Galapagos en High Q Foundation kondigen principe-akkoord aan over € 2,4 miljoen alliantie ter identificatie van geneesmiddelentargets voor de ziekte van Huntington

“Wij zijn zeer verheugd over deze alliantie. De samenwerking met de High Q Foundation geeft Galapagos de middelen om zijn adenovirale collecties en expertise in biologische screening te gebruiken om targets voor de ziekte van Huntington te ontdekken,” aldus Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “Na onze alliantie met de Cystic Fibrosis Foundation eerder dit jaar, geeft het voldoening dat we wederom de mogelijkheid geboden krijgen om onze technologie toe te passen op een ziektegebied waar een enorme nood aan effectieve behandeling heerst.” “
 
We hebben Galapagos uitgekozen om nieuwe targets voor de ziekte van Huntington te identificeren vanwege hun robuuste en bewezen technologieplatform”, zegt Dr Ethan Signer, Senior Adviseur van de High Q Foundation. “We hebben goede hoop dat onze samenwerking zal resulteren in targets die kunnen helpen bij de ontwikkeling van een nieuwe behandeling van de ziekte van Huntington.”
 
Over de ziekte van Huntington
De ziekte van Huntington is een genetische ziekte die wordt doorgegeven van ouder tot kind door een mutatie in een gen. Elk kind van een ouder met deze ziekte heeft een 50-50 kans om het Huntingtongen te erven. Dit gen veroorzaakt een geprogrammeerde afbraak van hersencellen en resulteert in emotionele stoornissen, verlies van intellectuele vermogens en ongecontroleerde bewegingen. De meeste mensen met de ziekte van Huntington ontwikkelen de symptomen rond middelbare leeftijd, maar bij sommige mensen gebeurt dit al in de vroege jeugd of pas op bejaarde leeftijd. De gemiddelde overlevingstijd na aanvang van de ziekte is ongeveer vijftien tot twintig jaar. Schattingen stellen dat een op de 10.000 personen het gen draagt. Op dit moment bestaat er geen manier om het ziekteverloop te stoppen of om te keren.
 
Over High Q Foundation en CHDI, Inc.
De High Q Foundation, Inc. (High Q) en CHDI Inc. zijn non-profit organisaties die beide de missie hebben om universiteiten, de industrie, overheidsinstanties en andere subsidiërende organisaties samen te brengen in de zoektocht naar behandelingen voor de ziekte van Huntington.
 
High Q steunt onderzoek dat gericht is op de identificatie en validatie van targets, de ontwikkeling en het gebruik van diermodellen, toediening van het medicijn en onderzoek naar markers van ziekteprogressie. Meer informatie over de High Q en zijn steun aan het onderzoek voor de ziekte van Huntington is te vinden op www.highqfoundation.org of via Ethan Signer (ethan.signer@highqfoundation.org) of Allan Tobin (allan.tobin@highqfoundation.org).
 
CHDI, Inc. volgt een biotechnologische benadering om medicijnen te ontwikkelen die de ziekte van Huntington voorkomen of vertragen. Via samenwerkingen met industriële en academische partners neemt CHDI, Inc. deel aan alle aspecten van medicijnonderzoek en ontwikkeling: van high-throughput screening tot preklinische ontwikkeling. Meer informatie over CHDI, Inc. en zijn samenwerkingsprogramma’s is te vinden op www.chdi-inc.org of via Robert Pacifici (robert.pacifici@chdi-inc.org).
 
Over Galapagos
Galapagos is een beursgenoteerde onderneming (Euronext Brussel, GLPG; Euronext Amsterdam, GLPGA) die zich richt op innovatief gentechnologisch geneesmiddelenonderzoek. De onderneming heeft met succes een aantal nieuwe targets ontdekt en gevalideerd die een rol spelen bij de bot- en gewrichtsziekten osteoartritis, osteoporose en reumatoïde artritis, alsook bij astma en de ziekte van Alzheimer. De gepatenteerde targets en moleculen die in deze onderzoeksprogramma’s werden ontdekt en gevalideerd, vormen de basis voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen door Galapagos. Bepaalde targets en moleculen worden in licentie gegeven via partnerovereenkomsten met farmaceutische bedrijven gedurende het ontwikkelingstraject van een project. Galadeno is de partnering divisie van Galapagos. Galadeno biedt functionele testen en reagentia aan voor farmaceutische en biotechnologische bedrijven die in bepaalde ziekten nieuwe targets willen identificeren en valideren. Galapagos heeft 71 medewerkers, waaronder 17 PhD’s, en is gevestigd in Mechelen, België en Leiden, Nederland. Daarnaast heeft Galapagos met een aantal wereldwijd opererende farmaceuten partnerovereenkomsten gesloten waaronder Bayer, Boehringer Ingelheim, Celgene, GlaxoSmithKline, Novartis, Vertex en Wyeth. Meer informatie over Galapagos en Galadeno is te vinden op www.glpg.com.
 
 
Contact:
Onno van de Stolpe
CEO Galapagos
Phone: +31 62 909 8028
E-mail:
onno@galapagos.be