Galapagos en MorphoSys brengen antilichaam tegen ontstekingsziekten in preklinische ontwikkeling

München, Duitsland, en Mechelen, België; 23 juli 2014 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) en MorphoSys (FSE: MOR; Prime Standard Segment, TecDAX; OTC: MPSYY) kondigen vandaag aan dat het eerste programma uit hun strategische alliantie preklinische ontwikkeling ingaat.  MOR106, gebaseerd op een target van Galapagos en Ylanthia, het antilichaam-platform van MorphoSys, zal nu samen ontwikkeld worden voor ontstekingsziekten.

“We zijn verheugd dat het eerste programma uit onze alliantie met Galapagos de preklinische ontwikkelingsfase ingaat.  Het nieuw werkingsmechanisme van MOR106 is nog niet vrijgegeven.  Ylanthia wordt in steeds meer allianties en in een steeds groter deel van onze pijplijn toegepast,” zegt Dr Marlies Sproll, Chief Scientific Officer van MorphoSys AG.

“Ons SilenceSelect target discovery platform heeft het target geleverd waartegen dit antilichaam actief is.  MOR106 is het eerste antilichaam in de pijplijn van Galapagos, en we zijn verheugd om dit programma samen met MorphoSys verder te ontwikkelen,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.

MOR106 vloeit voort uit de alliantie die Galapagos en MorphoSys zijn gestart in 2008, waarin beide bedrijven hun kerntechnologie en expertise bijdragen.  Galapagos levert de ziekte-gerelateerde biologie, waaronder het target en de cellulaire assays.  De targets zijn ontdekt met Galapagos’ SilenceSelect adenovirale technologie.  MorphoSys ontwikkelt, met behulp van haar Ylanthia technologie, volledig humane antilichamen gericht tegen het target.  Galapagos en MorphoSys blijven de onderzoeks-en ontwikkelingskosten delen, alsook toekomstige inkomsten.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft vijf Fase 2 (twee geleid door GSK), twee Fase 1, vier preklinische, en meer dan 20 onderzoeksprogramma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.  AbbVie en Galapagos zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B.  GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en mogelijk andere ontstekingsziekten.  Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studie voor reuma en in Fase 2 voor de ziekte van Crohn.  Galapagos heeft de selectieve JAK1 inhibitor GSK2586184 (voorheen GLPG0778) aan GlaxoSmithKline in licentie gegeven in 2012.  Op dit ogenblik is dit in een Fase 2 voor psoriasis en colitis ulcerosa.  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma heeft een Proof-of-Concept Fase 2 trial doorlopen.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is klaar met Fase 1.  AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren.  Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie.  Potentiator GLPG1837 is in het preklinische stadium.  Galapagos heeft 400 medewerkers die werken in het hoofdkwartier in Mechelen, België, en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië.  Meer informatie kunt u vinden op www.glpg.com

Over MorphoSys
MorphoSys heeft HuCAL ontwikkeld, de meest succesvolle antilichaam-technologie in de farmaceutische industrie.  Door de succesvolle toepassing van deze en andere gepatenteerde technologieën is MorphoSys een leider geworden op het gebied van antilichaammedicijnen, één van de snelst groeiende klasse medicijnen in de gezondheidszorg.  Door allianties met farmaceutische partners heeft MorphoSys een pijplijn van meer dan 80 kandidaat-medicijnen voor de behandeling van onder andere kanker, reuma, en de ziekte van Alzheimer.  MorphoSys richt zich op het ontwikkelen van innovatieve producten voor de menselijke gezondheidszorg.  MorphoSys is genoteerd op de Frankfurt Stock Exchange onder het symbpol MOR.  Voor updates over MorphoSys bezoek http://www.morphosys.com.

CONTACT

Galapagos NV
Elizabeth Goodwin, Head of Corporate Communications & Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

MorphoSys AG
Dr. Claudia Gutjahr-Löser
Head of Corporate Communications & IR

Mario Brkulj
Associate Director Corporate Communications & IR

Alexandra Goller
Specialist Corporate Communications & IR

Jessica Rush
Specialist Corporate Communications & IR

Tel: +49 89 / 899 27-404
investors@morphosys.com

HuCAL®, HuCAL GOLD®, HuCAL PLATINUM®, CysDisplay®, RapMAT®, arYla®, Ylanthia® en 100 billion high potentials® zijn geregistreerde handelsmerken van MorphoSys AG.

Slonomics® is een geregistreerde handelsmerk van Sloning BioTechnology GmbH, een dochterbedrijf van MorphoSys AG.

SilenceSelect® is een geregistreerde handelsmerk van Galapagos NV.


 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.