Galapagos ontvangt €2,4 miljoen subsidie voor psoriasis onderzoek

Mechelen, België; 8 juli 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt aan dat zij van het IWT €2,4 miljoen TGO (transformationeel geneeskundig onderzoek) subsidie toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar psoriasis.  Het doel van dit 4-jarig project is de ontwikkeling van een nieuwe, veilige en werkzame behandeling voor psoriasis patiënten.

Psoriasis is een veel voorkomende huidziekte met een grote impact op het welzijn.  Opties voor de patiënt zijn momenteel beperkt.  Psoriasis is een chronische ziekte die ongeveer 3% van de bevolking treft.  Er bestaat geen definitieve genezing en psoriasis heeft dus een grote impact op de levenskwaliteit.

Galapagos heeft een molecuul ontdekt met een nieuw werkingsmechanisme in  psoriasis.  Dit 4-jarig IWT onderzoeksprogramma zal de mogelijke toepassing van dit molecuul bekijken, zowel preklinisch als klinisch.  Na de discovery fase zal Galapagos klinische trials uitvoeren met dit nieuwe molecuul voor psoriasis met behulp van een innovatief protocol dat tijdswinst en kostenbeperking zal betekenen.  Tijdens de klinische trial zal gekeken worden naar de werkzaamheid van het molecuul door het nabootsen van een ontsteking bij gezonde vrijwilligers in een Proof-of-Mechanism studie.  In dit project zal Galapagos samenwerken met Professor Dr Jo Lambert van de Universiteit Gent.

“We zijn verheugd met deze subsidie die aantoont hoe het IWT innovatie door biotechnologie bedrijven ondersteunt.  Deze subsidie maakt het mogelijk om te werken aan een nieuwe therapie die hopelijk de levenskwaliteit van psoriasis patiënten zal verbeteren,” zegt Piet Wigerinck, CSO van Galapagos.  “Naast GSK2586184, gelicentieerd door GlaxoSmithKline in 2012, verwachten we binnen twee jaar twee moleculen in klinische ontwikkeling te hebben voor psoriasis.”

Over psoriasis
Psoriasis is een immuunziekte die de huid aantast. Het wordt veroorzaakt door foutieve activatie van het immuunsysteem met overproductie van nieuwe huidcellen als gevolg. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat er een genetisch aanleg is, en bepaalde medicijnen en infecties zijn bekende risicofactoren. Psoriasis treft ongeveer 3% van de mensen wereldwijd en het komt op elke leeftijd voor, meestal tussen 15 en 25 jaar. Er zijn vijf vormen van psoriasis. Plaque psoriasis is de meest voorkomende vorm en wordt gekenmerkt door rode vlekken bedekt met witte huidschilfers op de bovenste huidlaag. Psoriasis kan ook leiden tot ontsteking van de gewrichten, gekend als psoriatic arthritis, en komt voor bij 10-30% van de patiënten. Psoriasis is meestal een levenslange aandoening en er is momenteel geen genezing, maar verschillende behandelingen kunnen helpen om de symptomen onder controle te houden. De behandeling van matige tot ernstige psoriasis is meestal een combinatie van verschillende therapieën: topische behandelingen, licht therapie en/of systemische medicijnen, inclusief biologicals.

Over het IWT
Het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, of het IWT is een overheidsinstelling die in 1991 werd opgericht door de Vlaamse Regering ter ondersteuning van innovatieprojecten in Vlaanderen.  Elk jaar verdeelt het IWT zo’n 300 miljoen euro subsidies aan innovatiesteun binnen bedrijven, organisaties, onderzoeks- en onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Voor kmo’s is er een op maat gemaakt KMO-Programma. Naast financiële steun helpt het IWT bedrijven onder andere bij het vinden van de juiste informatie, bij het zoeken van partners in binnen- en buitenland en bij de voorbereiding van projecten in Europese programma’s.  Het IWT heeft ook een belangrijke coördinatieopdracht, namelijk een hechte samenwerking smeden tussen alle actoren in Vlaanderen die met innovatie bezig zijn.  IWT- Monitoring&Analyse (M&A) doet aan innovatiemonitoring en publiceert regelmatig studies.  Voor meer informatie zie http://www.iwt.be of tel +32 2 432 42 00.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vijf klinische, zes preklinische, en 30 research-programma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziektes, en andere indicaties.
GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten in klinische Fase 2B voor reuma; daarnaast gaat er een Fase 2 voor de ziekte van Crohn starten.  AbbVie en Galapagos zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie na Fase 2b.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in lupus en psoriasis, GSK 2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0187, een nieuwe integrine receptor antagonist in ontwikkeling voor metastase, bevindt zich in een Fase 1b patiënten studie; GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en gaat nu Fase 1 in.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer
Tel: +32 477 62 7103

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.