Galapagos ontvangt €4 miljoen succesbetaling voor eerste klinische studie binnen de GlaxoSmithKline alliantie

 •          Eerste kandidaat geneesmiddel uit GSK artrose alliantie in de kliniek
 •          Gebaseerd op kinase target ontdekt met het Galapagos technologieplatform
 •          Galapagos ontvangt succesbetaling van €4 miljoen van GSK voor deze mijlpaal
 •  
  Mechelen, België; 8 december 2009 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij is gestart met een klinische Fase I studie met het eerste kandidaat-medicijn binnen de artrose alliantie met GlaxoSmithKline (GSK).  Voor het bereiken van de klinische fase met het kandidaat-medicijn GLPG0555 ontvangt Galapagos een succesbetaling van €4 miljoen in cash.  Vanaf de start van de artrose alliantie in juni 2006 heeft Galapagos in totaal €35 miljoen van GSK ontvangen.
   
  Het nieuwe kandidaat-medicijn GLPG0555 kan oraal kan worden ingenomen.  Het werkt op kinase target GT622 dat werd ontdekt met het Galapagos technologieplatform.  Het kandidaat-medicijn liet een uitstekende werkzaamheid zien in biochemische- en diermodellen en heeft een succesvol preklinisch traject achter de rug.
   
  “Deze alliantie met GSK was de eerste alliantie voor Galapagos en dit feit maakt deze klinische mijlpaal extra bijzonder.  Door het verkrijgen van succesbetalingen binnen een alliantie, van het moment van ontdekken van een eiwit target tot en met een Fase I studie, bereiken we wat we voor ogen hadden met onze alliantie strategie.  Deze studie markeert de eerste van hopelijk vele programma’s binnen de artrose alliantie met GSK die we naar de kliniek zullen brengen,” zegt Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer van Galapagos.
   
  Met de start van een Fase I studie met GLPG0555 heeft Galapagos nu vier kandidaat-medicijnen in klinische ontwikkeling (in Fase I en II studies).
   
  Details van de Fase I klinische studie
  De belangrijkste criteria die in deze eerste studie in de mens getoetst zullen worden zijn de veiligheid van GLPG0555, de tolerantie en de farmacokinetische eigenschappen.  Het onderzoek is dubbelblind, met enkelvoudige en herhaalde toediening in oplopende doses.  Het onderzoek loopt over de komende maanden en wordt uitgevoerd met 34 gezonde vrijwilligers in België.
   
  Over de artrose alliantie van Galapagos met GlaxoSmithKline
  In juni 2006 zijn GSK en Galapagos een alliantie aangegaan waarin Galapagos kandidaat- medicijnen voor de wereldwijde R&D organisatie van GSK zal gaan ontdekken en ontwikkelen.  In juli 2007 en december 2008 is deze alliantie verder uitgebreid door additionele targets toe te voegen.  GSK heeft de exclusieve optie om deze medicijnen verder te ontwikkelen en wereldwijd op de markt te brengen.
   
  Over Galapagos
  Galapagos (Euronext GLPG; OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsziekten, botmetastase, cachexia, infectieziekten en stofwisselingsziekten.  De onderneming heeft allianties gesloten met GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly en Merck & Co.  Door middel van een alliantie met MorphoSys ontwikkelt Galapagos ook antistoffen tegen bot- en gewrichtsziekten.  Galapagos’ servicedivisie BioFocus levert de farma- en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten in het hele spectrum van target tot kandidaat-medicijn.  Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat-medicijn.  Galapagos heeft 495 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com.
   
   
  CONTACT
  Galapagos NV
  Onno van de Stolpe, CEO
  Tel: +31 6 2909 8028
  ir@glpg.com
   
  Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.