Galapagos’ CF programma gaat richting medicijn voor grootste patiëntengroep

  • Overzicht van CF en andere programma’s tijdens de R&D update
  • GLPG0634: 12-weken topline data DARWIN1 in Q1 2015
  • GLPG0974: biomarker effect & goede veiligheid in colitis ulcerosa patiënten, maar geen klinische verbetering in de 4-weken trial
  • GLPG1492: werkingsmechanisme toepasbaar op de ESKAPE- en andere pathogenen
  • Meerdere Fase 2 resultaten met nieuwe werkings-mechanismen in de komende twee jaar

Audio webcast presentatie om 14.00 CET op www.glpg.com,
inbelnummer +32 2 404 0660, confirmatie code 2952966

Mechelen, België; 17 juni 2014 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) zal vandaag een R&D update geven in New York City, met uitleg over de strategie van het bedrijf, de vooruitgang van haar portfolio en de plannen met de meer dan 35 R&D programma’s.

Galapagos richt zich op ziekten waar grote behoefte is aan goede medicatie, en ontdekt voor die ziekten medicijnen met een nieuw werkingsmechanisme. De focus op ontstekingen, weesziekten, infectieziekten en fibrose heeft geleid tot een grote portfolio waaruit meerdere Fase 2 resultaten worden verwacht in de komende twee jaar. Galapagos streeft naar partnerships van haar programma’s op het beste moment, maar met behoud van een aantal eigen programma’s.

GLPG0634
JAK1 remmer GLPG0634 heeft een best-in-class profiel laten zien in twee Fase 2 reuma studies.  GLPG0634 doorloopt nu een Fase 2b programma (DARWIN) bij 875 reuma patiënten en een Fase 2 studie bij 180 patiënten met de ziekte van Crohn. Met de wat langer dan verwachte goedkeuring door een aantal nationale instanties worden de topline 12-weken resultaten van DARWIN 1 (595 patiënten, GLPG0634 met methotrexaat) verwacht in Q1 2015, de DARWIN 2 (280 patiënten, uitsluitend GLPG0634) topline 12-weken resultaten volgen in Q2 2015, en de 24-weken data in Q3 2015.  Topline data van de Fase 2 studie in de ziekte van Crohn worden zoals eerder vermeld verwacht in Q2 2015.  AbbVie zal de beslissing om te licentieren baseren op de 24-weken DARWIN resultaten van GLPG0634.

GLPG0974 topline resultaten
GLPG0974 is de eerste FFA antagonist die getest wordt in de kliniek.  GLPG0974 heeft goede resultaten laten zien in Fase 1 studies en recent is een 4-weken Fase 2 proof-of-concept studie afgerond in 45 colitis ulcerosa (UC) patiënten in 16 centra in 4 Europese landen.  Patiënten kregen twee maal per dag 200 mg GLPG0974 gedurende 4 weken.  Patiënten verdroegen de behandeling goed en toonden een daling in fecale calprotectine, een bijproduct van neutrofiel afbraak in de darm, alsook een daling van het aantal infiltrerende neutrofielen.  Deze daling van de biomarker is het bewijs dat het nieuwe werkingsmechanisme op neutrofiel migratie werkzaam is.  Daling in neutrofiel influx leidde echter niet tot een verbetering van de symptomen in deze 4-weken studie.  Galapagos is momenteel subgroep analyses aan het uitvoeren, bijkomende indicaties aan het bekijken, en verdere ontwikkeling van GLPG0974 met potentiële partners aan het bespreken.

Taaislijmziekte (CF, mucoviscidose) programma’s
Galapagos en haar partner AbbVie hebben, naast de CF-potentiator GLPG1837, meerdere corrector series ontwikkeld die in preklinische testen een betere activiteit tonen dan VX-809 in de F508del mutatie (die 87% van de CF patiënten treft).  Galapagos heeft meerdere corrector-potentiator combinaties geïdentificeerd die een herstel tot 65% van de gezonde (wild type) CFTR activiteit laten zien in cellen met de F508del mutatie.  GLPG1837 zal eind dit jaar in de kliniek getest worden; dan zal ook een eerste preklinische kandidaat van een corrector genomineerd worden.

Antibiotica programma
Galapagos heeft met GLPG1492 een smal-spectrum antibioticum in eigen handen met een nieuw werkingsmechanisme tegen methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA).  GLPG1492 zal in de tweede helft van dit jaar getest worden in klinische Fase 1.  Galapagos zal preklinische data met GLPG1492 laten zien met werkzaamheid tegen alle bekende MRSA stammen.  Het werkingsmechanisme van GLPG1492 kan toegepast worden bij zowel gram-positieve als gram-negatieve bacteriën die een grote gezondheidbedreiging vormen, inclusief de zgn. ESKAPE[1] pathogenen.

Teleconferentie en webcast presentatie

Galapagos zal vandaag om 14.00 Central European Time (CET) een voor iedereen toegankelijke teleconferentie houden. Deze teleconferentie wordt ook via audio-webcast uitgezonden. Voor deelname aan de teleconferentie kunt u één van de onderstaande nummers bellen, minimaal tien minuten voor aanvang.

Confirmation Code: 2952966
Inbelnummers:
Lokaal – Brussel, België:
+32 2 404 0660
Lokaal – New York, USA: +1 646 254 3362
Nationale free phone – USA: +1 877 280 2296
Nationale free phone – België: 0800 58033
       

Na de presentatie van de resultaten zal er een vraag- en antwoordsessie volgen. Klik op www.glpg.com om toegang te krijgen tot de audio-webcast. De presentatie zal onmiddellijk na de uitzending beschikbaar zijn om te herbeluisteren.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vijf Fase 2 (twee geleid door GSK), één Fase 1, vijf preklinische, en meer dan 20 onderzoeksprogramma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.  Op het gebied van ontstekingsziekten zijn AbbVie en Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B.  GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en mogelijk andere ontstekingsziekten.  Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studie voor reuma en in Fase 2 voor de ziekte van Crohn.  Galapagos heeft de selectieve JAK1 inhibitor GSK2586184 (voorheen GLPG0778) aan GlaxoSmithKline in licentie gegeven in 2012.  Op dit ogenblik is dit in een Fase 2 voor psoriasis en colitis ulcerosa.  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is klaar met Fase 1.  AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren.  Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie.  Potentiator GLPG1837 is in het preklinische stadium.  Galapagos heeft 400 medewerkers die werken in het hoofdkwartier in Mechelen, België, en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië.  Meer informatie kunt u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Elizabeth Goodwin, Head of Corporate Communications & Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.[1]Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella species, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, en Enterobacter species