Galapagos behaalt omzet van €137 miljoen in 2010, verwacht sterk 2011

  • 2010 omzet €137 miljoen (+28%)

  • Operationele en netto winst, eindejaars kaspositie €40,4 miljoen

  • 7 programma’s in klinische fase

  • Verwachting voor 2011: positief operationele winst en cash-flow, inkomsten boven €150 miljoen       

Klik hier om toegang te krijgen tot de audio-webcast presentatie om 11.00 uur, inbelnummer +32 2290 1791

Mechelen, België; 4 februari 2011 – Op basis van de voorlopige resultaten, verwacht Galapagos (Euronext: GLPG) dat de inkomsten over 2010 zullen uitkomen op €137 miljoen, met zowel operationele[1] als netto winst en een eindejaars kaspositie van €40,4 miljoen.  Voor 2011 verwacht het management een omzet van minstens €150 miljoen (+10%), met een positief operationele winst, een positieve kasstroom uit bedrijfsactiviteiten en netto winst.

“Galapagos had een zeer sterk vierde kwartaal, met een record aan inkomsten.  We zijn blij met dit resultaat, vooral ook omdat dit ons tweede opeenvolgende jaar van winstgevendheid is,”  zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “Ook in 2010 hebben we onze strategie succesvol weten uit te voeren: we hebben nu zeven kandidaat-medicijnen in de kliniek, meer dan 50 programma’s in medicijn-ontwikkeling, we zijn nieuwe allianties aangegaan (met Roche en Servier), en we hebben twee overnames afgerond (Argenta en het GSK R&D centrum in Zagreb).  Daarnaast hebben de service-divisies grote, langlopende overeenkomsten getekend.

Voor 2011 verwachten we de interim resultaten van onze Fase 2 klinische studie met kandidaat-medicijn GLPG0259 in de eerste groep reuma patiënten (in het tweede kwartaal).  Dit zou de eerste keer zijn dat we de werkzaamheid aantonen van een nieuw kandidaat-medicijn dat Galapagos ontwikkeld heeft op basis van een door haar ontdekt nieuw target.  De verdere groei van de inkomsten uit allianties en service-contracten geeft ons vertrouwen om onze verwachtingen voor 2011 te stellen op minstens €150 miljoen aan inkomsten en een voortgaande operationele en netto winst.”

Op 4 maart 2011 zal Galapagos haar officiële en gecontroleerde jaarcijfers resultaten over 2010 presenteren.  Deze resultaten zijn inclusief een betaling van €12 miljoen van Merck & Co voor resultaten die in 2010 behaald werden (en nu eigendom van Galapagos zijn).  Er is een totaal van €25 miljoen aan succesbetalingen over 2010 opgenomen als debiteuren; deze betalingen zullen in het eerste kwartaal van 2011 binnenkomen.  Zoals verwacht laten de service-divisies een verbetering van de marges en omzet zien in het tweede halfjaar.  Hierdoor voldeden zowel de winstgevendheid als de positieve kasstroom van de service divisies voor het hele jaar aan de verwachtingen.  Cash en cash equivalenten bedroegen €40,4 miljoen op 31 december 2010, rekening houdend met cash gebruikt voor operationele activiteiten, een positieve kasstroom van de service-divisies en €28,7 miljoen van een private plaatsing bij institutionele beleggers in oktober 2010.  

Deze voorlopige resultaten zijn nog niet gecontroleerd door de bedrijfsrevisor en kunnen afwijken van de actuele resultaten die bekend zullen worden gemaakt op 4 maart 2011.

Update GLPG0259 reuma studie
In oktober 2010 kreeg de eerste patiënt in de fase II klinische studie het Galapagos kandidaat-medicijn GLPG0259 toegediend.  Dit kandidaat-medicijn werd ontwikkeld voor de behandeling van reuma.  In december 2010 waren de eerste 30 reuma patiënten onder behandeling (20 krijgen GLPG0259, 10 krijgen een placebo).  Hiermee ligt Galapagos op schema om de eerste data die  de werkzaamheid van het medicijn kunnen aantonen in het tweede kwartaal van 2011 te verkrijgen.  Gebaseerd op de resultaten van deze eerste analyse verwacht Galapagos de rest van de doseringsstudie eind 2011 te kunnen afronden.

Teleconferentie en webcast presentatie
Galapagos zal vandaag om 11.00 uur een voor iedereen toegankelijke teleconferentie houden. Deze teleconferentie wordt ook via audio-webcast uitgezonden.  Voor deelname aan de teleconferentie kunt u +32 2290 1791 bellen, minimaal tien minuten voor aanvang. Na de presentatie van de resultaten zal er een vraag- en antwoordsessie volgen.  Klik hier om toegang te krijgen tot de audio-webcast presentatie. De presentatie zal onmiddellijk na de uitzending beschikbaar zijn om te herbeluisteren.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met zeven programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig chemische molecuul programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Roche en Servier kan Galapagos mogelijk tot €2,5 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Galapagos heeft meer dan 800 medewerkers in zeven landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.[1] uit continue bedrijfsactiviteiten