werkzaamheid en veiligheid.  Bij succesvolle afronding van de Fase 2B studies voor reuma zal AbbVie het programma licenseren.  Daarna is AbbVie verantwoordelijk voor de Fase 3 klinische ontwikkeling, de wereldwijde productie en registratie.  Galapagos is ook gestart met een Fase 2 studie met GLPG0634 in de ziekte van Crohn.


Over kandidaat-medicijn GLPG0974

GLPG0974 is een oraal-beschikbaar molecuul dat het transport van neutrofielen, één van de belangrijke celtypes bij ontstekingsprocessen, afremt via FFA2 (free fatty acid receptor 2, ook bekend als GPR43).  Overactiviteit van neutrofielen leidt tot weefselschade bij ziekten zoals darmontstekingen.  Remming van deze overactiviteit kan een nieuwe behandelmethode voor dit soort aandoeningen bieden.  Door de remming van FFA2 voorkomt GLPG0974 activatie en migratie van neutrofielen naar de plaats van de ontsteking, zoals in de darm van patiënten met inflammatory bowel disease (IBD).  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch getest wordt.  Galapagos verwacht resultaten van de Proof of Concept studie begin 2014 bekend te maken.


Over ECCO

European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO), opgericht in 2001, is het grootste forum in de wereld voor specialisten in chronische darmontstekingen (IBD) in de wereld.  Het is een non-profit organisatie dat succesvol is uitgegroeid van een organisatie bestaande uit 14 leden uit verschillende landen tot een vereniging van 33 lidstaten van de Raad van Europa.  De missie van ECCO is om de zorg voor patiënten met IBD te verbeteren door middel van international richtlijnen voor praktijk, onderwijs, onderzoek, en samenwerking op het gebied van IBD.  Meer informatie op: https://www.ecco-ibd.eu/


Over Galapagos

Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met zes Fase 2 (drie geleid door GSK), één Fase 1, vijf preklinische, en meer dan 20 onderzoeksprogramma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.

AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren.  Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie.  Potentiator GLPG1837 is in het preklinische stadium.  Op het gebied van ontstekingsziekten zijn AbbVie en Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B.  GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten.  Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studie voor reuma en in Fase 2 voor de ziekte van Crohn.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in colitis ulcerosa, psoriasis, en lupus, GSK2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is klaar met Fase 1 studie.

De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft ongeveer 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com


CONTACT


Elizabeth Goodwin, Head of Corporate Communications & Investor Relations

Tel: +31 6 2291 6240

ir@glpg.com


Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.