Galapagos, Amsterdam Molecular Therapeutics, Netherlands Institute for Brain Research en Vrije Universiteit Amsterdam samen in ontwikkeling van innovatieve behandelingsmethoden tegen traumatische ruggenmerg en zenuwstelsel aandoeningen

Het project zal zich toespitsen op de ontwikkeling van vernieuwende behandelwijzen van littekenvorming op zenuwen, een van de belangrijkste oorzaken waardoor het beschadigde ruggenmerg en zenuwstelsel zich niet kunnen herstellen. In de samenwerkingsovereenkomst is bepaald dat Galadeno, de partnering divisie van Galapagos, toegang zal verschaffen tot haar functionele genen platform op een zogeheten ‘fee-for-service’ basis. Toegang tot deze technologie stelt de onderzoekers in staat om bepaalde eiwitten te ontdekken die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van littekens op zenuwweefsel. Na identificatie van deze eiwitten zal het AMT nieuwe technologieën gaan ontwikkelen voortvloeiend uit hun genetische therapieplatform. NIBR zal haar expertise op zowel het gebied van zogeheten neuroregeneratie als microarray technologie inzetten. De VUA zal bijdragen met haar zeer moderne mogelijkheden voor het analyseren van de celgroei van zenuwen ten behoeve van de verdere ontwikkeling van behandelmethoden.

“Galapagos is bijzonder verheugd over de samenwerking met deze vooraanstaande Nederlandse onderzoeksinstituten”, zegt Galapagos CEO Onno van de Stolpe. “De toepassing van onze techniek om doeleiwitten te ontdekken gecombineerd met onze zenuwcelexpertise, opgedaan bij ons onderzoek naar de Ziekte van Alzheimer, zal belangrijk gaan bijdragen in deze samenwerking.”

“De toepassing van Galapagos’ siRNA vectoren in functionele assays op deze schaal zal ons een uniek inzicht geven in het complexe genetische netwerk dat aan de basis staat van de celgroei van zenuwen. Het is juist dit type informatie dat we nodig hebben voor effectieve gen-therapie bij herstel van schade aan zenuwcellen. Ik zie uit naar onze deelname in deze wetenschappelijke uitdaging,” zegt Guus Smit, Hoofd van de afdeling Moleculaire & Cellulaire Neurobiologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

“Ik ben verheugd over het perspectief dat we nu in staat zullen zijn om de functie op te helderen van een set genen die mogelijk betrokken zijn bij herstel van hersenschade”, zegt Joost Verhaagen, Hoofd van het Laboratorium van Neuroregeneratie aan het Nederlands Herseninstituut (NIBR). “De samenwerking tussen het Herseninstituut, Galapagos, de Vrije Universiteit en de vooraanstaande Nederlandse gentherapie-firma AMT geeft ons een unieke positie om een therapie voor neurotrauma te ontwikkelen.”

“Het samenbrengen van de expertise die nodig is voor de ontwikkeling van een echte doorbraak op het gebied van de behandeling van al die patiënten die lijden onder de ernstige gevolgen van neurotrauma, is een grote stap voorwaarts. De toekenning van een substantiële subsidie aan de onderzoekspartners door Senter, onderstreept het belang dat de Nederlandse overheid hecht aan het feit dat dit project een gecombineerde academisch/biotechnologisch bedrijfsmatige aanpak kent”, zegt prof. Sander van Deventer, Chief Scientific Officer van AMT B.V.

Verdere aankondigen
In vervolg op de eerdere aankondiging op 12 augustus van dit jaar over samenwerking met de High Q Foundation op het gebied neurologisch onderzoek, kan thans worden gemeld dat de overeenkomst ter waarde van € 2,4 miljoen vorige week officieel is ondertekend. “Deze twee recente overeenkomsten weerspiegelen de flexibiliteit van Galapagos’ business model. Dit model maakt het mogelijk partnerships aan te gaan met zowel patiëntenorganisaties, als overheidsonderzoeksinstituten en grote farmaceutische ondernemingen”, voegt Van de Stolpe van Galapagos nog toe.

Over Galapagos
Galapagos is een beursgenoteerde onderneming (Euronext Brussel, GLPG; Euronext Amsterdam, GLPGA) die zich richt op innovatief gentechnologisch geneesmiddelenonderzoek. De onderneming heeft met succes een aantal nieuwe targets ontdekt en gevalideerd die een rol spelen bij de bot- en gewrichtsziekten osteoartritis, osteoporose en reumatoïde artritis, evenals bij astma en de ziekte van Alzheimer. De gepatenteerde targets en moleculen die in deze onderzoeksprogramma’s werden ontdekt en gevalideerd, vormen de basis voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen door Galapagos. Bepaalde targets en moleculen worden in licentie gegeven via partnerovereenkomsten met farmaceutische bedrijven gedurende het ontwikkelingstraject van een project.
Galadeno, de partnering divisie van Galapagos, levert functionele testen en reagentia aan leidende farmaceutische, nutraceutische en biotechnologische bedrijven die snel in bepaalde ziekten nieuwe targets willen identificeren en valideren. Galapagos heeft 78 medewerkers, waaronder 23 PhD’s, en is gevestigd in Mechelen, België en Leiden, Nederland. Tot haar partners behoren Bayer, Boehringer Ingelheim, Celgene, GlaxoSmithKline, Vertex en Wyeth.

Meer informatie over Galapagos en Galadeno is te vinden op www.glpg.com.

Contactpersoon:
Andre Hoekema
Managing Director, Galadeno
Telefoon: +31 6 51 51 79 33
E-mail: andre@galapagos.be

Over Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT)
AMT B.V. is een in Amsterdam gevestigd bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling van gentherapie. Bij AMT werken 32 hooggekwalificeerde medewerkers met ervaring in wetenschap en ontwikkeling van biologische geneesmiddelen. AMT streeft ernaar om de wetenschappelijke kennis en expertise te gebruiken om innovatieve geneesmiddelen te ontwikkelen voor patiënten met ernstige erfelijke stofwisselingstoornissen, ziekten van oog en hersenletsel. Het eerste klinische onderzoek met een geneesmiddel van AMT, AAV1-LPLS447X, voor patiënten met lipoproteine lipase deficiëntie zal in oktober 2005 beginnen. AMT biedt daarnaast haar kennis op het gebied van virale vector productie voor klinische toepassingen aan als service aan farmaceutische bedrijven en wetenschappelijke instituten.

Meer informatie over AMT is te vinden op de website www.amtbv.com

Contactpersoon:
Prof. Sander van Deventer
CSO AMT
Telefoon: +31 20 5667394
E-mail: s.j.vandeventer@amtbv.com

About the Vrije Universiteit Amsterdam
The research of the department of Molecular and Cellular Neurobiology of the Vrije Universiteit has strong focus on genomics and proteomics approaches aimed at understanding neuronal outgrowth, synapse formation and plasticity of synapses. Repair of neuronal connectivity after trauma has been studied in a long-term collaboration with Joost Verhaagen, of the Laboratory for Neuroregeneration at the Netherlands Institute for Brain Research. Specific information on our research activities can be found at the MCN Web site: http://www.cncr.nl/mcn.

Contactpersoon:
Prof. Dr. A.B. Smit
Management Assistant: Ms. Brigitte Borgman
Telefoon: +31 20 5987116
E-mail: brigitte.borgman@falw.vu.nl

About the Laboratory for Neuroregeneration, Netherlands Institute for Brain Research
This research group is located in the Netherlands Institute for Brain Research, a research institute of the Royal Netherlands Academy of Sciences. Research is dedicated to the development of molecular approaches to repair the injured nervous system (in short: “molecular neurosurgery”). This multidisciplinary research team consists of molecular biologists, medical biologists, physicians, biotechnicians and bioinformaticians and collaborates closely with the VUA and AMT. These scientist combine a unique ensemble of know how required to tackle the clinically challenging problem of nerve repair.

Contactpersoon:
Prof. dr. Joost Verhaagen
Telefoon: +31 20 5665500
E-mail: j.verhaagen@nih.knaw.nl