Mechelen, België; 3 februari 2014 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij van het IWT €2,3 miljoen subsidie toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar fibrose. Het doel van dit 2-jarig project is het opzetten van een onderzoeksplatform met geintegreerde kennis over fibrose ziekten zoals, long-, nier-, lever-, en huid fibrose. Dit nieuwe platform zal Galapagos helpen in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor fibrose.
Galapagos heeft een portfolio van fibrose targets en moleculen. Het hoofddoel van deze IWT subsidie is het opzetten van een fibrose onderzoeksplatform, bouwend op bestaande zaken en expertise van zowel Galapagos als van een aantal academische laboratoria. Door de integratie van data die verkregen zijn uit preklinisch- en klinisch onderzoek in verschillende fibrotische ziekten met vergelijkbare oorzaak, heeft Galapagos het doel een fibrose onderzoeksplatform op te zetten. Een dergelijk platform zal helpen in een betere selectie van targets en moleculen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen in dit gebied. Academische partners voor dit project zijn Prof Dr Wuyts (Pneumologie, KU Leuven), Prof Dr Naesens en Prof Dr Kuypers (Nefrologie, KU Leuven), Prof Dr Van Vlierberghe (Hepatologie, U Gent), Prof Dr F. De Keyser en Dr Smith (Sclerodermie, U Gent), en Prof van Grunsven (Hepatologie, VU Brussel).
“Galapagos is verheugd met deze financiële steun van het IWT voor onderzoek in fibrose, een gebied met een hoge nood aan medicijnen en een gebied waarin Galapagos reeds baanbrekend werk heeft gedaan,” zegt Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos.
Over Fibrose
Fibrose kenmerkt zich door de vorming van een overmatig vezelig bindweefsel. Dit leidt tot verminderde orgaanfunctie en mogelijk tot de dood. Fibrose kan verschillende organen en weefsels aantasten waaronder de nier, de longen, de lever, het hart, het beenmerg, en de huid. Fibrose is verantwoordelijk voor ongeveer 45% van de sterfgevallen in de Westerse wereld[i], en de therapeutische opties voor patiënten blijven beperkt.
Over het IWT
Het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, of het IWT is een overheidsinstelling die in 1991 werd opgericht door de Vlaamse Regering ter ondersteuning van innovatieprojecten in Vlaanderen. Elk jaar verdeelt het IWT zo’n 300 miljoen euro subsidies aan innovatiesteun binnen bedrijven, organisaties, onderzoeks- en onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Voor KMO’s is er een op maat gemaakt KMO-Programma. Naast financiële steun helpt het IWT bedrijven onder andere bij het vinden van de juiste informatie, bij het zoeken van partners in binnen- en buitenland en bij de voorbereiding van projecten in Europese programma’s. Het IWT heeft ook een belangrijke coördinatieopdracht, namelijk een hechte samenwerking smeden tussen alle actoren in Vlaanderen die met innovatie bezig zijn. Voor meer informatie zie http://www.iwt.be of tel +32 2 432 42 00.
Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Het bedrijf heeft een grote pijplijn met zes Fase 2 (drie geleid door GSK), één Fase 1, vijf preklinische, en meer dan 20 onderzoeksprogramma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.
AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren. Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie. Potentiator GLPG1837 is in het preklinische stadium. Op het gebied van ontstekingsziekten zijn AbbVie en Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B. GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten. Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studie voor reuma en in Fase 2 voor de ziekte van Crohn. Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in colitis ulcerosa, psoriasis, en lupus, GSK2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012). GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie. GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is klaar met Fase 1 studie.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft ongeveer 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België. Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com
Contact
Voor media en investeerders:
Elizabeth Goodwin, Head of Corporate Communications & Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com
Voor business development:
Andre Hoekema, Senior VP Corporate Development
Tel: +31 71 7506 700
bd@glpg.com
Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.