Galapagos en Roche gaan strategische alliantie aan op gebied van COPD

  • Ontdekking en ontwikkeling van nieuwe medicijnen en antilichamen voor COPD
  • EUR 6 miljoen technologie betaling aan Galapagos
  • Succesbetalingen voor R&D, productregistratie en verkoopniveaus kunnen Galapagos meer dan EUR 400 miljoen plus royalty’s opleveren

 

Mechelen, België; 11 januari 2010 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij een wereldwijde strategische alliantie met Roche (SIX: RO, ROG; OTCQX: RHHBY) is aangegaan.  Binnen de alliantie, die over meerdere jaren loopt, zullen nieuwe medicijnen tegen de chronische longziekte COPD worden ontwikkeld.

 

Galapagos zal haar technologie gebruiken om nieuwe COPD-targets te vinden en vervolgens kandidaat-medicijnen te ontwikkelen op basis van deze targets.  Roche krijgt de exclusieve optie om elk programma te licenseren, ofwel na de selectie van een kandidaat-medicijn, ofwel na de afronding van Fase I klinische studies.  Daarnaast heeft Roche ook een exclusieve optie om COPD targets te licenseren voor het ontwikkelen van antilichamen.  Bij uitoefening van een optie is Roche verantwoordelijk voor de verdere (pre)klinische ontwikkeling en commercialisering van het product.

 

Galapagos heeft een technologie betaling van EUR 6 miljoen van Roche ontvangen.  Galapagos komt daarnaast in aanmerking voor succesbetalingen voor R&D, productregistratie en het behalen van specifieke verkoopniveaus.  Deze succesbetalingen kunnen oplopen tot meer dan EUR 400 miljoen, plus royalty’s over de verkoop van elk product dat onder de overeenkomst valt.

 

“Deze alliantie met Roche voor het vinden van nieuwe COPD targets toont wederom de veelzijdigheid aan van het Galapagos’ target discovery platform voor een breed gebied van belangrijke ziekten.  Het is voor het eerst in onze historie van risico dragende allianties met farma partners dat deze samenwerking zich zowel richt op antilichamen als op de ontwikkeling van chemische moleculen,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “De uitgebreide ervaring van Roche en dochter Genentech op het gebied van ontwikkeling en commercialisering van chemische moleculen alsook antilichamen zet hen op de eerste plaats voor deze dubbele aanpak.”

 

“De track record van Galapagos in het ontdekken van nieuwe therapeutische targets en haar expertise in medicijnontwikkeling maakt Galapagos tot een ideale partner voor ons COPD programma,” zegt Satwant Narula, hoofd van de afdeling ontstekingsziekten van Roche.  “Wij vertrouwen erop dat deze alliantie medicijnen met een nieuw werkingsmechanisme tegen COPD voor Roche in de kliniek kan brengen.”

 

Over COPD

COPD (chronic obstructive pulmonary disease) is een chronische longziekte die gekenmerkt wordt door ademhalingsmoeilijkheden en aanhoudende hoest.  Onder COPD vallen ziektes die meestal chronische bronchitis en emfyseem worden genoemd.  De belangrijkste oorzaken voor COPD zijn roken en luchtverontreiniging die schade aan en irritatie van longweefsel veroorzaken.  Uiteindelijk resulteert dit in een vernauwing van de luchtwegen.

 

Wereldwijd lijden ongeveer 210 miljoen mensen aan COPD en per jaar overlijden meer dan 5 miljoen mensen aan deze ziekte.  Naar verwachting zal dit aantal in de volgende tien jaar nog met 30% toenemen als gevolg van toenemend gebruik van tabak.  Hoewel de symptomen van de ziekte te behandelen zijn met medicijnen en zuurstof-therapie, is er op dit moment nog geen behandeling voor de ziekte zelf.

 

Over Galapagos

Galapagos (Euronext GLPG; OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich met op kleine moleculen toegespitste onderzoeksprogramma’s richt op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsziekten, bot metastase, cachexia, anti-infectieziekten en metabolische ziekten.  De onderneming heeft risicodragende allianties gesloten met GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly en Merck & Co. Door middel van een alliantie met MorphoSys, ontwikkelt Galapagos ook antilichaamtherapieën tegen bot- en gewrichtsziekten.  Galapagos’ servicedivisie BioFocus levert de farma- en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten in het hele spectrum tussen targets en kandidaat-medicijnen.  Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn.  Galapagos heeft meer dan 500 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

 

Over Roche

Roche, met hoofdkantoor in Basel, Zwitserland, is leider op gebied van onderzoek in de gezondheidszorg door gebruik te maken van een combinatie van geneesmiddelen en diagnostica. Roche is ‘s werelds grootste biotechnologiebedrijf met medicijnen op gebied van kanker, virology, ontstekingen, stofwisseling en CNS (Central Nervous System).  Roche is ook wereldleider op gebied van in-vitro diagnostica en op weefselonderzoek gebaseerde kanker diagnose.  Bovendien is Roche pionier op gebied van diabetes regulering.  De strategie van Roche in gezondheidszorg streeft ernaar om geneesmiddelen en diagnostica te verstrekken die duidelijke verbeteringen opleveren voor de gezondheid, de kwaliteit van leven en de levensverwachting van patiënten.  In 2008 werkten er wereldwijd meer dan 80.000 mensen voor Roche en werd er bijna 9 miljard Zwitserse Frank in R&D geïnvesteerd.  De omzet was 45,6 miljard Zwitserse Frank.  Genentech (VS) is een onderdeel van de Roche Groep.  Roche heeft ook een meerderheidsbelang in Chugai Pharmaceutical in Japan.  Meer info op www.roche.com

 

 

CONTACT

 

Galapagos NV

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations

Tel: +31 6 2291 6240

ir@glpg.com

 

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.