Galapagos en CHDI gaan nieuwe samenwerking voor Ziekte van Huntington aan voor vijf jaar

  • Verlenging en uitbreiding van overeenkomst uit 2005
  • Tot nu toe grootste externe samenwerking voor BioFocus
  • BioFocus ontvangt €31 miljoen gedurende de vijf jaar overeenkomst

 

Mechelen, België en New York, NY, VS; 29 april 2010 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) en CHDI Foundation, Inc., een non-profit organisatie die zich richt op therapieën voor de Ziekte van Huntington, kondigen vandaag een nieuwe vijfjarige samenwerking aan voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de Ziekte van Huntington.  BioFocus, een servicedivisie van Galapagos, zal het onderzoek uitvoeren en ontvangt US$41 miljoen (€31 miljoen) aan onderzoeksbetalingen gedurende deze vijfjarige samenwerking.

 

BioFocus zal haar complete scala aan drug discovery activiteiten inzetten voor dit programma.  Er zal gebruik worden gemaakt van zowel haar biologische- als haar chemische expertise, onder meer door de ontwikkeling van testen met primaire neuronale cellen, high-content en fragment base screening, computational chemie, ADME/PK en eiwit-kristallografie.  De vandaag aangekondigde overeenkomst is een uitbreiding van de samenwerking die in augustus 2005 gestart is.

 

“Door de samenwerking met CHDI sinds 2005 voor het vinden van nieuwe targets, hebben we nu het punt bereikt om te starten met medicijnontwikkeling voor de Ziekte van Huntington, en een middel te vinden voor deze belangrijke medische nood,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “We zijn vol vertrouwen dat de volgende vijf jaar van deze samenwerking met CHDI net zo productief zullen zijn als de eerste vijf jaar.”

 

“BioFocus heeft met haar technologie en ervaren medewerkers nieuwe targets gevonden en is uitstekend uitgerust voor het geneesmiddelenonderzoek in het gevecht tegen de Ziekte van Huntington,” zegt Ignacio Munoz-Sanjuan, Vice-President Biology bij CHDI.  “Dit heeft ons overtuigd om de bestaande samenwerking te verlengen en uit te breiden met het uiteindelijke doel om een behandeling te vinden voor de Ziekte van Huntington.”

 

Over de Ziekte van Huntington (HD)

HD is een erfelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een mutatie van het huntingtin gen.  Elk kind van een ouder met het huntingtin gen heeft 50% kans om de mutatie te erven.  Als gevolg van de mutatie van het gen werken bepaalde hersencellen niet goed en sterven uiteindelijk af waardoor psychische en fysieke tekortkomingen ontstaan die de kwaliteit van leven ernstig beperken en uiteindelijk tot de dood leiden.  Waarschijnlijk is 1 op 10.000 personen drager van de mutatie van het huntingtin gen.  Op dit moment is er geen manier om HD tot staan te brengen of te vertragen.

 

Over de CHDI Foundation, Inc

CHDI is een non-profit organisatie met als missie het zo snel mogelijk ontdekken en ontwikkelen van medicijnen die de Ziekte van Huntington kunnen uitstellen of vertragen.  CHDI ondersteunt een internationaal netwerk van onderzoekslaboratoria binnen de academische wereld en de industrie, om onderzoek te doen naar de behandeling van HD.  Als bemiddelaar brengt CHDI de juiste partijen bij elkaar om wetenschappelijke issues te identificeren en te bespreken.  Op die manier streeft men ernaar om kandidaat medicijnen zo snel mogelijk klinisch te ontwikkelen.  Meer informatie is te vinden op www.chdifoundation.org

 

Over BioFocus

BioFocus heeft als doel om de medicijnpijplijn van haar klanten te versnellen, “van gen-tot-kandidaat-medicijn”.  Dit doet BioFocus met haar discovery platform, beginnend met het ontdekken van targets in primaire humane cellen, screening van compound libraries (zowel in vitro als cel-gebaseerd), tot aan medicinale chemieen ADME/PK services.  Als service divisie van Galapagos heeft BioFocus meer dan 250 werknemers in drie landen.  Meer info op www.biofocus.com

 

Over Galapagos

Galapagos is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig chemische molecuul programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Merck & Co. en Roche kan Galapagos mogelijk tot €3 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Met de overname van Argenta heeft Galapagos nu meer dan 670 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

 

CONTACT

 

Galapagos NV

Onno van de Stolpe, CEO

Tel: +31 6 2909 8028

ir@glpg.com

 

CHDI Foundation, Inc.

Simon Noble PhD, Director, Scientific Communications

Tel: +1 212 660 8112

simon.noble@chdifoundation.org

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.