Galapagos geeft R&D Update

  • Sterke voortgang met klinische en preklinische portfolio
  • Reuma: JAK1 remmer GLPG0634 gaat in wereldwijde Fase 2b studie
  • IBD: nieuwe FFA2 remmer GLPG0974 start Fase 2a PoC studie
  • Oncologie: goede veiligheid en eerste signalen van werkzaamheid met GLPG0187
  • Taaislijmziekte: ontdekking van superieure potentiator
  • GSK brengt gelicentieerde JAK1 remmer naar Fase 2 in SLE en psoriasis 

Webcast presentatie vandaag om 8:00 am ET/1:00 pm CET op www.glpg.com,
nummer +32-2290-1608

Mechelen, België; 27 maart 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) zal vandaag een R&D Update geven in New York City, met aandacht voor de voortgang van en plannen voor Galapagos’ portfolio van meer dan 40 onderzoeks- en klinische programma’s.

Start Fase 2b programma met selectieve JAK1 remmer GLPG0634
GLPG0634 is een oraal-beschikbare, selectieve remmer van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten en zal Fase 2b ingaan.  Het programma bestaat uit 2 studies om de juiste dosis GLPG0634 te bepalen, plus een opvolgingsstudie, en zal wereldwijd uitgevoerd worden in verschillende centra.  Meerdere doseringen zullen getest worden, zowel eenmaal- als tweemaal daags, gedurende een periode van 24 weken.  Meer details van dit programma zullen besproken worden tijdens de R&D Update.

GLPG0974 naar Fase 2a Proof of Concept
Galapagos heeft vandaag in een apart persbericht aangekondigd dat het uitstekende Fase 1 resultaten bereikt heeft met GLPG0974, de eerste remmer van FFA2 (ook bekend als GPR43) die klinisch getest wordt.  Galapagos zal volgende maand een Fase 2 Proof of Concept studie starten met GLPG0974 in patiënten met de darmontsteking colitis ulcerosa.  De studie zal afgerond worden eind 2013.

Voortgang met GLPG0187
In maart 2011 startte Galapagos een Fase 1b studie met GLPG0187, een blokker van de integrine receptor, in patiënten met vaste tumoren.  Het doel van deze studie is het bepalen van een maximum te verdragen dosis en een biomarker respons.  Galapagos kondigt vandaag aan dat de patiënten recrutering afgerond is.  De studie bevestigde de veiligheid van GLPG0187 (geen ernstige bijwerkingen als gevolg van de behandeling) en liet eerste tekenen zien van klinische respons in patiënten met een hersentumor.  Gebaseerd op deze resultaten en op verzoek van de oncologen, heeft Galapagos bijkomende patiënten opgenomen in deze studie.

Programma in taaislijmziekte naar preklinische kandidaat
In 2010 maakte Galapagos bekend dat het eigen medicijnen gaat ontdekken, ontwikkelen en op de markt brengen voor taaislijmziekte (Cystic Fibrosis).  Deze beslissing vloeide voort uit de succesvolle samenwerking met de Amerikaanse CF Foundation.  Galapagos ontwikkelt medicijnen gericht op de meest voorkomende mutatie in taaislijmziekte (delF508).  Er zijn momenteel 4 aparte programma’s in ontwikkeling, gericht op superieure correctors en potentiators.  Een eerste preklinische kandidaat wordt dit jaar verwacht.

Alliantie met Lilly beëindigd
In 2007 is Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan met Lily om nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van osteoporose te ontwikkelen.  Deze alliantie leverde niet de verwachte resultaten binnen een acceptabele tijdsperiode en daarom heeft Galapagos besloten om deze alliantie te beëindigen.  De rechten op de programma’s gericht op bot-opbouw zijn teruggekomen naar Galapagos.  Gedurende deze samenwerking met Lilly heeft Galapagos een totaal van €11 M ontvangen.

GSK start Fase 2 met selectieve JAK1 inhibitor GSK2586184
In 2006 zijn Galapagos en GSK een alliantie aangegaan waarbij Galapagos kandidaat-medicijnen voor de wereldwijde R&D organisatie van GSK ging ontdekken en ontwikkelen.  GSK heeft in februari 2012 een licentie genomen op GSK2586184 (voorheen GLPG0778) en back-up GLPG0555 en verkreeg hierbij de wereldwijde rechten op verdere ontwikkeling en commercialisering.  GSK2586184 is een selectieve JAK1 remmer ontdekt en ontwikkeld binnen de alliantie met GSK.  GSK is een Fase 2 studie gestart met GSK2586184 in chronische plaque psoriasis en zal een Fase 2 studie starten in systemische lupus erythematosus (SLE).  GSK2586184 is het tweede selectieve JAK1 molecule ontdekt door Galapagos dat Fase 2 studies is ingegaan.  Galapagos kan, zonder verdere kosten, nog €34 M aan succesbetalingen van GSK ontvangen, en tot aan twee-cijferige royalty’s op de wereldwijde verkopen in alle therapeutische toepassingen van GSK2586184.

Webcast presentatie
Galapagos zal vandaag om 8:00 am ET/1:00 pm CET een presentatie geven voor journalisten, analysten en investeerders.  Deze presentatie zal gevolgd kunnen worden via webcast en zal gearchiveerd worden op de website gedurende een jaar.  Klik hierom toegang te krijgen tot de webcast of ga naar www.glpg.com, nummer +32-2290-1608.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vier klinische, zes preklinische, en 30 discovery molecuul- en antilichaam programma’s in taaislijmziekte, inflammatie, antibiotica, metabolische ziektes, en andere indicaties.
GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten en zal klinische Fase 2b ingaan.  AbbVie en Galapagos zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie na Fase 2b.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in lupus en psoriasis, GSK 2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0187, een nieuwe integrine receptor antagonist in ontwikkeling voor metastase, bevindt zich in een Fase 1b patiënten studie; GLPG0974 is de eerste GPR43 remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; een Proof of Concept Fase 2 studie zal gestart worden in Q2 2013.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft meer dan 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com

Contact

Galapagos NV
Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.