Galapagos krijgt €2,7 miljoen subsidie voor antivirale medicijnontwikkeling

Mechelen, België; 7 februari2011 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij van het Vlaamse IWT[1] €2,7 miljoen subsidie toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar antivirale medicijnen.

 

Het tweejarige IWT project richt zich op de ontwikkeling van moleculen die een nieuwe antivirale activiteit hebben laten zien in het laboratorium.  Het doel van dit project is om binnen één jaar het eerste preklinisch kandidaat medicijn te ontwikkelen.  Voor dit project zal Galapagos samenwerken met de onderzoeksgroep van Professor Johan Neyts van het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven.  Deze groep heeft uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van nieuwe strategieën om virale infecties te behandelen.

 

De antivirale programma’s richten zich op het blokkeren van de activiteit van een specifiek eiwit in het menselijk lichaam; een aantal belangrijke pathogene virussen gebruiken dit eiwit om zich te vermenigvuldigen.  De nieuwe moleculen blijken een sterke activiteit te hebben tegen een breed scala aan normale en resistente virussen.  De prioriteit van dit project ligt in het ontwikkelen van middelen tegen menselijk rhinovirus (HRV), het virus dat verkoudheid veroorzaakt, en tegen het hepatitis C virus (HCV).

 

“Galapagos betreedt wederom een nieuw gebied met deze antivirale moleculen,” zegt Graham Dixon, SVP Drug Discovery van Galapagos.  “Deze subsidie geeft ons de middelen om te begrijpen hoe deze moleculen een rol kunnen spelen bij het voorkomen van een virale infectie.”

 

Over antivirale medicijnontwikkeling van Galapagos
Naast de alliantie met GlaxoSmithKline in infectieziekten, werkt Galapagos ook aan twee eigen antivirale programma’s.  De focus ligt op kleine moleculen die aangrijpen op (menselijke) gastheer targets en activiteit laten zien tegen een breed scala van virussen.  Het verst gevorderde programma is momenteel in lead optimalisatie en Galapagos hoopt hiervoor eind 2011 een eerste preklinisch kandidaat medicijn te kunnen leveren.

 

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met zeven programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig chemische molecuul programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Roche en Servier kan Galapagos mogelijk tot €2,5 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Galapagos heeft meer dan 800 medewerkers in zeven landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

 

 

CONTACT

 

Galapagos NV
Graham Dixon, SVP Drug Discovery
Tel: +32 473 86 87 51

 

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel. +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

 

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.

 

 

 [1] Instituut voor de aanmoediging van innovatie door Wetenschap & Technologie in Vlaanderen