Galapagos en Roche breiden COPD alliantie uit

·         Aantal targets voor antilichamen wordt uitgebreid

·         Rechten voor andere COPD  therapieën toegevoegd

·         Additionele waarde van de uitbreiding voor Galapagos van €150 miljoen

 

Mechelen, België; 11 mei 2010 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij haar wereldwijde strategische alliantie met Roche (SIX: RO, ROG; OTCQX: RHHBY) heeft uitgebreid.  Binnen de alliantie, die over meerdere jaren loopt, worden nieuwe medicijnen tegen de chronische longziekte COPD ontwikkeld.  De partners hebben besloten om het aantal targets voor antilichamen uit te breiden; voorts bestrijkt de alliantie nu ook andere therapieën gebaseerd op peptiden, siRNAs en andere macromoleculen.  De uitbreiding van de alliantie vertegenwoordigt een additionele waarde (mogelijke succesbetalingen die Galapagos kan ontvangen) van €150 miljoen.  

 

Galapagos en Roche zijn hun strategische alliantie in COPD aangegaan in januari van dit jaar.  Galapagos gebruikt haar technologie om nieuwe COPD-targets te vinden en vervolgens kandidaat-medicijnen te ontwikkelen op basis van deze targets.  Roche krijgt de exclusieve optie om elk programma te licenseren, ofwel na de selectie van een kandidaat-medicijn, ofwel na de afronding van Fase I klinische studies.  Daarnaast heeft Roche ook een exclusieve optie om COPD targets te licenseren voor het zelf ontwikkelen van antilichamen.  Bij uitoefening van een optie is Roche verantwoordelijk voor de verdere (pre)klinische ontwikkeling en commercialisering van het product.  Galapagos heeft al een technologiebetaling van €6 miljoen van Roche ontvangen. 

 

“Dit is de vierde alliantie die op verzoek van één van onze pharma-partners wordt uitgebreid,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “We hebben een goede start gemaakt met de alliantie en het is mooi dat Roche ons platform zo breed wil inzetten om startpunten te vinden voor een medicijn.  Deze uitbreiding vergroot de kans om in deze alliantie een medicijn voor COPD te vinden.”

 

 

Over COPD

COPD (chronic obstructive pulmonary disease) is een chronische longziekte die gekenmerkt wordt door ademhalingsmoeilijkheden en aanhoudende hoest.  Onder COPD vallen ziektes die meestal chronische bronchitis en emfyseem worden genoemd.  De belangrijkste oorzaken voor COPD zijn roken en luchtverontreiniging die schade aan en irritatie van longweefsel veroorzaken.  Uiteindelijk resulteert dit in een vernauwing van de luchtwegen.

 

Wereldwijd lijden ongeveer 210 miljoen mensen aan COPD en per jaar overlijden meer dan 5 miljoen mensen aan deze ziekte.  Naar verwachting zal dit aantal in de volgende tien jaar nog met 30% toenemen als gevolg van toenemend gebruik van tabak.  Hoewel de symptomen van de ziekte te behandelen zijn met medicijnen en zuurstof-therapie, is er op dit moment nog geen behandeling voor de ziekte zelf.

 

 

Over Galapagos

Galapagos is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig chemische molecuul programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Merck & Co. en Roche kan Galapagos mogelijk tot €3 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Met de overname van Argenta heeft Galapagos nu meer dan 670 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

 

 

CONTACT

 

Galapagos NV

Onno van de Stolpe, CEO

Tel: +31 6 2909 8028

ir@glpg.com

 

Galapagos NV

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations

Tel: +31 6 2291 6240

ir@glpg.com

 

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.