Galapagos ontvangt succesbetalingen in strategische allianties met Merck & Co., Inc.

Mechelen, België; 15 januari 2010 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij mijlpalen heeft bereikt in de twee allianties met Merck & Co., Inc (Merck).  Met dit resultaat ontvangt Galapagos een betaling van EUR 3,6 miljoen van Merck.

 

Binnen de allianties, aangegaan in januari en april 2009, is Galapagos verantwoordelijk voor het ontwikkelen van kandidaat-medicijnen voor stofwisselings- en ontstekingsziekten, gebaseerd op nieuwe Galapagos targets.  Galapagos komt in aanmerking voor succesbetalingen voor R&D en productregistratie voor een bedrag dat kan oplopen tot meer dan EUR 590 miljoen voor meerdere producten.  Hierboven op komen royalty’s over de verkoop van elk product dat onder de overeenkomst valt.  Galapagos heeft tot nog toe een totaal van EUR 7,6 miljoen van Merck ontvangen.

 

“Minder dan een jaar na het begin van de allianties met Merck hebben we de eerste mijlpalen behaald en hiermee lopen we voor op schema.  Het totaal van de betalingen binnen al onze allianties sinds juni 2006 komt nu op meer dan EUR 100 miljoen.  Het succes van de alliantiestrategie van Galapagos wordt hiermee duidelijk bewezen,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.

 

 

Over de alliantie op gebied van stofwisselingsziekten

In januari 2009 kondigde Galapagos de alliantie met Merck aan op gebied van diabetes en obesitas.  Deze overeenkomst werd in oktober 2009 uitgebreid door kandidaat-medicijnen tegen atherosclerose toe te voegen.  Er wordt gebruikt gemaakt van het SilenceSelect® target discovery platform van Galapagos voor het identificeren van nieuwe targets.  Galapagos is verantwoordelijk voor het ontdekken en de preklinische ontwikkeling van kandidaat-medicijnen.  Na validatie zal een Joint Steering Committee specifieke targets selecteren waarmee Galapagos screening en medicinale chemie gaat uitvoeren. Merck krijgt het exclusieve recht op verdere ontwikkeling en wereldwijde commercialisering van elk kandidaat-medicijn.  Bij de uitoefening van dat recht neemt Merck alle kosten hiervoor voor haar rekening.  Galapagos mag Fase I klinische studies doen en heeft tevens het recht om de kandidaat-medicijnen waarvoor Merck haar exclusieve recht niet uitoefent zelf verder te ontwikkelen en te commercialiseren.  Volgens de condities van de uitgebreide alliantie komt Galapagos in aanmerking voor succesbetalingen die in totaal kunnen oplopen tot meer dan EUR 400 miljoen.  Daar bovenop kan Galapagos royalty’s tegemoet zien op wereldwijde verkopen van de producten uit de alliantie.

 

 

Over de alliantie op gebied van ontstekingsziekten

De alliantie op gebied van ontstekingsziekten die in april 2009 werd aangekondigd maakt ook gebruik van het SilenceSelect® target discovery platform van Galapagos voor het identificeren van nieuwe targets.  De opzet, het proces en de rolverdeling voor deze alliantie zijn gelijk aan die voor de alliantie op gebied van stofwisselingsziekten.  Galapagos komt in aanmerking voor succesbetalingen voor R&D en productregistratie voor een bedrag dat kan oplopen tot meer dan EUR 192 miljoen voor meerdere producten.  Hierbij kunnen nog royalty’s komen over de verkoop van elk product dat onder de overeenkomst valt. 

 

 

Over Galapagos

Galapagos (Euronext GLPG; OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich met op kleine moleculen toegespitste onderzoeksprogramma’s richt op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsziekten, bot metastase, cachexia, anti-infectieziekten en metabolische ziekten.  De onderneming heeft risicodragende allianties gesloten met GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly, Merck & Co., Inc. en Roche.  Door middel van een alliantie met MorphoSys, ontwikkelt Galapagos ook antilichaamtherapieën tegen bot- en gewrichtsziekten.  Galapagos’ servicedivisie BioFocus levert de farma- en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten in het hele spectrum tussen targets en kandidaat-medicijnen.  Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn.  Galapagos heeft meer dan 500 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

 

 

CONTACT

 

Galapagos NV

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations

Tel: +31 6 2291 6240

ir@glpg.com

 

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.