Galapagos ontwikkelt kandidaat-medicijn voor artrose in alliantie met Servier

Mechelen, België; 24 juli 2012 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt aan dat zij het eerste preklinisch kandidaat-medicijn heeft geïdentificeerd in de artrose-alliantie met Servier.  Het molecuul heeft een nieuw werkingsmechanisme, ontdekt door Galapagos.  Het bereiken van deze mijlpaal levert Galapagos een succesbetaling op van een niet nader genoemd bedrag.

In juli 2010 zijn Servier en Galapagos een samenwerking aangegaan voor de ontwikkeling van nieuwe orale medicijnen voor artrose.  Galapagos ontwikkelt de kandidaat-medicijnen en Servier heeft de optie op een licentie na afronding van de klinische Fase I.  Galapagos behoudt de exclusieve commerciële rechten in de VS.

“Artrose is een ziekte waarin dringend medicijnen nodig zijn.  Er is daarmee echter zeer weinig vooruitgang geboekt in de farmeceutische industrie.  We zijn daarom blij dat we nu een eerste kandidaat-medicijn hebben,” zegt Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer van Galapagos.  “Het is de derde alliantie met een farma-partner waarin Galapagos een kandidaat-medicijn heeft ontdekt.  We starten nu met de voorbereidingen voor de Fase I studie.”

“Het is een enorme mijlpaal in dit ziektegebied waar op dit moment geen medicijnen beschikbaar zijn die het ziekteverloop kunnen remmen,” zegt Bernard Marchand, Head of Discovery Research bij Servier.  “We kijken uit naar het moment wanneer het molecuul klinisch getest kan worden na de succesvolle afronding van de resterende preklinische studies.  Servier stelt zich ten doel om de levenskwaliteit van artrose-patiënten te kunnen verbeteren.”

Over de artrose-alliantie van Galapagos met Servier
De alliantie tussen Servier en Galapagos is gebaseerd op nieuwe artrose-targets die Galapagos met haar eigen technologie heeft ontdekt.  Voor elk product dat op de markt komt, heeft Servier de rechten op klinische ontwikkeling, registratie en commercialisering.  Galapagos behoudt echter het exclusieve recht op commercialisering in de VS.  Galapagos kan voorts onderzoeks-, ontwikkelings-, registratie- en overige succesbetalingen ontvangen tot een bedrag van €290 miljoen.  Galapagos ontvangt ook royalty’s op verkopen van medicijnen buiten de VS.

Over artrose
Artrose, ook wel osteo-artritis of slijtage-reuma genoemd, is de meest voorkomende vorm van artritis, een aandoening van de gewrichten die meestal op gaat treden vanaf de leeftijd van 45 jaar.  Artrose is een slijtageziekte, die wordt gekarakteriseerd door een verstoorde balans tussen aanmaak en afbraak van kraakbeenweefsel in gewrichten.  Kraakbeen is het soepele weefsel dat de botten in een gewricht bedekt en verbindt.  In gezonde gewrichten kunnen de botten soepel over elkaar heen schuiven en het kraakbeen absorbeert de schokken van lichaamsbeweging.  Bij artrose verdwijnt deze beschermlaag langzamerhand, waardoor de botten in het gewricht elkaar kunnen raken.  Dit kan pijn veroorzaken evenals zwellingen en stijfheid van het gewricht.  Uiteindelijk kan het gewricht zijn normale vorm kwijtraken en niet meer functioneren.  Verder kan er uitgroei optreden van kleine uitlopers van de botten, de zgn. osteofyten, op de plaats van het gewricht.  De stukjes bot of gewricht kunnen afbreken en vrijkomen in de ruimte van het gewricht, wat nog meer pijn en ook schade veroorzaakt.  Er zijn tot op heden geen medicijnen beschikbaar om artrose te voorkomen of het ziekteverloop te remmen.  De huidige behandelwijze van artrose beperkt zich tot actieve lichaamsbeweging en een dieet, in combinatie met het gebruik van pijnstillers.  Ondanks deze behandeling blijven de meeste artrosepatiënten pijn ondervinden.  Voor de meeste patiënten wordt een type pijnstillers voorgeschreven (de zgn. NSAID’s) die de symptomen kunnen verlichten.  Deze NSAID’s kunnen het ziekteverloop echter niet beïnvloeden en voor veel patiënten zit er uiteindelijk niets anders op dan vervanging van het beschadigde gewricht door  middel van kostbare operaties.  De algemene verwachting is dat, met de voortschrijdende vergrijzing van de bevolking, er steeds meer patiënten met artrose zullen bijkomen.  Juist omdat mobiliteit van ouderen zo’n belangrijk onderdeel uitmaakt van de kwaliteit van leven, wordt het voorkomen of verminderen van de ernst van artrose als een groot punt van aandacht gezien voor het komende decennium.

Over Servier
De Servier Research Group is een niet-beursgenoteerd, Frans farmaceutisch bedrijf met een omzet van €3,7 miljard in 2010.  Servier houdt zich vooral bezig met het ontwikkelen van medicijnen op gebied van hart- en vaatziekten, stofwisseling, neurologie, psychiatrie, bot- en gewrichtsziekten en oncologie.  Servier heeft wereldwijd 140 vestigingen met meer dan 20.000 medewerkers.  Meer informatie op www.servier.com

 

Over Galapagos

Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft kandidaat-medicijn GLPG0634 in klinische Fase 2 voor reuma, een JAK1-remmer, evenals één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier programma’s in ontwikkeling en meer dan dertig programma’s in onderzoek en preklinische fase.  Galapagos heeft meer dan 800 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op: www.glpg.com

CONTACTS

Servier                                                  Galapagos NV

Servier Communication Department         Elizabeth Goodwin,                    
Tel: +33 1 55 72 60 37                           Director Investor Relations

presse@servier.fr                                  Tel: +31 6 2291 6240

                                                            ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.