Galapagos bereikt eerste mijlpaal in alliantie met GlaxoSmithKline in infectieziekten

Mechelen, België; 7 oktober 2009 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij een eerste mijlpaal heeft bereikt in haar alliantie in antibiotica en antivirale middelen met GlaxoSmithKline (GSK).  Met het bereiken van deze mijlpaal krijgt Galapagos een cash betaling van €500.000 van GSK.  Galapagos heeft tot nu toe €4 miljoen van GSK ontvangen onder deze alliantie.
 
In december 2007 zijn GSK en Galapagos een alliantie gestart om geneesmiddelen tegen infectieziekten te ontdekken en te ontwikkelen voor de ID CEDD divisie van GSK.  De samenwerking is in januari van dit jaar al uitgebreid met drie extra GSK-targets.  Galapagos ontwikkelt kandidaat-medicijnen tot en met klinisch Proof of Concept, wat aantoont dat een medicijn in patiënten werkzaam is.  Vanaf die fase krijgt GSK het exclusieve recht op verdere ontwikkeling en wereldwijde commercialisering. 
 
In deze samenwerking komt Galapagos in aanmerking voor in totaal €95 miljoen aan betalingen voor ontwikkeling en registratie per kandidaat-medicijn.  Als een product wordt gecommercialiseerd, kan Galapagos daarbovenop tot €120 miljoen ontvangen bij specifieke niveaus van product-verkopen.  Ten slotte kan Galapagos tot tweecijferige royalty’s tegemoet zien op de wereldwijde verkoop van producten uit de alliantie.
 
“Galapagos heeft nieuwe moleculen ontdekt die werkzaam zijn als nieuw antibioticum of als virusremmer.  Op dit moment zijn we bezig deze moleculen verder te optimaliseren voor GSK,” aldus Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “We liggen op schema om klinische kandidaat-medicijnen aan GSK te leveren en we hebben er vertrouwen in dat dit nieuwe perspectieven zal bieden voor de behandeling van infectieziekten”.
 
Over infectieziekten
Infectieziekten worden veroorzaakt door ziekteverwekkers, micro-organismen zoals bacteriën, virussen, parasieten of schimmels.  De ziekten kunnen, direct of indirect, van persoon tot persoon overgedragen worden[1].  Infectieziekten zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak.  Bestaande geneesmiddelen tegen infectieziekten zijn op dit moment naar schatting goed voor een jaarlijks verkoopcijfer van €45 miljard[2].  De toenemende resistentie van micro-organismen voor de bestaande geneesmiddelen vraagt om een nieuwe aanpak.
 
Over Galapagos
Galapagos (Euronext GLPG; OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich met op kleine moleculen toegespitste onderzoeksprogramma’s richt op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsziekten, bot metastase, cachexia, anti-infectieziekten en metabolische ziekten.  De onderneming heeft risicodragende allianties gesloten met GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly en Merck & Co.  Door middel van een alliantie met MorphoSys, ontwikkelt Galapagos ook antilichaamtherapieën tegen bot- en gewrichtsziekten.  Galapagos’ servicedivisie BioFocus levert de farma- en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten in het hele spectrum tussen targets en kandidaat-medicijnen.  Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn.  Galapagos heeft 495 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com.
 
CONTACT
Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028
ir@glpg.com
 
Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.
 
 
 
 


[1] http://www.who.int/topics/infectious_diseases/en/
[2] Bron: GlaxoSmithKline Annual Report 2006