Galapagos en OneWorld Health gaan geneesmiddelen tegen diarreeziekten ontwikkelen

Mechelen, België en San Francisco, Californië, VS; 6 september 2006 – Galapagos NV (Euronext & LSE: GLPG) kondigt vandaag aan dat haar servicedivisie BioFocus DPI een samenwerking voor geneesmiddelen-ontwikkeling is aangegaan met OneWorld Health, een non-profit farmaceutisch bedrijf gevestigd in San Francisco. Met steun van de Bill & Melinda Gates Foundation, heeft OneWorld Health het initiatief genomen om geneesmiddelen te ontwikkelen voor verwaarloosde ziektes. De samenwerking met Galapagos concentreert zich op de bestrijding van diarreeziekten die een fundamentele bedreiging vormen voor de gezondheid van kinderen in ontwikkelingslanden. BioFocus DPI zal haar deskundigheid in medicinale chemie toepassen om nieuwe kandidaat-geneesmiddelen te identificeren tegen diarreeziekten. De totale waarde van dit contract voor Galapagos bedraagt meer dan €3 miljoen over een periode van 2½ jaar.
 
Diarreeziekten zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen onder de leeftijd van vijf jaar. Elk jaar sterven meer dan twee miljoen kinderen in ontwikkelingslanden aan deze ziekten, die veroorzaakt worden door een reeks van bacteriële, parasitaire en virale ziekteverwekkers. Diarreeziekten resulteren in een snel verlies van vocht, wat tot ernstige uitdroging en de dood kan leiden. Doel van de samenwerking tussen BioFocus DPI en OneWorld Health is om geneesmiddelen te ontwikkelen die het vochtverlies in de darm remmen. Deze geneesmiddelen zullen gebruikt worden in de therapie ter behandeling van de levensbedreigende enterotoxigene E. Coli en cholera, die bijna 40% van alle diarreeziekten vertegenwoordigen. Binnen dit project zal BioFocus DPI haar medicinale chemie inzetten om kandidaat-geneesmiddelen te vinden voor verdere ontwikkeling.
 
“Wij zijn heel trots dat OneWorld Health heeft verkozen om een project met een dergelijk gezondheidsbelang aan BioFocus DPI toe te kennen”, aldus Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “Deze samenwerking illustreert wederom onze capaciteiten om onze drug discovery benadering toe te passen op verschillende ziektegebieden. Het is mooi om te kunnen bijdragen aan de wereldwijde onderzoeksinspanning gericht op het redden van levens van kinderen in ontwikkelingslanden.”
 
“De deskundigheid van BioFocus DPI met het genereren van leads voor nieuwe geneesmiddelen zal een belangrijke bijdrage leveren aan ons drug development programma in diarreeziekten”, aldus Dr. Victoria Hale, oprichter en CEO van OneWorld Health. “De kennis van BioFocus DPI van medicinale chemie en hun hoge onderzoeksniveau zullen ons helpen om veilige, effectieve en betaalbare geneesmiddelen te ontwikkelen voor de behandeling van diarreeziekten in ontwikkelingslanden.”
 
Over Galapagos
 
Galapagos is een beursgenoteerde onderneming die zich richt op innovatief gentechnologisch geneesmiddelenonderzoek (Euronext Brussel, GLPG; Euronext Amsterdam, GLPGA, Londen AiM: GLPG) dat programma’s heeft om medicijnen te ontwikkelen, gebaseerd op eigen doeleiwitten (“targets”) die een rol spelen bij de bot- en gewrichtsziekten osteoartritis, osteoporose en reumatoïde artritis. Via haar divisie BioFocus DPI, biedt Galapagos een breed scala aan van producten en diensten op het gebied van “target-tot-kandidaat medicijn”. Farmaceutische en biotechnologie bedrijven krijgen hiermee toegang tot technologie om targets te ontdekken en te valideren alsmede drug discovery activiteiten tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn. Daarnaast levert BioFocus DPI adenovirale reagentia voor de snelle identificatie en validatie van nieuwe targets en collecties van chemische moleculen voor drug discovery. Galapagos heeft meer dan 330 medewerkers, waaronder 144 PhDs, in zeven landen, met hoofdkantoor in Mechelen, België. Meer informatie over Galapagos en BioFocus DPI is te vinden op www.glpg.com  
 
Over het Institute for OneWorld Health
 
Het Institute for OneWorld Health, het eerste non-profit farmaceutische bedrijf in de VS, ontwikkelt veilige, effectieve en betaalbare nieuwe geneesmiddelen voor ziekten in ontwikkelingslanden. OneWorld Health gebruikt een entrepreneurial aanpak om therapieën te vinden voor slecht behandelbare ziekten in ontwikkelingslanden; zij doet dit via haar eigen research staf die veelbelovende leads identificeren welke de basis vormen van een medicijn ontwikkelingsprogramma en via preklinische en klinische ontwikkeling dienen te leiden tot goedkeuring in de markt. Het Institute for OneWorld Health werd in 2000 opgericht door Dr. Victoria Hale en krijgt financiering van de Bill & Melinda Gates Foundation alsmede andere donoren. Het Institute for OneWorld Health, met haar hoofdkantoor in San Francisco, is een tax-exempt 501 (c) (3) VS onderneming. Meer informatie over het Institute for OneWorld Health is te vinden op www.oneworldhealth.org  Mediabronnen zijn beschikbaar op www.oneworldhealth.org/media/index.php/  
 
CONTACT
 
Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028
 
Institute for OneWorld Health
James H. Hickman Vice President, Communications
Tel: +1 415 421 4700, buiten kantoortijden: +1 415 994 3547
 
 Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”,” zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s, onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.