Galapagos en GlaxoSmithKline breiden artritis-alliantie verder uit

  • Uitbreiding gebaseerd op veelbelovend target GT622 

  • €6,5 miljoen betaling dit jaar plus aanvullende succesbetalingen 

  • Waarde van de alliantie stijgt boven €200 miljoen, plus royalty’s 

 

Mechelen, België; 16 december 2009 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij haar artritis-alliantie met GlaxoSmithKline (LSE & NYSE: GSK) verder heeft uitgebreid met medicijnontwikkeling gebaseerd op  target GT622.  Galapagos krijgt van GSK een betaling van €6,5 miljoen in cash en komt in aanmerking voor additionele succesbetalingen en royalty’s.  De uitgebreide artritis alliantie met GSK is nu meer dan €200 miljoen waard in succesbetalingen, plus double-digit royalty’s.  Vanaf de start van deze alliantie in juni 2006 heeft Galapagos in totaal €41 miljoen van GSK ontvangen.

 

Eerder deze maand is de eerste klinische studie met GLPG0555 binnen de artritis-alliantie met GSK van start gegaan.  Galapagos ontwikkelde GLPG0555 gebaseerd op het nieuwe target GT622 dat werd ontdekt met het Galapagos technologieplatform.  Aangemoedigd door de veelbelovende resultaten, hebben GSK en Galapagos nu het GT622 programma uitgebreid.  Hiermee willen de partners de mogelijkheden om een nieuw medicijn op basis van dit target te ontwikkelen maximaal benutten.  In de uitgebreide alliantie zal Galapagos haar medicinale chemie en biologie-kennis inzetten om extra kandidaat-medicijnen voor  GT622 te ontwikkelen.

 

“Met kandidaat-medicijn GLPG0555 in klinische studie was dit het goede moment om het programma uit te breiden en de ontwikkelingsactiviteiten te vergroten,” zegt Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer van Galapagos.  “Door de betaling van €6,5 miljoen en het vooruitzicht op succesbetalingen voor aanvullende moleculen, is deze alliantie goed gefinancierd en klaar om nieuwe kandidaat-medicijnen tegen artritis de kliniek in te brengen.”

 

Over de artritis-alliantie

In juni 2006 zijn GSK en Galapagos een alliantie aangegaan waarbij Galapagos kandidaat-medicijnen voor de wereldwijde R&D organisatie van GSK ging ontdekken en ontwikkelen.  In juli 2007 en december 2008 is deze alliantie verder uitgebreid door additionele targets toe te voegen.

 

GSK en Galapagos zijn nu overeengekomen om  additionele programma’s toe te voegen gebaseerd op het target GT622.  De focus van het onderzoek ligt op meerdere indicaties.  GSK heeft een exclusieve optie om moleculen uit de programma’s verder te ontwikkelen en te commercialiseren.

 

De programma’s in deze alliantie staan los van de targets in Galapagos’ reuma alliantie met Janssen Pharmaceutica.

 

Over Galapagos

Galapagos (Euronext GLPG; OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich met op kleine moleculen toegespitste onderzoeksprogramma’s richt op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsziekten, bot metastase, cachexia, anti-infectieziekten en metabolische ziekten.  De onderneming heeft risicodragende allianties gesloten met GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly en Merck & Co.  Door middel van een alliantie met MorphoSys, ontwikkelt Galapagos ook antilichaamtherapieën tegen bot- en gewrichtsziekten.  Galapagos’ servicedivisie BioFocus levert de farma- en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten in het hele spectrum tussen targets en kandidaat-medicijnen.  Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn.  Galapagos heeft 495 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com.

CONTACT

Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028
ir@glpg.com

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, ”zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.