Galapagos presenteert Fase 1 resultaten van FFA2 remmer GLPG0974 op UEG Week in Berlijn

Mechelen, België; 16 oktober 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij in vitro- en Fase 1 resultaten zal presenteren tijdens de United European Gastroenterology Week.  Deze resultaten tonen een sterke en selectieve remming van FFA2 door GLPG0974.  Dit Congres vindt plaats van 12 tot 16 oktober 2013 in Berlijn, Duitsland.  De poster “The FFA2 antagonist GLPG0974: Opportunity to treat neutrophil-driven inflammation” zal gepresenteerd worden op 16 oktober van 9 am tot 2 pm CET en is bekroond als Poster of Excellence door het Wetenschappelijk Comité van UEG Week.  De poster is nu online beschikbaar op www.glpg.com.

Het is aangetoond dat FFA2 (free fatty acid receptor 2) een belangrijke rol speelt in de migratie van neutrofielen.  Overactiviteit van neutrofielen leidt tot weefselschade bij ziekten zoals darmontstekingen.  De EUG Week poster bevat in vitro farmacologie resultaten die aantonen dat GLPG0974 een potente en selectieve remmer is van FFA2.  Daarnaast toont de poster ook een goede Fase 1 data voor farmacokinetiek, farmacodynamiek, en veiligheid van GLPG0974.

Over kandidaat-medicijn GLPG0974
GLPG0974 is een oraal-beschikbaar molecuul dat het transport van neutrofielen, één van de belangrijke celtypes bij ontstekingsprocessen, afremt via FFA2 (free fatty acid receptor 2, ook bekend als GPR43).  Overactiviteit van neutrofielen leidt tot weefselschade bij ziekten zoals darmontstekingen.  Remming van deze overactiviteit kan een nieuwe behandelmethode voor dit soort aandoeningen bieden.  Door de remming van FFA2 voorkomt GLPG0974 activatie en migratie van neutrofielen naar de plaats van de ontsteking, zoals in de darm van patiënten met inflammatory bowel disease (IBD).  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch getest wordt.  Galapagos verwacht resultaten van de Proof of Concept studie begin 2014 bekend te maken.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vijf Fase 2 (twee geleid door GSK), één Fase 1, zes preklinische, en meer dan 20 onderzoeks-programma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.
AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren.  Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie.  Op het gebied van ontstekingsziekten zijn AbbVie en Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B.  GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten.  Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studie voor reuma; daarnaast gaat er een Fase 2 voor de ziekte van Crohn starten.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in lupus en psoriasis, GSK 2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is momenteel in een First-in-Human Fase 1 studie.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft ongeveer 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.