Galapagos en de Universiteit van Bristol gaan samenwerken voor geneesmiddel tegen chronische pijn

Mechelen, België en Bristol, VK; 16 juli 2010 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) en de Universiteit van Bristol kondigen vandaag een nieuwe samenwerking aan voor medicijnontwikkeling voor pijn bij diabetes.  BioFocus (de service divisie van Galapagos) zal het onderzoek, dat gefinancierd wordt door de Wellcome Trust, uitvoeren voor de Universiteit van Bristol.  De totale waarde van het contract voor Galapagos kan oplopen tot meer dan €3,3 miljoen over de komende twee jaar.

 

De Wellcome Trust financiert het onderzoek via een “Seeding Drug Discovery Award”, verleend aan een team onderzoekers onder leiding van David Wynick, Professor Molecular Medicine aan de Universiteit van Bristol.  Doel van het project is de ontwikkeling van een nieuwe pijnstiller gebaseerd op het eiwit galanine, waarvan bekend is dat het pijn kan bestrijden bij een aantal ziektes, waaronder diabetes.  In eerder onderzoek heeft BioFocus al moleculen ontdekt die de pijnonderdrukking door galanine versterken.  In de nieuwe tweejarige samenwerking die nu van start gaat, zal BioFocus de werking van deze moleculen verder verbeteren voor de behandeling van pijn bij diabetes.

“Deze samenwerking met de Universiteit van Bristol is een uitstekend voorbeeld BioFocus door het leveren van resultaten partners aan zich bindt.  Wederom zien we de molecuulcollecties van BioFocus goede starpunten opleveren voor academische en farmaceutische onderzoekers,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “Het doet ons goed dat de Universiteit van Bristol deze succesvolle samenwerking voortzet.”

“De moleculen die BioFocus heeft ontdekt hebben bewezen de effecten van galanine te versterken bij pijnbestrijding,” aldus Prof. David Wynick van de Universiteit van Bristol.  “Door deze nieuwe samenwerking met BioFocus willen we deze moleculen verder optimaliseren en kandidaat-medicijnen maken voor de behandeling van chronische pijn bij bepaalde ziektes zoals diabetes.”

 

Rick Davis, Business Development Manager bij Wellcome Trust, zegt “bestaande pijnstillers zijn vaak niet effectief bij chronische pijn dus willen we graag dit project steunen.  Hiermee richten wij ons op een enorm braakliggend klinisch gebied.”

 

 

Over neuropatische pijn bij diabetes
Diabetes is de meest voorkomende oorzaak van chronische pijn, een pijn die vaak wordt ervaren als brandend of tintelend.  De bestaande pijnstillers zijn weinig effectief bij de behandeling hiervan. De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door beschadigde zenuwen als resultaat van blootstelling aan toxinen of onvoldoende bloedtoevoer.  De World Diabetes Foundation voorspelt dat het aantal diabetes patiënten zal stijgen van 285 miljoen in 2010 tot 438 miljoen in 2030.  De voornaamste oorzaak van deze stijging is de toename van obesitas.

 

Over de Universiteit van Bristol
De Universiteit van Bristol is één van de meest vooraanstaande universiteiten op researchgebied in het Verenigd Koninkrijk.  De Universiteit heeft zowel nationaal als internationaal een goede reputatie op gebied van onderzoek, onderwijs en medicijnontwikkeling.  De combinatie van uitmuntend onderzoek en innovatie heeft geleid tot samenwerkingen met zowel overheid als industrie waarmee de groei van kenniseconomie in  Zuid-West Engeland wordt gestimuleerd.  Meer info op www.bris.ac.uk

 

Over BioFocus
BioFocus heeft als doel om de medicijnpijplijn van haar klanten te versnellen, “van gen-tot-kandidaat-medicijn”.  Dit doet BioFocus met haar discovery platform, beginnend met het ontdekken van targets in primaire humane cellen, screening van compound libraries (zowel in vitro als cel-gebaseerd), tot aan medicinale chemie en ADME/PK services.  Als service divisie van Galapagos heeft BioFocus meer dan 250 werknemers in drie landen.  Meer info op www.biofocus.com

 

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig chemische molecuul programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Merck & Co., Roche en Servier kan Galapagos mogelijk €3,3 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Inclusief de BioFocus en Argenta service units, heeft Galapagos nu meer dan 670 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

 

Over Wellcome Trust
Wellcome Trust is een wereldwijde charitatieve instelling die streeft naar verbetering van de kwaliteit leven voor zowel mens als dier.  De steun van de Wellcome Trust is te vinden op gebied van maatschappelijke betrokkenheid, scholing en de toepassing van onderzoek op gebied van gezondheidszorg.  Het fonds staat los van elk politiek of commercieel belang.  Meer info op www.wellcome.ac.uk

 

 

CONTACTS

 

Galapagos NV
Kara Bortone, Associate Director Communications
Tel: +32 479 99 46 34
ir@glpg.com

 

De Universiteit van Bristol
Aliya Mughal, Public Relations Office
Tel: +44 117 331 7033

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.