Galapagos en GlaxoSmithKline breiden alliantie in infectieziekten uit

Mechelen, België; 19 januari 2009 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij haar alliantie in antibiotica en antivirale middelen met GlaxoSmithKline (GSK) heeft uitgebreid met drie extra targets van GSK.  Voor deze uitbreiding ontvangt Galapagos een €2 miljoen betaling van GSK.
 
In december 2007 zijn GSK en Galapagos een alliantie gestart om nieuwe anti-infectie geneesmiddelen te ontdekken en ontwikkelen voor de divisie Infectieziekten van GSK, de ID CEDD.  Galapagos ontwikkelt kandidaat geneesmiddelen vanuit natuurlijke moleculen tot en met klinisch Proof of Concept, wat aantoont dat een medicijn in patiënten werkzaam is.  Vanaf die fase heeft GSK het exclusieve recht op verdere ontwikkeling en wereldwijde commercialisering.  De overeenkomst van vandaag verruimt de alliantie tussen de twee bedrijven nog verder door de toevoeging van drie additionele targets van GSK. 
 
In deze samenwerking met GSK komt Galapagos in aanmerking voor een totaal van €95 miljoen aan betalingen voor ontwikkeling en registratie van elk kandidaat medicijn.  Als een product wordt gecommercialiseerd, kan Galapagos daarbovenop tot €120 miljoen ontvangen bij het behalen van specifieke niveaus van productverkopen.  Tenslotte kan Galapagos tot tweecijferige royalty’s tegemoet zien op de wereldwijde verkoop van de producten uit de alliantie.
 
“Na de uitbreiding en de successen in onze artrose-alliantie met GSK, zijn wij blij dat GSK ook deze alliantie in infectieziekten wil uitbreiden met drie additionele targets“, aldus Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “De huidige projecten zijn goed op weg naar de kliniek, en ook met deze nieuwe targets hopen we voor GSK kandidaat medicijnen in een Fase IIa klinische studie te kunnen brengen”.
 
Over infectieziekten
Infectieziekten worden veroorzaakt door ziekteverwekkende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, parasieten of schimmels.  De ziekten kunnen, direct of indirect, van persoon tot persoon overgebracht worden[1].  Infectieziekten zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak.  Bestaande geneesmiddelen tegen infectieziekten zijn op dit moment naar schatting goed voor een jaarlijks verkoopcijfer van €45 miljard[2].  De toenemende resistentie van micro-organismen voor de bestaande geneesmiddelen vraagt om nieuwe therapieën.
 
Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG, OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf met preklinische onderzoeksprogramma’s in bot- en gewrichtsziekten en bot metastase.  Galapagos’ service-divisie BioFocus DPI levert de farma en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten op het gebied van target-tot-kandidaat medicijn.  Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn.  Daarnaast levert BioFocus DPI adenovirale reagentia voor de snelle identificatie en validatie van nieuwe targets, collecties van chemische moleculen voor drug discovery evenals ADMET producten om chemische moleculen te selecteren.  Galapagos heeft 460 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer informatie over Galapagos is te vinden op www.glpg.com.
 
CONTACT
Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028
ir@glpg.com
 
Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.
 
 
 
 


[1] http://www.who.int/topics/infectious_diseases/en/
[2] Bron: GlaxoSmithKline Annual Report 2006