Galapagos business update

Mechelen, België; 15 november 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat de resultaten van het derde kwartaal in lijn zijn met de verwachtingen.  Het management van Galapagos heeft de guidance voor de eindejaars kaspositie voor 2013 omhoog bijgesteld naar €135 miljoen (van €125 miljoen).  Deze toename is een gevolg van inkomsten van recente deals en een verschuiving in de uitgaven voor klinische programma’s.  De guidance voor de Groepsomzet in 2013 blijft onveranderd op €160 miljoen.

“Galapagos heeft in het derde kwartaal vooruitgang geboekt met haar financiële en operationele doelen.  We kondigden een grote nieuwe samenwerking met AbbVie aan om het onderzoek naar taaislijmziekte te versterken, we behaalden mijlpalen in de allianties, en we kregen een aanzienlijke subsidie van het Vlaamse IWT,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “We concentreren ons op het verkrijgen van de Fase 2 data in reuma en in de ziekte van Crohn met GLPG0634, alsook op het behalen van de klinische mijlpalen met onze eigen en gepartnerde programma’s.”

In het derde kwartaal van 2013 kondigde Galapagos een grote nieuwe alliantie aan en een flinke progressie in haar R&D programma’s.

Galapagos en AbbVie zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en te commercialiseren voor taaislijmziekte (mucoviscidose).  AbbVie en Galapagos dragen beide technologie en middelen bij aan deze samenwerking, gericht op het ontwikkelen en commercialiseren van pillen voor de behandeling van de belangrijkste mutaties in CF patiënten, waaronder F508del en G551D.  Galapagos heeft een upfront betaling ontvangen van $45 miljoen en kan verdere succesbetalingen tot $360 miljoen tegemoet zien tijdens de ontwikkeling, en bij registratie en verkoop van de medicijnen.  Daarnaast krijgt Galapagos dubbelcijferige royalty’s op de verkopen.

Op het gebied van klinische ontwikkeling is Galapagos gestart met een Fase 1 studie met GLPG1205 die binnen de alliantie met Janssen Pharmaceutica ontwikkeld wordt voor de behandeling van darmontsteking.  Het bereiken van deze mijlpaal leverde Galapagos een betaling op van €6,6 miljoen.  Galapagos verwacht de eerste resultaten eind dit jaar bekend te maken.

In de artrose alliantie met Servier heeft Galapagos nieuwe moleculen afgeleverd.  Hierbij zat een late fase discovery mijlpaal voor een molecuul tegen een nieuw target.  Dit leverde Galapagos een betaling op van €3 miljoen.  Het onderzoek met de preklinische kandidaat in de alliantie met Servier is in het vierde kwartaal stopgezet vanwege toxiciteit.  Het meest vergevorderde molecuul in deze alliantie bevindt zich in de lead optimization fase.

Galapagos heeft van het Vlaamse IWT een TGO (transformationeel geneeskundig onderzoek) subsidie van €2,4 miljoen gekregen voor onderzoek naar psoriasis.  Het doel van dit 4-jarig project is de ontwikkeling van een nieuwe, veilige en werkzame behandeling voor psoriasis patiënten.

Galapagos heeft 5 preklinische kandidaten waarvan er drie in partnerships zitten en twee volledig eigendom zijn van Galapagos.  Het bedrijf verwacht daarnaast nog de nominatie van een preklinische kandidaat uit de potentiator series in taaislijmziekte eind dit jaar.

Galapagos heeft David Smith als CEO benoemd van de servicedivisie.  Argenta kondigde een drug discovery samenwerking aan met het bedrijf Pcovery, en in het vierde kwartaal heeft BioFocus een overeenkomst getekend met Biogen Idec in sclerodermie met een waarde die kan oplopen tot $31 miljoen.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vijf Fase 2 (twee geleid door GSK), één Fase 1, vijf preklinische, en meer dan 20 onderzoeks-programma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.
AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren.  Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie.  Op het gebied van ontstekingsziekten zijn AbbVie en Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B.  GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten.  Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studies voor reuma; daarnaast gaat er een Fase 2 voor de ziekte van Crohn starten.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in psoriasis en lupus, GSK 2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is momenteel in een First-in-Human Fase 1 studie.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft ongeveer 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Guillaume Jetten, CFO
Tel: +31 6 5230 3005
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.