Galapagos levert derde kandidaat-medicijn in GSK alliantie en ontvangt €5,7 miljoen

Mechelen, België; 22 februari 2010 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij met succes een derde preklinisch kandidaat-medicijn heeft ontwikkeld in de artritis-alliantie met GlaxoSmithKline (GSK).  Galapagos heeft binnen deze samenwerking ook andere mijlpalen bereikt en ontvangt in totaal €5,7 miljoen.

 

De preklinische kandidaat is een stof die voldoet aan alle chemische en biologische eisen die GSK stelt aan een potentieel nieuw medicijn.  Galapagos heeft deze kandidaat ontwikkeld op basis van een nieuw target uit haar technologieplatform.  Het kandidaat-medicijn is nu klaar voor opschaling en preklinische studie; het doel is om begin 2011 de klinische fase in te gaan.

 

“We zijn trots op de ontwikkeling van dit derde kandidaat-medicijn in onze GSK-alliantie,” zegt Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer van Galapagos.  “De beschikbaarheid van deze kandidaten geeft ons meerdere mogelijkheden om een medicijn op de markt te krijgen.  Het is goed om te zien dat onze R&D organisatie zo succesvol is in deze alliantie.”

 

Over de artritis-alliantie

In juni 2006 zijn GSK en Galapagos een alliantie aangegaan waarin Galapagos geneesmiddelen met een nieuw werkingsmechanisme voor GSK gaat ontwikkelen.  GSK en Galapagos hebben de alliantie drie keer uitgebreid om meer targets en programma’s op te nemen.

 

Binnen dit artritis-programma heeft Galapagos een aantal nieuwe targets geïdentificeerd in cellulaire ziektemodellen en is hiermee medicijnontwikkeling gestart.  Met het eerste kandidaat-medicijn GLPG0555 is een klinische fase I studie gestart in december 2009.  Een tweede kandidaat-medicijn is nu in pre-klinische ontwikkeling.  Het kandidaat medicijn van vandaag zal dit jaar de preklinische ontwikkeling doorlopen, met als doel om begin 2011 de klinische fase te starten.  GSK heeft een exclusieve optie na de fase I studie om deze moleculen verder te ontwikkelen en wereldwijd te commercialiseren.

 

Tot nu toe heeft Galapagos in deze alliantie in totaal meer dan €46 miljoen van GSK ontvangen.

 

Over Galapagos

Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier programma’s in de klinische fase en meer dan veertig R&D programma’s in medicijn-ontwikkeling.  Via allianties met GlaxoSmithKline, Lilly, Janssen Pharmaceutica, Merck & Co. en Roche kan Galapagos mogelijk tot €3 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Inclusief de service-divisies BioFocus en Argenta heeft Galapagos nu meer dan 640 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

 

CONTACT

Galapagos NV

Onno van de Stolpe, CEO

Tel: +31 6 2909 8028

 

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations

Tel: +31 6 2291 6240

ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.