Evotec neemt compound management business van Galapagos over

Hamburg, Duitsland; Mechelen, België; 1 juni 2011 – Evotec AG (Frankfurt stock Exchange: EVT; TecDAX) en Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigen vandaag aan dat Evotec Compound Focus, Inc., de compound management divisie van BioFocus heeft overgenomen.  BioFocus is onderdeel van de Galapagos groep.

  • Evotec versterkt haar geïntegreerde innovatie product met compound management van wereldklasse
  • Synergie met Evotec’s drug discovery activiteiten wordt verwacht
  • €12,5 miljoen totale aankoopprijs voor winstgevende activiteit wordt in contanten aan Galapagos betaald
  • Evotec’s inkomstenverwachting voor 2011 stijgt, strategische cash positie blijft sterk

Deze overname stelt Evotec in de gelegenheid om haar drug discovery diensten substantieel uit te breiden, het geeft kritische massa aan haar bestaande compound management activiteiten en de overname voegt winstgevende inkomsten toe.  Compound Focus is gevestigd in San Francisco (VS) en is wereldleider op gebied van compound management diensten voor kleine moleculen.  De technologieën van het bedrijf richten zich op het automatisch opslaan, beheren en leveren van custom-made oplossingen voor kleine moleculen.  De belangrijkste klanten zijn momenteel Amerikaanse overheidinstellingen en farmaceutische bedrijven zoals Elan, Lundbeck, Sepracor en Procter & Gamble.  In 2010 had Compound Focus een omzet van €7,8 miljoen en een operationele winst van €2,6 miljoen.

Voor het verwerven van alle aandelen in Compound Focus Inc., zal Evotec aan Galapagos direct €10,25 miljoen in cash betalen.  Een aanvullend bedrag van €2,25 miljoen wordt later betaald en is afhankelijk van omzet en behaalde successen in 2012/2013.

Dr Werner Lanthaler, Chief Executive Officer van Evotec, zegt: “Deze overname zal de mogelijkheden om onze alliantiepartners te ondersteunen wezenlijk uitbreiden met ontwikkeling en management van hun compound libraries.  De link met ons screenings-platform versterkt onze mogelijkheden voor identificatie van startpunten voor medicijnontwikkeling.  Bovendien zal de winstgevende omzet van Compound Focus onze inkomstenprofiel verder verbeteren.”

Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer van Galapagos, voegt hier aan toe: “De transactie van vandaag zorgt ervoor dat wij ons kunnen concentreren op wat wij bij BioFocus en Argenta het beste kunnen, namelijk topklasse drug discovery oplossingen aanbieden om kandidaat-medicijnen te leveren aan onze klanten.  Compound management is niet strategisch voor ons productaanbod.  Wij zijn blij dat we voor Compound Focus een goede bestemming hebben gevonden en wensen hen veel succes als onderdeel van Evotec.”

Als gevolg van deze transactie stelt Evotec haar omzetverwachtingen voor 2011 bij van €64-66 miljoen naar €68-70 miljoen en Galapagos wijzigt haar omzetverwachting voor 2011 van €150 miljoen naar €146 miljoen.

Met meer dan €55 miljoen liquiditeit eind 2011 zal, ondanks de aankoop van Compound Focus, de cash positie van Evotec zeer sterk blijven.

Burrill Merchant Bankink trad in deze transactie op als financieel adviseur van Galapagos.

Evotec nodigt u uit voor een conference call waarbij de overname van Compound Focus wordt bekend gemaakt op woensdag 1 juni 2011 om 14.30 CET. U kunt hiervoor inbellen op het nummer +49 6103 485 3001, code 4444097.  Tijdens de call is er gelijktijdig een presentatie te volgen op www.equitystory.com, wachtwoord 0611.

U kunt de conference call en de presentatie ook volgen via audio webcast op www.evotec.com. Als u niet in de gelegenheid bent om de call te volgen zal er een opname beschikbaar zijn gedurende 24 uur na de call op het volgende nummer: +49 69 58 99 90 568.  De toegangscode is 4444097#.  Een versie op verzoek is beschikbaar op de website van Evotec: www.evotec.com -Investors/Events/Financial Calendar.

Over Evotec AG
Evotec is een drug discovery onderneming die zich richt op een innovatieve product aanpak  met  vooraanstaande farmaceutische- en biotech bedrijven.  Het bedrijf biedt wereldwijd stand-alone alsmede geïntegreerde oplossingen aan voor medicijnontwikkeling, van target tot kliniek.  Evotec heeft topklasse wetenschappelijke experts en geïntegreerde state-of-the-art technieken.  Het heeft expertise in neurologie, pijnbestrijding, stofwisselingsziekten, oncologie en ontstekingsziekten.  Evotec heeft langlopende samenwerkingscontracten met onder andere Boehringer Ingelheim, CHDI, Genentech, Medimmune/Astra Zeneca, Novartis, Ono Pharmaceutical en Roche.  Verder heeft Evotec ontwikkelings-overeenkomsten en product kandidaten in zowel klinische als preklinische ontwikkeling.  Deze samenwerkingen zijn met Boehringer Ingelheim, MedImmune en met Andromeda (Teva) op gebied van diabetes.  Verdere informatie is te vinden op www.evotec.com.

Over Compound Focus, Inc.
Compound Focus, Inc. is een service divisie van BioFocus en biedt een aantal compound management diensten.  Het biedt onderdak aan molecuul collecties die eigendom zijn van de overheid, academische en commerciële organisaties en de National Institutes of Health Molecular Libraries Small Molecule Repository.  Het bedrijf werd in 2006 opgericht en heeft op dit moment 28 medewerkers.  Na de transactie zal Compound Focus volledig in Evotec geïntegreerd worden.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met zeven programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig chemische molecuul programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Roche en Servier kan Galapagos mogelijk tot €2,5 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Galapagos heeft rond de 800 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com.

CONTACT

Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Evotec AG
Dr Werner Lanthaler, CEO
Tel: +49 40 560 81 242
werner.lanthaler@evotec.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.