Galapagos business update

Mechelen, België; 17 mei 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat de operationele en financiële resultaten die tot dusver in 2013 zijn behaald het bedrijf sterken om de 2013 guidance van €160 miljoen totale omzet te bevestigen.

“Galapagos heeft een sterke pijplijn van programma’s met nieuwe werkingsmechanismen.  Ons hoofdprogramma GLPG0634 zal volgende maand Fase 2b trials starten.  Zowel wij als onze partner AbbVie zijn enthousiast over de opportuniteit van dit molecuul voor de veilige behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “We hebben nu drie programma’s in Fase 2 trials voor vier ontstekingsziekten, en we liggen goed op schema om tegen eind 2013 meerdere programma’s met nieuwe werkingsmechanismen in Fase 1 trials te hebben.”

In het eerste kwartaal van 2013, rapporteerde Galapagos sterke voortgang in zijn R&D programma’s.

Op het gebied van klinische ontwikkeling, is GlaxoSmithKline (GSK) Fase 2 trials gestart met GSK2586184 (voorheen GLPG0778) in lupus en de huidaandoening psoriasis.  Dit molecuul werd gelicentieerd door GSK in februari 2012.  Een tweede Fase 1 trial met ons eigen programma GLPG0974, een remmer van FFA2 (free fatty acid receptor 2, voorheen bekend als GPR43), bevestigde een goede veiligheid en verdraagzaamheid bij alle doseringen.  Het positief resultaat van deze studie ondersteunde de start in april 2013 van een Fase 2 Proof of Concept trial in colitis ulcerosa patiënten.  GLPG0974 is het derde molecuul uit de pijplijn van Galapagos waarmee een Fase 2 trial is gestart, en tevens het eerste middel voor de behandeling van patiënten met chronische darmontstekingen.  Verder kondigde Galapagos het ontwerp en de uitbreiding aan van het Fase 2b programma met de selectieve JAK1 remmer GLPG0634, dat start in Q2 2013.  Voor de uitbreiding betaalde AbbVie een extra $20 miljoen aan Galapagos.  Galapagos kondigde ook aan dat zij van plan is om in 2014 klinische studies te starten met GLPG1790, een kandidaat-medicijn met een hoge werkzaamheid tegen triple-negatieve borstkanker.

In de allianties heeft Galapagos succesvol een vijfde preklinisch molecuul geleverd in de alliantie met GSK en hiervoor een succesbetaling ontvangen.  In de alliantie met Janssen Pharmaceutica NV heeft Galapagos een tweede preklinisch molecuul geïdentificeerd en heeft hiervoor een succesbetaling van €4 miljoen ontvangen.  Voor het behalen van mijlpalen in de artrose en oncologie alliantie met Servier heeft Galapagos een betaling ontvangen van €7,5 miljoen.  Roche en Galapagos zijn overeen gekomen om de alliantie in fibrose te beëindigen; Galapagos ontving €5,75 miljoen voor het werk uitgevoerd in 2012 en verkreeg de wereldwijde rechten op alle fibrose assays en targets uit deze samenwerking.  Deze alliantie betalingen hebben bijgedragen aan de 2012 Galapagos groep inkomsten.

Het Vlaams IWT heeft twee subsidies toegekend aan Galapagos: €2,7 miljoen voor onderzoek naar nieuwe antibiotica behandelingen, en €2,5 miljoen voor onderzoek naar inflammatory bowel disease (IBD).
Galapagos hield zijn R&D Update in New York op 27 maart.  Galapagos presenteerde de voortgang van en plannen voor Galapagos’ portfolio van meer dan 40 onderzoeks- en klinische programma’s.  Galapagos presenteerde binnen het taaislijmziekte programma drie correctors in drug discovery en een potentiator waaarvoor een preklinische kandidaat verwacht wordt tegen eind 2013.  Galapagos kondigde ook aan dat de osteoporose alliantie met Lilly werd beëindigd.

Verder kondigde Argenta een drug discovery samenwerking aan met ANTABIO.  Galapagos heeft Cangenix overgenomen om het service aanbod van Argenta te versterken met medicijnontwikkeling op basis van 3D-structuur.  Galapagos richtte Fidelta op, een derde service divisie naast BioFocus en Argenta.  En ten slotte is Katrine Bosley toegetreden tot de Raad Van Bestuur van Galapagos.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vier klinische, zeven preklinische, en 30 discovery molecuul- en antilichaam programma’s in taaislijmziekte, inflammatie, antibiotica, metabolische ziektes, en andere indicaties.
GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten en zal klinische Fase 2b ingaan voor reuma en Fase 2 voor de ziekte van Crohn.  AbbVie en Galapagos zijn een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie na Fase 2b.  Galapagos heeft een andere selectieve JAK1 inhibitor in Fase 2 in lupus en psoriasis, GSK2586184 (voorheen GLPG0778, gelicentieerd door GSK in 2012).  GLPG0187, een nieuwe integrine receptor antagonist in ontwikkeling voor metastase, bevindt zich in een Fase 1b patiënten studie; GLPG0974 is de eerste FFA2 remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie kan u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.