Galapagos bereikt overeenkomst voor overname research centrum GlaxoSmithKline in Zagreb, Kroatië

  • R&D vestiging in Zagreb beantwoordt aan groeiende vraag naar research-capaciteit voor Galapagos
  • Service-contract van meer dan €14 miljoen met GSK voor Zagreb vestiging

Galapagos en GlaxoSmithKline kondigen vandaag aan dat zij een overeenkomst hebben bereikt waarbij Galapagos het state-of-the-art research centrum van GSK in Zagreb, Kroatië overneemt.  De overeenkomst gaat op 9 september in en voorziet in werkgelegenheid voor het personeel en voor de nodige R&D capaciteit voor Galapagos. 

De overeenkomst omvat de overname van het research centrum met 130 medewerkers.  Aanvullend krijgt Galapagos van GSK een driejarig fee-for-service contract mee met een waarde van meer dan €14 miljoen. Over overige condities worden geen mededelingen gedaan. 

Het research centrum in Zagreb heeft een uitstekende reputatie op gebied van antibiotica-onderzoek, waarbij het diende als GSK’s “Macrolide Center of Excellence for Drug Discovery“.  Daarvoor was het  de R&D vestiging van het farmaceutische bedrijf Pliva waar het blockbuster antibioticum azithromycine ontdekt werd.  In  deze vestiging in Zagreb zal Galapagos volledige research programma’s gaan uitvoeren tot aan klinische studies, geheel in lijn met haar alliantie model.  De vestiging in Zagreb zal de basis vormen voor een derde business unit van Galapagos, Internal Outsourcing.  Deze unit zal flexibele onderzoeks-capaciteit gaan leveren aan de hele Galapagos groep.  Dr. Radan Spaventi, de leider van de Zagreb vestiging, zal als Senior Vice President deel gaan uitmaken van het Executive Team van Galapagos.

“Met acht strategische allianties moeten we onze R&D organisatie gaan uitbreiden.  Het team in Zagreb heeft haar sporen verdiend op gebied van medicijn-ontwikkeling en deze ervaring sluit prima aan bij wat nodig is voor de onze farmaceutische allianties,” aldus Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “De overname is het antwoord op de vraag naar capaciteit; door het onderzoek wat we nu elders uitbesteden weer terug bij Galapagos te brengen, besparen we jaarlijks significante R&D kosten.”

De overeenkomst om deze farma-gestandaardiseerde R&D vestiging over te dragen samen met de GSK werknemers komt voort uit GSK’s aankondiging in februari 2010 om af te zien van verdere R&D activiteiten in Zagreb als deel van een reorganisatie van de vestigingen.

Moncef Slaoui, Chairman van GSK R&D, zegt: “Dit is voor zowel GSK als Galapagos een prima oplossing omdat voor beide bedrijven op deze manier tegemoet gekomen wordt aan de capaciteitseisen.  Tegelijkertijd wordt de werkgelegenheid zeker gesteld en wordt de ervaring van deze geweldige wetenschappelijke vestiging bewaard.”

“De overname van vandaag sluit goed aan bij onze financiële strategie om de kosten te beheersen en een bescherming te bieden tegen de risico’s die de sterke groei van onze allianties met zich mee brengt,” zegt Guillaume Jetten, Chief Financial Officer van Galapagos.  “Door het nieuwe contract met GSK en de vraag naar onderzoek vanuit Galapagos, BioFocus en Argenta, kan de capaciteit goed benut worden.  We handhaven onze verwachting voor het volledige jaar van €135 miljoen omzet met een positief operationeel inkomen, een positieve kasstroom en een positief netto resultaat in 2010.”

Over GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline – één van ‘s werelds meest vooraanstaand farmaceutisch en healthcare bedrijven – stelt zich ten doel om de kwaliteit van het menselijk leven te verbeteren door ervoor te zorgen dat mensen meer kunnen doen, zich beter voelen en langer leven.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig chemische molecuul programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Merck & Co., Roche en Servier kan Galapagos mogelijk tot €3,3 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Inclusief de Zagreb vestiging, heeft Galapagos nu meer dan 800 medewerkers in zeven landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com.

Galapagos contactpersonen:                                    
                                                                        André Hoekema,
SVP Corporate Development       +31 6 5151 7933

Elizabeth Goodwin,
Director Investor Relations          +31 6 2291 6240
Email: ir@glpg.com

GlaxoSmithKline contactpersonen:    
Verenigd Koninkrijk: David Mawdsley (020) 8047 5502
  Claire Brough (020) 8047 5502
  Stephen Rea (020) 8047 5502
  Alexandra Harrison (020) 8047 5502
  Jo Revill (020) 8047 5502
     
Verenigde Staten: Nancy Pekarek (919) 483 2839
  Mary Anne Rhyne (919) 483 2839
  Kevin Colgan (919) 483 2839
  Sarah Alspach (919) 483 2839
 

Analyst/Investor vragen:
 

Sally Ferguson
 

+44 20 8047 5543
  Gary Davies +44 20 8047 5503
     
     
     

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.

GSK’s cautionary statement regarding forward-looking statements
Under the safe harbor provisions of the U.S. Private Securities Litigation Reform Act of 1995, GSK cautions investors that any forward-looking statements or projections made by GSK, including those made in this announcement, are subject to risks and uncertainties that may cause actual results to differ materially from those projected. Factors that may affect GSK’ s operations are described under ‘Risk Factors’ in the ‘Business Review’ in the company’ s Annual Report on Form 20-F for 2009.