Galapagos neemt Argenta Discovery servicedivisie over

  • Overname prijs €16,5 miljoen in cash
  • Omzet over 2009 was €14 miljoen, winst €3,5 miljoen
  • Divisie gaat opereren onder de naam ‘Argenta’, parallel aan BioFocus
  • Combinatie is marktleider op gebied van drug discovery service
  • Overname draagt bij aan bedrijfsresultaat en operationele cash flow van Galapagos in 2010
  • Verwachte omzet van Galapagos voor 2010 stijgt tot boven €135 miljoen

 

Klik hier om toegang te krijgen tot de audio-webcast presentatie om 11.00 uur,

inbelnummer +32 2290 1791

 

Mechelen, België; 2 februari 2010 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt de overname aan van Argenta Discovery 2009 Ltd., een niet-beursgenoteerd bedrijf in  contract drug discovery onderzoek met 140 medewerkers.  De combinatie met BioFocus, de service divisie van Galapagos, leidt tot één van ‘s werelds grootste drug discovery organisaties, met 390 medewerkers, een geschatte omzet van €70 miljoen en een aanzienlijke winstgevendheid.  De overname brengt zowel additionele capaciteit als drug discovery expertise voor de Galapagos Groep.  Galapagos betaalt voor Argenta Discovery 2009  Ltd €16,5 miljoen cash.  Argenta’s programma’s op gebied van ademhalingsziekten zullen worden voortgezet in een nieuwe onderneming, Pulmagen Therapeutics.  Galapagos zal geen belang nemen in Pulmagen.

 

“Door de overname van de service divisie van Argenta, één van de leidende spelers in dit segment, worden we een echt powerhouse in de drug discovery markt.  Bovendien krijgt Galapagos voor onze interne R&D meer onderzoekscapaciteit, expertise en toegang tot modellen op gebied van ademhalingsziekten,”  zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “Deze gecombineerde service divisie bouwt verder op ons succesvolle bedrijfsmodel dat nu een positieve kasstroom oplevert en zij voorziet in extra capaciteit voor onze medicijnontwikkeling.  Met een Galapagos kaspositie van meer dan €30 miljoen na deze transactie en onze financiële onafhankelijkheid, staat Galapagos er sterk voor en zijn wij in een uitstekende positie om het bedrijf verder uit te bouwen tot een biotech leader in Europa.”

 

“Deze overname heeft voor beide partijen alleen maar voordelen.  Pulmagen kan zich nu volledig richten op de klinische ontwikkeling van onze kandidaat medicijnen,” aldus Dr. Chris Ashton, CEO van Pulmagen.  “Bovendien blijft het team dat Argenta op de kaart heeft gezet binnen de drug discovery wereld samen als onderdeel van de Galapagos service divisie.  Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit team binnen Galapagos zal floreren.”

 

Galapagos neemt van Argenta Discovery de medicinale chemie over, computational chemie, ADME en biologische activiteiten alsmede de modellen op gebied van ademhalingsziekten.  Hiervoor betaalt Galapagos €16,5 miljoen in cash, ongeveer 4,7 x EBIT en 1,2 x de jaaromzet.  De overgenomen activiteiten zullen zowel de omzet, het bedrijfsresultaat als de cashflow van Galapagos doen stijgen.  De gecombineerde service divisies, die onder de namen BioFocus en Argenta zullen blijven opereren, zullen naar verwachting €70 miljoen omzet halen in 2010 (inclusief ~ €11 miljoen uit servicecontracten van Galapagos).  Na de overname zal de Galapagos service divisie 390 medewerkers hebben in Engeland, Zwitserland en de VS.

 

De overgenomen Argenta divisie zal worden geleid door Dr. John Montana die aan Dr. Chris Newton (Senior Vice President bij Galapagos) rapporteert.  Voorafgaand aan zijn aanstelling bij BioFocus, was Dr. Newton van 2000 tot 2005 Chief Scientific Officer en directielid bij Argenta Discovery Ltd.  Als commentaar bij de overname zegt Dr. Newton: “Omdat ik vanaf de start deel heb uitgemaakt van Argenta heb ik het volste vertrouwen in de staat van dienst en de innovatieve benadering van drug discovery binnen dit bedrijf.  Door deze zet bundelen we onze krachten om een drug discovery unit te vormen met ongekende mogelijkheden.”

 

 

Teleconferentie en webcast presentatie

Galapagos zal vandaag om 11.00 uur een voor ieder toegankelijke teleconferentie houden.  Deze teleconferentie wordt ook via audio-webcast uitgezonden.  Voor deelname aan de teleconferentie kunt u +32 2290 1791 bellen, minimaal tien minuten voor aanvang.  Na de presentatie zal er een vraag- en antwoordsessie volgen.  Klik hier om toegang te krijgen tot de audio-webcast presentatie.  De presentatie zal onmiddellijk na de uitzending beschikbaar zijn om nogmaals te beluisteren.

 

 

Over BioFocus en Argenta

De brede ervaring en expertises op het gebied van target-to-drug services hebben er voor gezorgd dat BioFocus een vooraanstaande plaats inneemt binnen de snelgroeiende R&D outsourcing  markt.  De inkomsten van BioFocus stijgen jaarlijks met 10 tot 15% sinds de overname door Galapagos in oktober 2005.  Vanaf 2008 is BioFocus winstgevend.  Tot het wereldwijde klantenbestand van BioFocus behoren farmaceutische en biotechnologie bedrijven, universitaire instellingen en patiëntenverenigingen.

 

Argenta’s contract research ligt op het vlak van medicinale chemie, computer gestuurde drug discovery, in vitro biologie, analyses, in vivo farmaco-kinetiek en farmacologie.  Verder hebben haar modellen voor ademhalingsziekten wereldwijd een sterke wetenschappelijke reputatie.  Met huidige klanten zoals Antisoma, AstraZeneca, BioTie, Genentech, Novartis en Zafgen voegt Argenta klinkende namen toe aan de lijst met contract research klanten.  Hoewel de inkomstengroei van Argenta lager lag dan die van BioFocus, is Argenta’s orderboek sterk en behoren de marges tot de hoogste in de industrie.  Argenta heeft 140 medewerkers in Engeland, voornamelijk in Harlow, vlakbij de BioFocus vestiging in Chesterford Park.

 

 

Over Galapagos

Galapagos is een middelgroot biotechnologie-bedrijf.  Zij is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier programma’s in de klinische fase en meer dan veertig programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Lilly, Janssen Pharmaceutica, Merck & Co. en Roche kan Galapagos mogelijk tot €3 miljard ($4,5 miljard) aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Met de overname van Argenta heeft Galapagos nu meer dan 640 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

 

 

Over Pulmagen Therapeutics

Pulmagen Therapeutics is een biotechnologie-bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van medicijnen om chronische ademhalingsziekten te behandelen, waaronder COPD, ernstige astma en taaislijmziekte.  Deze medicijnen hebben tot doel om door het verwijden van de bronchiën de symptomen te verminderen en tegelijkertijd de onderliggende infectie te behandelen.  Pulmagen is van plan om haar programma’s in Fase IIa proof-of-concept  klinische studie te brengen en strategische partners te vinden voor verder klinisch onderzoek.  Het bedrijf heeft al partners voor haar programma’s op gebied van ademhalingsziekten met AstraZeneca, Domantis (GSK) en Dr. Reddy’s.

 

 

CONTACT

 

Galapagos NV

Onno van de Stolpe, CEO

Tel: +31 6 2909 8028

 

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations

Tel: +31 6 2291 6240

ir@glpg.com

 

Pulmagen Therapeutics

Chris Ashton, CEO

Tel: +44 7780 60 1189

Chris.Ashton@argentadiscovery.com

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.