Galapagos business update

Mechelen, België; 13 mei 2011 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij op grond van de operationele en financiële resultaten die tot dusver in 2011 zijn behaald, de vooruitzichten voor 2011 zoals eerder dit jaar afgegeven handhaaft: meer dan €150 miljoen inkomsten voor de groep, een positief operationeel resultaat, positieve kasstroom en een positief netto resultaat over 2011.

 

“Galapagos verwacht aan het eind van het jaar de resultaten van drie klinische studies te kunnen presenteren,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “Ons business model stelt ons in staat om aan meer dan 50 onderzoeksprogramma’s te werken, waardoor we onze succes kansen vergroten.  De cash bijdragen van zowel de service divisie als de farma allianties zorgen ervoor dat Galapagos ook kan investeren in haar eigen programma’s.  Dit zorgt voor een voortdurende sterke groei van de inkomsten van de hele groep terwijl we ook winstgevend blijven.”

 

In het eerste kwartaal van 2011 kondigde Galapagos de ontvangst van succesbetalingen aan uit de allianties met Servier en GlaxoSmithKline voor een totaal van €14,5 miljoen voor werk dat in 2010 voltooid werd.  Galapagos kondigde ook een overeenkomst met Merck aan waarbij de alliantie op gebied van stofwisselings-, cardiovasculaire- en ontstekingsziekten werd beëindigd. Voor de geleverde resultaten in 2010 ontving Galapagos €12 miljoen van Merck.  De  alliantiebetalingen van GSK, Servier en Merck werden gerekend tot inkomsten voor 2010, en ontvangen in het eerste kwartaal van 2011.  Galapagos kreeg ook een subsidie van €2,7 miljoen van het Vlaamse IWT toegekend voor het bevorderen van haar eigen onderzoek naar antivirale medicijnen.

 

Tijdens de R&D update van 15 april 2011 gaf Galapagos een overzicht van haar R&D portfolio.  De interim resultaten van de GLPG0259 Fase II studie rechtvaardigden de voortzetting van dit programma voor reuma niet.  De innovatieve opzet van deze studie maakte een vroegtijdige analyse van de werking van het kandidaat-medicijn mogelijk en stelt Galapagos in staat om zich nu te richten op haar 11 andere reuma programma’s, inclusief GLPG0634, een zogenaamde JAK1 remmer, waarvoor de start van een eerste patiëntenstudie gepland staat voor dit kwartaal.  In maart 2011 is gestart met een Fase Ib studie met kandidaat-medicijn GLPG0187.  Het doel van deze studie is de veiligheid alsmede een eerste indicatie van de werkzaamheid van GLPG0187 bij kankerpatiënten te testen.  Twee andere programma’s kunnen klinische biomarker resultaten geven in gezonde vrijwilligers dit jaar: GLPG0778, een kandidaat-medicijn dat werd ontwikkeld binnen de ontstekings-alliantie met GlaxoSmithKline, en GLPG0492, ontwikkeld voor de behandeling van cachexia en andere ziekten die gepaard gaan met spierverlies.

 

De service divisie van Galapagos heeft dit jaar ook een aantal aankondigingen gedaan.  BioFocus heeft compound management contracten met Lundbeck en de University of Nottingham afgesloten.  De target discovery unit van BioFocus startte een samenwerking met Ono Pharmaceuticals in auto-immuun ziekten en leverde een reeks gevalideerde oncologie targets binnen haar samenwerking met Janssen Research & Development.  Begin dit jaar kondigde Argenta een drug discovery samenwerking aan met Dr. Reddy’s Laboratories op het gebied van pijn en ontsteking.

 

Tijdens de Jaarlijkse Algemene Aandeelhoudersvergadering op 26 april 2011 werden alle agendapunten goedgekeurd, inclusief de benoeming van Dr Vicki Sato en Dhr Howard Rowe als lid van de Raad van Bestuur tot aan de Aandeelhoudersvergadering van 2014.  Verder verhoogde Galapagos haar kapitaal met €469.000 door de uitoefening van warrants door medewerkers in maart 2011.

 

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met zeven programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig chemische molecuul programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Roche en Servier kan Galapagos mogelijk tot €2,5 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Galapagos heeft meer dan 800 medewerkers in zeven landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com.

 

 

CONTACT

 

Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028

 

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.