Galapagos ontwikkelt nieuwe antibiotica

Eerste antibioticum CAM-1 is effectief tegen alle MRSA varianten

·         Levert mogelijk behandeling tegen antibiotica-resistente infecties
·         Ontdekt door Galapagos op basis van nieuw target  DNA III alpha (DnaE)
·         Klinische ontwikkeling van eerste antibioticum gestart

Mechelen, België; 26 november 2012 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan een geheel nieuwe klasse antibiotica te hebben ontdekt.  Galapagos heeft een kandidaat-antibioticum dat zeer effectief is tegen alle onderzochte stafylokokken (Staphylococcus aureus bacteriën), inclusief MRSA – algemeen bekend als “de ziekenhuisbacterie”.

Bacterie-infecties die ongevoelig zijn geworden voor alle bestaande antibiotica vormen een groot probleem; de mogelijkheden voor behandeling van patiënten zijn namelijk zeer beperkt.  MRSA is het bekendste voorbeeld, dat met name een risico vormt voor patiënten in een ziekenhuis of verpleeghuis.  Het nieuwe antibioticum van Galapagos blijkt zeer effectief tegen alle geteste MRSA bacteriën.

Dit nieuw ontdekte antibioticum werkt door remming van een enzym dat in alle bacteriën aanwezig is en essentieel is voor hun groei: DNA pol III alpha.  Dit enzym komt bij de mens niet voor.  Het remmen van dit bacterie-enzym is een nieuwe aanpak om antibiotica te maken – met name tegen bacteriën die ongevoelig zijn geworden voor de bestaande middelen.

Galapagos heeft een eerste kandidaat-antibioticum, CAM-1, geselecteerd voor medicijnontwikkeling, gebaseerd op deze aanpak.  Het is onderzocht in meer dan 250 verschillende bacterie-varianten; 100% van alle stafylokokken die ongevoelig zijn voor antibiotica, inclusief MRSA, werden daarbij gedood.  CAM-1 is ook getest tegen bacterie-infecties in diermodellen, en laat daarin een betere effectiviteit zien dan alle bestaande antibiotica.  Galapagos is van plan om in het eerste kwartaal van 2014 een klinische trial starten met CAM-1, gevolgd door een Proof of Concept trial.  Dit nieuwe programma, inclusief de antibiotica die tegen MRSA werken, is volledig eigendom van Galapagos.

“De selectie van CAM-1 tegen MRSA is een belangrijke stap in ons antibiotica-programma,” zegt Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos.  “We volgen een nieuwe aanpak, waarmee we alle geteste MRSA bacteriën een volledig halt toeroepen.  In combinatie met een diagnostische test kunnen deze antibiotica een echte oplossing tegen MRSA infecties brengen.”

Over MRSA
Infecties die ongevoelig zijn voor de huidige antibiotica, inclusief MRSA (Methicillin Resistant Staphylococcus aureus) komen vooral voor bij patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen.  De kosten voor behandeling van MRSA met antibiotica wereldwijd worden geschat op $4 miljard[1].  De ontwikkeling van nieuwe behandelingen is ingewikkeld vanwege de korte tijd waarbinnen resistentie voor antibiotica zich ontwikkelt.  De FDA en EMA sturen daarom aan op de ontwikkeling van gerichte (zgn. smal-spectrum) antibiotica om dit probleem aan te pakken.  De recente ontwikkeling van snelle diagnostische tests om bij infecties de verantwoordelijke bacterie aan te tonen, zorgt voor mogelijkheden voor de ontwikkeling van gerichte smal-spectrum antibiotica.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft kandidaat-medicijn GLPG0634 in klinische Fase 2 voor reuma, een JAK1-remmer, evenals één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier programma’s in ontwikkeling en meer dan dertig programma’s in onderzoek en preklinische fase.  Galapagos heeft meer dan 800 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op: www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer
Tel. +32 477 627103

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.[1]“MRSA Drug Futures,”Epsicom, Sept. 2010