Galapagos geeft R&D Update

  • Positionering van en plannen voor Fase II studies met reuma-medicijn GLPG0634
  • Uitstekende resultaten met GLPG0974 in de eerste studie in de mens
  • Fase I Proof of Mechanism resultaten met kandidaat-medicijn GLPG0492
  • Nieuw antilichaam bereikt in vivo Proof of Concept voor ontstekingsziekten
  • Nieuwe klasse antibiotica ontdekt, met name voor MRSA
  • Dr Piet Wigerinck benoemd tot Chief Scientific Officer

Webcast presentatie vandaag om 12.30 uur via www.glpg.com
België +32-2290-1608; Nederland +31 20 794 8504

Mechelen, België; 18 april 2012 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) geeft een overzicht van haar, meer dan 50, onderzoeksprogramma’s tijdens haar jaarlijkse R&D Update later vandaag.  Naast het toelichten van Galapagos’ positie met selectieve JAK1 remmer GLPG0634 voor reuma en de plannen voor de Fase II studies, zal er aandacht geschonken worden aan andere onderwerpen waaronder:

Uitstekende resultaten met GLPG0974 in de eerste studie in de mens
GLPG0974 is een oraal kandidaat-medicijn dat het transport van neutrofielen (witte bloedcellen) vermindert door krachtige remming van GPR43 (ook bekend als FFAR2).  Overactiviteit van neutrofielen leidt tot weefselschade bij ziekten zoals darmontstekingen (IBD).  Remming van deze overactiviteit kan een geheel nieuwe behandeling voor dit soort aandoeningen bieden. GLPG0974 bindt aan het target GPR43 en is de eerste GPR43-remmer wereldwijd die klinisch wordt getest.  In de eerste studie in de mens kregen gezonde vrijwilligers oraal een enkelvoudige dosis van het kandidaat-medicijn GLPG0974 in oplopende doseringen.  De veiligheidsdata waren positief en er werden geen ernstige bijwerkingen of wijzigingen in belangrijke laboratoriumwaarden vastgesteld.  Het positieve PK profiel en de significante effecten op de zeer significante neutrofiel biomarkers bieden uitzicht op een- of tweemaal daagse dosering.  Galapagos zal voor het eind van dit jaar de Fase I studies afronden en de Fase II klinische strategie bepalen.

Fase I Proof of Mechanism resultaten met kandidaat-medicijn GLPG0492
GLPG0492 is een selectieve androgene receptor modulator (SARM).  Deze stof, die oraal toegediend kan worden, is getest in een Fase I Proof of Mechanism studie om het effect te bekijken op de spierfunctie in gezonde vrijwilligers.  Een biomarker effect werd gemeten, vergelijkbaar met dat van Oxandrolone, maar de data waren niet sterk genoeg voor Galapagos om hiermee verder te gaan in cachexia.  Met de financiële steun van Charley’s Fund en de Nash Avery Foundation werd in 2011 met GLPG0492 in een preklinisch model van Duchenne Muscular Dystrophy (DMD) een verbetering aangetoond in spiersterkte en loop-prestatie.  Galapagos zal met deze patiënten-organisaties de mogelijkheid bekijken hoe zij GLPG0492 verder kunnen ontwikkelen in DMD.

Nieuw antilichaam bereikt in vivo Proof of Concept voor ontstekingsziekten
In november 2008 zijn Galapagos en MorphoSys een alliantie aangegaan om gezamenlijk medicijnen te ontwikkelen in het gebied van ontstekingsziekten, gebaseerd op antilichamen met een nieuw werkingsmechanisme. Neutraliserende antilichamen met een hoge specificiteit voor dit target werden getest in de twee gold-standard, ziekte-specifieke in vivo modellen – reuma en COPD – en behaalde positieve resultaten in Proof of Concept.  De ontwikkeling van volledig humane antilichamen gericht tegen dit target is gestart.  Een preklinische kandidaat kan mogelijk midden 2013 geselecteerd worden.

Nieuwe klasse antibiotica ontdekt, met name voor MRSA
In de alliantie met GSK om geneesmiddelen tegen infectieziekten te ontdekken en te ontwikkelen heeft Galapagos een nieuwe klasse moleculen ontdekt met een nieuw werkingsmechanisme door inhibitie van DNA polymerase III, een enzym dat essentieel is voor de replicatie van bacterieel DNA.  De moleculen tonen activiteit in verschillende MRSA in vivo modellen en bieden dus een nieuwe aanpak in het bestrijden van resistente S. Aureus stammen.  Deze moleculen hebben ook mogelijk breder spectrum toepassingen.  GSK en Galapagos hebben deze samenwerking gestopt, waarbij alle antibiotica-programma’s naar Galapagos zijn gegaan, inclusief de DNA polymerase III werkingsmechanisme programma’s.

De aanstelling van Dr Piet Wigerinck tot Chief Scientific Officer
Dr Piet Wigerinck is benoemd tot Chief Scientific Officer, verantwoordelijk voor de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten bij Galapagos.  Sinds april 2008 was Dr Wigerinck Senior Vice President Development en was hij verantwoordelijk voor de succesvolle Proof of Concept studie met de selectieve JAK1 inhibitor GLPG0634.  Als CSO zal Dr Wigerinck de target en drug discovery activiteiten coördineren.  Hij zal daarnaast ook de development afdeling uitbreiden om een Fase II datapakket van GLPG0634 te kunnen afleveren.  Dr. Piet Wigerinck was voorafgaand aan zijn benoeming bij Galapagos werkzaam bij Tibotec in België (een dochteronderneming van Johnson & Johnson) als VP Drug Discovery, Early Development and CM&C; hij was tevens directielid.  Hij speelde een sleutelrol bij Tibotec’s uitbreiding naar nieuwe ziektegebieden zoals Hepatitis C en hij bracht diverse kandidaat-medicijnen (o.a. Prezista®) in klinische Fases I en II.

Webcast presentatie
Galapagos zal vandaag om 12.30 uur een webcast-presentatie houden voor analisten en investeerders.  De webcast-gegevens zijn te vinden op www.glpg.com.

Inbelnummers:

België                          0800 50747

Nederland                     0800 265 8528

VS                                1-877-941-6009

Andere landen               +32 2290 1608 or +31 20 794 8504


 

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Galapagos heeft ruim 800 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.