Galapagos kondigt aan dat GSK2586184 JAK1 molecuul Fase 2 in gaat

Mechelen, België; 5 februari 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt aan dat GlaxoSmithKline Fase 2 trials start met GSK2586184 (voorheen GLPG0778) in lupus (een auto-immuunziekte) en  de huidaandoening psoriasis.  Na GLPG0634 in reuma is GSK2586184 de tweede JAK1-remmer, ontdekt door Galapagos, die een klinische Fase 2 trial in gaat.

GSK2586184 is een selectieve JAK1 remmer, die door Galapagos is ontdekt en ontwikkeld binnen de alliantie met GSK.  GSK heeft in februari 2012 een licentie genomen op het molecuul en verkreeg hierbij de wereldwijde rechten op verdere ontwikkeling en commercialisering.  Galapagos kan, zonder verdere kosten, nog €34M aan succesbetalingen van GSK ontvangen, en tot aan twee-cijferige royalty’s op de wereldwijde verkopen in alle therapeutische toepassingen van GSK2586184.

“Onze JAK1-remmers zijn veelbelovend voor de behandeling van verschillende  ontstekingsziekten.  Op dit gebied is Galapagos de leider met twee medicijnen die in patiënten getest worden,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “Met deze twee JAK1 moleculen in Fase 2 hopen we een nieuwe klasse medicijnen te kunnen maken voor patiënten met ontstekingsziekten.”

GSK heeft aangekondigd dat ze een placebo-gecontroleerde Fase 2 trial zal starten in meerdere centra om de veiligheid en werkzaamheid van verschillende doseringen van GSK2586184 zowel in lupus als in psoriasis patiënten te onderzoeken gedurende 12 weken. 

Over lupus
Systemische Lupus Erythematosus (lupus, of SLE) is een auto-immuunziekte gekarakteriseerd door ontstekingen in verschillende delen van het lichaam.  Deze ontstekingen worden veroorzaakt door het immuunsysteem dat gezonde cellen aanvalt, met weefselschade als gevolg.  De oorzaak blijft onbekend, maar lupus komt meer voor bij vrouwen, vooral gedurende de vruchtbare leeftijd.  Verder komt lupus vaker voor bij niet-Europeanen, van 20 tot 150 gevallen per 100.000 personen.  Gewrichtspijn, spierpijn, koorts, vermoeidheid en malaise zijn de meest voorkomende symptomen, en deze komen en gaan.  Omdat deze klachten vaak gemeld worden bij andere ziekten is diagnose van lupus moeilijk.  Momenteel kan lupus niet genezen worden, maar de symptomen kunnen onder controle gehouden worden door medicatie, vaak door non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID) en anti-malaria medicijnen.  Patiënten met een ernstige aandoening vereisen corticosteroïden en immuun onderdrukkende medicatie, maar deze veroorzaken bijwerkingen en zijn niet altijd werkzaam. 

Over psoriasis
Psoriasis is een immuunziekte die de huid aantast.  Het wordt veroorzaakt door foutieve activatie van het immuunsysteem met overproductie van nieuwe huidcellen als gevolg.  De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat er een genetisch aanleg is, en bepaalde medicijnen en infecties zijn bekende risicofactoren.  Psoriasis treft ongeveer 3% van de mensen wereldwijd en het komt op elke leeftijd voor, meestal tussen 15 en 25 jaar.  Er zijn vijf vormen van psoriasis.  Plaque psoriasis is de meest voorkomende vorm en wordt gekenmerkt door rode vlekken bedekt met witte huidschilfers op de bovenste huidlaag.  Psoriasis kan ook leiden tot ontsteking van de gewrichten, gekend als psoriatic arthritis, en komt voor bij 10-30% van de patiënten.  Psoriasis is meestal een levenslange aandoening en er is momenteel geen genezing, maar verschillende behandelingen kunnen helpen om de symptomen onder controle te houden.  De behandeling van matige tot ernstige psoriasis is meestal een combinatie van verschillende therapieën: topische behandelingen, licht therapie en/of systemische medicijnen, inclusief biologicals.  

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vier klinische, zes preklinische, en 30 discovery molecuul- en antilichaam programma’s in taaislijmziekte, inflammatie, antibiotica, metabolische ziektes, en andere indicaties.
GLPG0634 is een oraal beschikbaar, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere inflammatie ziektes en zal Fase 2b starten.  AbbVie en Galapagos zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie na Fase 2b.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in lupus en psoriasis, GSK 2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0187, een nieuw integrine receptor antagonist in ontwikkeling voor metastase, is in een Fase 1b patiënten studie; GLPG0974 is de eerste GPR43 remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; een Proof of Concept Fase 2 studie zal gestart worden in Q2 2013.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft meer dan 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer
Tel: +31 6 2909 8028

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.